Gulyásleves nem annyira, a pörkölt annál inkább: ezt eszik a magyarok valójában

GettyImages-1295919096
Olvasási idő kb. 9 perc

Kis és nagy, vega és húsimádó háztartást vezető, hús-vér magyar nőket és férfiakat kérdeztünk arról, mit is eszünk mi, magyarok valójában? Egészen pontosan két dolognak próbáltunk utánajárni. Az első, hogy bár a magyarokról mindenkinek a gulyás jut eszébe, a családok asztalára mégsem ez kerül a mindennapokban, de akkor vajon mi? A másik pedig az, honnan merítenek a háziasszonyok újabb és újabb ötleteket a változatos hétköznapi étrendhez? A válaszaikból összeállított, emészthető lista azoknak is segíthet, akiknek nehezére esik mindig valami újat kifőzni.

A házi kutatásunk során megkérdezett nők, anyák, lányok, nagymamák, agglegények és apukák válaszaiból kiderült, hogy az olasz tésztaspecialitások a valóságban éppen annyira tipikus magyar ételek, mint a gírosz vagy a szusi. Legalábbis ha tipikus magyar étel alatt azt értjük, amit mi, magyarok, a hétköznapokban valóban előszeretettel fogyasztunk is. 

Mielőtt kihirdetnénk a legtöbbek által fogyasztott magyar ételek toplistáját, mazsolázgassunk a legtipikusabb vagy a legextrémebb válaszmorzsákból gondolatébresztőnek:

Így eszünk mi

„Nálunk két kamasz fiú van, akik rengeteget esznek. Mivel már nem étkeznek a suliban, így otthon még sokkal több ennivalót kell prezentálni. Ezért is van, hogy mi gyakran eszünk tésztát. Gyors, a gyerekek is el tudják készíteni maguknak, változatos: bolognai, al pomodoro, tonno, carbonara, túrós csusza. Újabban gyakran van mexikói ihletésű streetfood: burrito (hol sült csirkével, hol marhával), sok zöldség, sajt, tejföl, bab van benne, vagy bármi más, a végtelenségig variálható. Néha készítek rakott krumplit és túrógombócot is” – meséli Ági (41).

„Nálunk paprikás krumpli, pörkölt, rakott krumpli, lecsó és brassói készül visszatérő jelleggel. Lehet, hogy a változatosság gyönyörködtet, de én ezeket nem tudom megunni (különös tekintettel a brassóira, amit anyám fejlesztett tökélyre). Mióta kertes házban élünk, amit lehet, bográcsban csinálunk, illetve pácolt kolbászt vagy húst grillezünk” – mondja Robi (40).

Bográcsban az étel íze is más
Bográcsban az étel íze is másflorin1961 / Getty Images Hungary

„Mi ma túrós csuszát eszünk majd, de rendszeresen készítünk rántott husit, és nagyon szeretjük a pörköltet is. Kedvenceink között szerepel még a húsleves és a palacsinta. És van még valami, ami nálunk különös szeretetnek örvend, és ez az általunk készített tökfőzelék, amiben nincs rántás vagy habarás” – mondja Zsuzsa (56).

„Nálunk a gyerekek ízlése alapján, ami tényleg gyakori, az a rántott hús, krumplipüré, sajtos tészta, spagetti (»piros szósszal«, ahogy a legkisebb szokta mondani), lángos, spenót, palacsinta, nem csak édesen! Teszünk bele zöldséget és husit, olyan gírosz jellegű lesz. Szeretjük még a paprikás krumplit, a pörköltet és a pizzát (házi) is” – meséli Niki (35).

A szezont a fazonnal

„Mi most cukkiniben és paradicsomban tobzódunk, de alapvetően jellemző, hogy szezonális zöldségeket, gyümölcsöket eszünk. Húsból csirke kerül legtöbbször az asztalra, hetente egyszer-kétszer, vagy hal. Itthon gyakran készítünk pizzát vagy lasagnét, de a szüleimnél hétvégente standard a húsleves és valamilyen húsból készült másik fogás körettel” – érkezik a sokunk szívéből szóló beszámoló Máriától (39).

Tócsni, mindenből is, sokszor olaj helyett sütőben sütve” – mondja Gréti (38). „Tökből, cukkiniből, patisszonból most így a nyáron leginkább, de néha simán krumpliból készítjük. Krumplis tészta meg a paprikás krumpli, paradicsomleves és főzelékek kerülnek gyakran az asztalra. Azok tényleg 2-3 naponta vannak: borsó-, zöldbab-, krumpli-, finomfőzelék, néha paradicsomos káposzta. Resztelt májat is viszonylag gyakran eszünk, meg a vacsi-uzsi vonalon házi májkrémes, padlizsánkrémes meg velős pirítós a sláger. Én alapvetően nem főzök recept alapján, éppen akcióvadászunk a piros matricás termékekre, és helyben találjuk ki, mi legyen belőle.”

Fiatalság, bohóság

„Nekem a nyári sláger az a lecsó, legalább egyszer egy héten csinálok, de csakis mama receptje alapján, amiben tojás helyett rizs van, kolbász helyett pedig virsli. A rakott karfiol is eléggé megy mostanában, meg néha egy-egy tészta (carbonara, bolognai). Ugyanakkor, az egészség jegyében és a meleg miatt is ilyenkor még több salátát készítek, tonhallal például. Mióta találtam a piacon egy tejes boltot, azóta rákaptam a kecskesajtra: serpenyőben kétoldalt megpirítom, és mehet is a salira. Kis méz vagy balzsamecet, meg dió hozzá, és isteni” – ajánlja Panna (27).

„Nekem az örök kedvencem a szusi, amit nem is olyan nehéz házilag elkészíteni, mint azt sokan gondolják! Klasszikus egyszerű ételek, amik sűrűn előfordulnak otthon: tészták tömkelege, mindenfele csodaszósszal (paradicsomos, tonhalas, cukkinis), grillzöldségek, grillsajt, húsleves bármikor, halételek roston vagy rántva, és persze örök klasszikus desszert, az elmaradhatatlan palacsinta, főleg nyáron” – sorolja Andi (23).

Miért is ne lehetne a szusi is magyar étel?
Miért is ne lehetne a szusi is magyar étel?AleksandarNakic / Getty Images Hungary

Magyar ételek vegetáriánus vonalon

„Nyári komfortétel a töltött paprika. Nálam gyakori a tökfőzelék, a kovászos uborka, de rendszeres a paprikás krumpli, a borsóleves, a palócleves, a rakott krumpli és a székelykáposzta. Az én konyhámban inkább az ízvilágok rotálódnak a szezonális zöldségek mentén, amiből a tipikus magyarnak mondott ételek kamuhússal, kamukolbásszal készülnek, mert vega vagyok” – számol be praktikáiról Rozi (37).

Önvallomás

„Roppant nehéz változatosnak lenni, én csomószor videókból szerzek új ötletet. Visszatérő fogásaink: zöldborsóleves, hideg gyümölcsleves, húsleves. Töltött húsok, rakott bab, rakott krumpli, padlizsán, cukkini, sütőben egyszerűn elkészíthető kaják, krumplis tészta, bolognai, lasagne” – árulja el Kitti (46).

A legtöbb olasz tésztaétel is tipikus magyar étel, mint kiderült
A legtöbb olasz tésztaétel is tipikus magyar étel, mint kiderültLucas Ranzuglia / Getty Images Hungary

Hasonló cipőben jár Petra (52) is, aki töredelmesen bevallja: „Én nagyon nehezen újulok meg, mindig ugyanazok a kaják, unalmas vagyok. A lányommal viszonylag gyakran kipróbálunk jól hangzó recepteket, de bármilyen klassz is, egyszer-kétszer még megcsináljuk, aztán valahogy visszarendeződünk… Ami gyakori nálunk, az a rántott hús, rakott krumpli, milánói makaróni, rakott tészta, csirkepörkölt, krumplipüré, lasagne, palacsinta, túrós tészta (amúgy tészta bármivel: spenót, paradicsom, sajt, sonka…); levesek: paradicsom-, tojás-, borsó-, húsleves, bableves, gulyásleves. Inspirációim netes receptek és barátnőim tippjei.”

A legtöbb háziasszony (ön)kritikus a menüje változatosságával és saját megújulási képességével kapcsolatban, ezért a klasszikus forrásokon kívül, mint a családi, generációkon átörökített csodareceptek tárházaként őrizgetett szakácskönyvek és baráti csevejek, sokan inspirálódnak internetes videókból. Ezért megkérdeztünk egy TikTok-virtuózt, aki hobbiszakácsként hihetetlen követőtáborra tett szert rövid főzőcskeleckéivel. Minivideóit 30–100 ezer közötti tábor nézi és lájkolja időről időre. Kíváncsiak voltunk az ő praktikáira, rutinjára is.

Ha gulyást nem is sokan esznek, de pörköltet annál inkább
Ha gulyást nem is sokan esznek, de pörköltet annál inkábbeskymaks / Getty Images Hungary

A félprofi

„Főételként nyáron nálunk is sláger a lecsó, ennek tojásos, cukkinis formája, plusz nagyon magyarosan én azt is tejföllel eszem. Emellett gyakoriak a kerti grillezések, sőt, van benti összecsukós grillem is, azon husit (csirke, disznó) készítek zöldségekkel, amelyek fűszerezésén változtatok. Mellé salátákat készítek: paradicsomosat, lila hagymásat, ecetes salit, görögsalit és persze kovi ubit. Amik egész évben visszatérő ételek, az a paprikás krumpli, a pörik, a húsleves, a brassói, a bolognai, csirkevariációk, tarja, karaj, szűzérme, kacsa, hurkavariációk és a rakott ételek, mint például a rakott krumpli. Emellett gyakoriak a főzelékek és a tészták. Anyukám készíti a palacsintát, a túrógombócot, a rántott husit, a bablevest és a krumplifőzeléket. Elsősorban a videóimban is hagyományos recepteket próbálok sokszor, csak mondjuk egy-egy praktikával vagy új variációval feldobva, amit például anyukámtól tanultam. Ezeket a nézők is nagyon szeretik. Az interneten nagyon sok recept van, de anyukám mégis tud olyat, amit sehol nem találni meg. Van egy füzete, amit 40 éve írogat szorgalmasan, barátnőkkel csereberélt receptek vannak benne, na az egy kincsesbánya. Onnan gyakran merítek” – avat be a ti(k)tokba Kriszta (27).

Eredményhirdetés

  • A válaszok alapján a legtöbbet fogyasztott leveseink: húsleves, zöldborsóleves, gyümölcslevesek, gulyásleves, krémlevesek.
  • Legkedveltebb főételeink: rántott hús, pörköltek, brassói aprópecsenye, paprikás krumpli, rakott krumpli, főzelékek, és nyári szezonban a lecsó, grillhúsok salátával, valamint a különböző tésztaételek.
  • Leggyakoribb desszertklasszisaink: palacsinta, túrógombóc.

Van jó hír is

A jó hír az egészből az, hogy két korábbi kutatás eredményeivel összevetve, mely azt vizsgálta, mit szeretnek leginkább a magyarok, akik egyébként többnyire naponta háromszor étkeznek, az derült ki, hogy a fent említett és leggyakrabban fogyasztott ételek jó részt megegyeznek a hazai ízlelőbimbók ízlésével is. Egy 2021 első felére vonatkozó felmérés szerint első számú kedvenc a húsleves, harmadik a rántott hús, ami közvetlenül a lecsó és a csirkepaprikás követ, de valóban befért a TOP 10-es listába a brassói és a gulyásleves, valamint a palacsinta is.

Ugyancsak a 2021-es év második felére, egy reprezentatív kutatás eredményeinek értelmében tisztult a kép és a rántott hús maga mögé utasított minden mást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek