Kifogott a felnőtteken ez az iskolai matekpélda: te meg tudod oldani?

GettyImages-528822066

Ha leülünk egy általános iskolás felső tagozatos gyerekkel matematikát tanulni, bizony felszalad a szemöldökünk. A mi időnkben mintha ez nem lett volna ilyen bonyolult – s talán nem is követeltek ennyit. Ez a matekfeladvány viszont még a felnőtteket is vitára késztette.

Az ötödikes, amerikai gyerekeknek szóló példa megértéséhez ismernünk kell az angol AM (máshol: a.m.) és PM (vagy p.m.) rövidítések jelentését. Az AM az ante meridiem kezdőbetűit viseli, jelentése dél előtt, azaz aznap 0 órától délig tart. A PM, azaz past meridiem a délután jelzésére szolgál, 12 órától 24 óráig tart. 

Ezek után jöjjön a feladvány: a gyerekektől azt kérdezték, hogy a négy lehetséges megoldás közül melyik időpont áll a lehető legközelebb az éjfélhez. Mutatjuk:

Sokan a D-re szavaztak, mivel az csupán három perccel éjfél után következik, így logikusan az áll a legközelebb hozzá. Csakhogy mások az A megoldás mellett kardoskodtak, mondván ahhoz, hogy a D válasz legyen a helyes, vissza kéne utazni az időben. Szerintük a 12:03-as időpont pont 23 órával és 57 perccel van (a következő) éjfél előtt, míg mások, akik nem a kronológia, hanem a közelség alapján értékeltek, továbbra is a D mellett tartottak ki. Egyébként a tankönyv szerint is ez a helyes válasz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra