Magyarország legegészségesebb parkjai – nem csak gyógyító hatásúak, de szórakozást is nyújtanak

GettyImages-1165146761

Hallottál már a mezítlábas parkokról? És arról, hogy ezekből Magyarországon több tucatot is találunk? De hogy miért jók ezek, és egyáltalán hol találunk ilyen helyeket? Máris eláruljuk.

Két kezünk sem lenne elég ahhoz, hogy összeszámoljuk Magyarország Kneipp-parkjait. Nagy örömünkre, hiszen a Sebastian Kneipp német katolikus pap sajátos, bőrre és hőmérsékleti hatásokra alapozott egészségmegőrző és gyógyító módszerei kicsiknek és nagyoknak is jót tesznek, sőt, az egész család számára egy remek szórakozás is, hiszen a talpi kényeztetést egy jó kis kirándulással is egybe lehet kötni. 

Mezítláb egy családi kertben

Az egyik ilyen Mencshelyen található, amely parknak egy családi kert ad otthont. Az ott található, árnyat adó, gyönyörű fák több mint 100 évesek, mindegyiket a családi felmenők ültették és gondozták. A barackmagon, kukoricacsutkán, érdes köveken és a finomabban érintő kavicson lépdelő, mezítlábas élmények mellett azokat is várják, akik csupán nosztalgiázni szeretnének.

Kipróbálhatják magukat a tulajdonosok által saját kezűleg készített népi játékokon, és részt vehetnek különféle hagyományőrző és kézműves programokon is.

A mindennap – hétköznaponként 13 és 18, hétvégenként 10 és 18 óra között – nyitva tartó park belépőjegyének ára gyerekeknek, nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak 1000, felnőtteknek pedig 1300 forint.

Ezért jó mezítláb sétálni

A mezítláb járásnak megannyi pozitív hatása van. Stimulálja többek között a láb reflexzónáit, serkenti a vérkeringést, erősíti a láb izmait, és javítja az egyensúlyt. A rendszeres mezítlábas séta segíthet enyhíteni a szorongást, a stresszt és a fáradtságot, és erősíti az immunrendszert. Egyesek úgy vélik, hogy a mezítlábas séta során a bőrön át az emberi test képes felszívni a környezetben található mikroelemeket és ásványi anyagokat.

Patakparti talptorna Tabajdon

A Fejér vármegyei Vál és Alcsútdoboz között, Tabajdon is találhatunk egy klassz parkot. A Szabadság-hegy nevű kis domb parkjában a mezítlábas kalandok mellett egy kicsit fel is frissülhetünk, hiszen a fák hűs lombjai alatt egy piciny hűvös patak is fut. A mezítlábas ösvény útvonalán 21-féle járófelületen edzhetjük a talpizmainkat, legyen az bazalttal kikövezett, kukoricacsutkával, fenyőkéreggel, esetleg apró kavicsokkal, mulccsal, tobozzal megszórt vagy éppen süppedős tőzeg. A park mindig nyitva áll a mezítlábasok előtt, ráadásul ingyen látogatható.

Büki taposó több mint fél kilométeren

Bükön egy 510 méter hosszúságú Kneipp száraztaposó pályát találunk megannyi különböző talp alá valóval, különféle méretű kavicsokkal, kövekkel, zúzalékokkal, fenyőkéreggel, tobozzal, homokkal és faaprítékkal. Ha nem fáradtunk el a lábat próbáló sétában, bolyonghatunk egy természetes bokorlabirintus kijáratát keresve is a parkban, és megismerkedhetünk sokféle gyógy- és fűszernövénnyel is. A park egész évben, napi 24 órában látogatható.

Mindszentkállai mezítlábas park

Mezítláb mászkálhatunk Mindszentkállán is: e Veszprém vármegyei „lábtornáztató” harminc járófelülettel várja a cipő és zokni nélküli kicsiket és nagyokat. Van itt is minden: simogató, puha homok, apróbb kavicsok, nagyobb érdes kövek és még megannyi talp alá való.

A parkbéli szórakozásnak akkor sincs vége, ha a család kijárkálta magát: a szabadtéren található játékok még bőven tartogatnak szórakozási lehetőséget.

A mindennap 10 és 13, valamint 14 és 19 óra között nyitva tartó parkba belépve a gyerekek 800, a felnőttek 1000 forintért válthatnak jegyet.

Talpalás a fővárosban

A mezítlábas élményekről a budapestieknek sem kell lemondania. Békásmegyer-Ófaluban, az Árok utcai játszótér mellett éjjel-nappal látogatható a mezítlábas ösvény. Szuper hely azoknak, akik egy igazán jó talpkényeztetésre vágynak, lehet ugyanis taposni többek között faforgácsot, homokot, kavicsokat és köveket. A kicsiket emellett egy klassz játszótér is várja, és hogy a mezítláb sétálás után a felnőttek se unatkozzanak, elmerülhetnek a közösségi kert csodás teremtményeiben. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra