Ezek a magyar ételek borítják ki a külföldieket

GettyImages-1251745032

Számunkra megszokott saját országunk konyhája. Ebben is jelentős eltérések lehetnek tájegységenként, generációnként, de azért egyikünk sem ijed meg a pirospaprikától, a tejfölös ételektől, s bizony a pacal még a legmenőbb éttermekben is rendelhető fogás. De mit szólnak a magyar ételekhez a külföldiek?

Az idén nyáron kis hazánkba látogató külföldiek, illetve az itt élő diákok, családok megdöbbenve szembesülhetnek azokkal a furcsaságokkal, amelyek nekünk már fel sem tűnnek. A hagyományos magyar konyhában rengeteg disznóhús szerepel, de nem vetjük meg a birkát, a nyulat sem, és ha már leölünk egy állatot, szeretjük minden részét felhasználni. A belsőségek – amelyek egyébként mértékkel és jól fogyasztva még nem egészségtelenek – a külföldiek számára nagy próbatételt jelenthetnek. Ugyanígy furcsa lehet nekik a túró és a tejföl gyakori felhasználása, miközben az ő hazájukban még csak hasonlóról sem hallottak, nemhogy palacsintába (eleve mi az a palacsinta?) vagy süteménybe tegyék. S akkor még nem beszéltünk a „hungarian pizzáról”, azaz a lángosról, amin szintén tejföl van. No de beszéljenek maguk az érintettek, mely magyar ételek hozták rájuk a frászt?

A főiskolások zöme még csak nem is hallott magyar ételekről

Ebben a videóban különböző nemzetiségű főiskolás fiatalokkal etetnek jellegzetes magyar ételeket. Legtöbbjük még csak hazánkkal sincs képben, nemhogy az itteni kulináris élvezetekkel, de legalább annál nagyobb a meglepetés. Az első adag paprikás csirkétől igencsak felszaladt a szemöldökük, bár ketten is a csilihez hasonlították. A rakott káposzta már trükkösebb volt, szegények azt hitték, valamiféle lasagna érkezik, semmit sem tudva a hazai káposztaimádatról. A palacsinta már nagyobb sikert aratott, de ez az az étel, amivel talán senkinél sem lőhetünk mellé: olyan sokféleképpen ízesíthető, hogy bárki megtalálhatja a kedvencét. A rakott krumplira viszont azt hitték, valamiféle tartalmas reggeli.

A magyar ételek közül néhány tényleg kiborítja a külföldieket
A magyar ételek közül néhány tényleg kiborítja a külföldieketAniko Hobel / Getty Images Hungary

Ezt az ételt senki sem szereti

Egy amerikai nő elmondása szerint a magyar konyha kiváló, minden ízlik neki, de nem kéne tovább erőltetnünk a kocsonyát: senki sem szereti. Ez egyébként érdekes kérdés még hazánkban is, a fiatalabb generáció tagjai el sem tudják képzelni, hogy megegyék a rugalmasra dermedt, szokatlan disznóalkatrészekből főzött, fokhagymás zselét, míg szüleink, nagyszüleink rendszeresen finomságként fogyasztották. Ahogy a halászlébe is sokan nemcsak a hal húsát, de a nőstény halak ikráját is belefőzik: na ez volt a másik dolog, ami megriasztotta a külföldi vendéget. 

Csak hurkát ne!

Egy amerikai férfi vallomása szerint viszont a hideg gyümölcsleves, amire eleinte nagyon furcsán nézett, hiszen hogy jön össze a gyümölcs a levessel, teljesen elvarázsolta. Viszont a legdurvább étel, amit soha többé nem akar a tányérján látni, az a fekete színű véres hurka. A fiatalember tényleg arról híres, hogy szinte bármit megeszik, de ezt nem tudta lenyelni sem. Azt hiszem, itthon is sokan csatlakoznának hozzá: a kocsonyához hasonlóan az idősebbeknek semmi baja a disznóvérrel, rizzsel elkészített véres hurkával, de a fiatalabbak közül sokan csak valami bizarr furcsaságnak látják, amit csak akkor ennének meg, ha tényleg nem lenne semmi más választásuk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra