Ölre ment a medvével, megmentette apja életét a tinédzser

GettyImages-10194461

Valószínűleg minden vadász rémálma vált valóra, amikor a férfival és fiával szembefordult az üldözött vad, és az apára támadt.

Szinte a csodával határos, hogy élve megúszta apa és fia Svédországban, akiket egy medve támadott meg az erdőben. A helyi vadász és tinédzser gyermeke éppen a nagyragadozóra vadászott, amikor a feldühödött állat szembefordult velük, és az apára támadt. Bár a 140 kilogrammos nőstény nem fajtája legnagyobb képviselője, mégis halálos harapással bír.

Medve támadott az üldözőkre 

Néhány nappal ezelőtt az észak-svédországi Ljusdalban az egyik helyi vadász a fiával kelt útra medvére vadászni. A környéken nagyon elszaporodtak a csúcsragadozók, és komoly problémát okoznak a helyi állattenyésztőknek és földművelőknek, hiszen sokszor a csordára támadnak, vagy megdézsmálják a termést. Ez olyannyira komoly probléma azon a vidéken, hogy a medvevadászok közösségekbe tömörültek, hogy kissé gyérítsék az állatállományt. A csapat vezetője, Jonny Sjoblom nyilatkozott, mivel a megtámadott férfi és fia kórházban van, illetve egyelőre nem kívánták a nevüket sem felfedni.

Azon a napon a medve nyomában voltak, ám az állat szó szerint nem adta könnyen a bundáját, hanem szembefordult üldözőivel, és a férfira támadt.

Egyenesen az arcát kezdte marcangolni, ám a fiú az apja védelmére kelt, és egy óriási ütést mért a mackó fejére.

Az apa sérülései súlyosak 

A medve azonban nem hátrált, és elkapta a fiú csuklóját. Ez a rövid szünet viszont elég volt ahhoz, hogy az apa felkapja a puskáját, és lelője az állatot. A két férfit kórházba szállították, és bár az apa sérülései az arcán nagyon súlyosak, egyikük sincsen életveszélyben. Óriási szerencséjük volt: a 2000-es években évente körülbelül 40 medvetámadás történt, és ezek 15 százaléka halálos kimenetelű volt.

A két férfit kórházba szállították, de nincsenek életveszélyben
Wirestock / Getty Images Hungary

A 340 kilogrammos példány sem ritka

Benny Gafvert, a WWF svéd ágának ragadozó-szakértője elmondta, hogy nem ritkák a 340 kilogrammos barna medvék sem, amelyek csúcsragadozók, tehát nincsenek hozzászokva, hogy ők legyenek a prédák. Ha fenyegetve érzik magukat, vagy megsebesülnek – bár nem ez a szándékuk –, képesek embert ölni. Ugyanis nagyon intelligens állatok, a céljuk pedig az, hogy kiiktassák a fenyegetést és el tudjanak menekülni. 

A környéken elszaporodtak a medvék
A környéken elszaporodtak a medvékJanet Kopper / Getty Images Hungary

Észak-Svédországban az elmúlt években nagyon komoly problémává vált a túlszaporodott medvepopuláció. A közel 3000 medve évente akár 50 ezer rénszarvast is elpusztít, de szerencsére az emberek elleni támadások viszonylag ritkák. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra