20 év után újból megjelent a szúnyogok által terjesztett halálos betegség

GettyImages-1317059852

Öt embert diagnosztizáltak maláriával Floridában és Texasban. A riadalmat az okozza, hogy a betegek nem utaztak a megfertőződés előtt külföldre, vagyis az Egyesült Államokon belül kapták el a potenciálisan halálos betegséget.

Egyre nő a maláriajárványtól való félelem, miután az Egyesült Államokban olyan eseteket észleltek, akik nem utaztak külföldre, mielőtt megbetegedtek. A maláriás fertőzések körülbelül 95 százaléka Afrikában terjed, utoljára 2003-ban jelentettek nyolc esetet a floridai Palm Beach megyében.

A maláriának több típusa van, amelyek különböző súlyosságú betegséget okoznak. Átvivői a nőnemű Anopheles moszkitók, amelyek főleg napnyugta és napkelte között csípnek.

A malária jellemzően influenzaszerű tünetekkel jár, mint például láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalmak és fáradtság. Egyéb tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés és hasi fájdalom. Ezek a tünetek általában 7–18 nappal azután jelentkeznek, hogy egy fertőzött szúnyog megcsípett, de néha előfordulhat, hogy az utazás után hónapokig, ritkább esetben évekig nem jelentkeznek a tünetek.

A malária lázas és lázmentes időszakai 48–72 óránként váltakoznak
A malária lázas és lázmentes időszakai 48–72 óránként váltakoznakBrazil Photos / Getty Images Hungary

Nagyszámú paraziták az agy kapillárisait eltömeszelhetik, agyi maláriát okozva, mely kómát és gyakran halált okoz. A betegség súlyosabban zajlik kisgyerekeknél, terhes nőknél, immunhiányos állapotban és időseknél. Magyarországon is a malária miatt kezdtek el komolyan csípőszúnyogokkal foglalkozni az 1930-as évektől kezdődően. Makara György, Mihályi Ferenc és Zoltai Nándor munkájának köszönhetően az 1960-as évek elejétől az országot maláriamentesnek mondhatjuk, azóta csupán külföldön fertőződött betegeket regisztráltak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra