Ma nyit a főváros legújabb designpiaca

Kicsit kimondhatatlan, de talán majd megszokjuk: ma startol a MAKERS MARKET BUDAPEST elnevezésű designpiac.

A havi rendszerességű vásáron a designra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat. A vásár helyszíne a nemrégiben megnyílt Turbina Kulturális Központ, egy izgalmas és friss összművészeti kulturális befogadótér a Józsefváros szívében.

DSC9051
MAKERS MARKET BUDAPEST

Az új kézművesmozgalom létjogosultsága a fogyasztói kultúra egyre hangosabb kritikájának és a küszöbönálló ökológiai katasztrófa fenyegetésének fényében egyre inkább kézzelfogható. A nyugati világra mind jellemzőbb környezettudatos szemlélet helyi alapanyagokból, természetbarát gyártástechnológiák alkalmazásával előállított egyedi, fenntartható termékek fogyasztását preferálja, amelyek határozott fellépést jelentenek a túlfogyasztás és az eldobhatóság kultúrájával szemben. Ebben a szellemiségben a kézzel készített tárgyak egyedisége és minősége, valamint az alkotó kézjegye különös értékkel ruházzák fel ezeket a darabokat, s ezáltal tulajdonosukat arra ösztönzik, hogy nagy becsben tartva igyekezzen őket minél tovább használni.

A Makers Marketen bemutatkozó kézzel készített tervezői tárgyak egyéni karakterük megfogalmazásán keresztül egyszerre képviselnek lokális és globális kulturális értéket a kortárs design élvonalában.

Az eseménysorozat szervezői, Boldizsár Károly és Hoffmann Petra komoly tapasztalatot szereztek az elmúlt évek során designpiacok és iparművészeti vásárok területén résztvevőként és szervezőként egyaránt. 

„A kézi munka és a kis szériás gyártás értéke önmagában is vitathatatlan, meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a tervezőkkel való személyes kapcsolat és különleges termékeik létrejöttének története, azaz az egyedi designtermékek születésének folyamatába való bepillantás lehetősége olyan különleges élményt ad, aminek köszönhetően egy-egy tárgy az elsődleges használati funkción túlmutató értéket képvisel hosszú távon az életünkben.

A vásáron való részvétel meghívásos alapon, a kurátori csapat egyhangú támogatása mellett történik. A mennyiség helyett a minőségre fektetjük a hangsúlyt, számunkra az a fontos, hogy az eseményen a kortárs hazai design szélesebb körben és minél magasabb minőségben legyen jelen” – mondták a szervezők.

DSC9027
MAKERS MARKET BUDAPEST
Oszd meg másokkal is!
Mustra