18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Honnan tudod, hogy ámokfutó van az iskolában, plázában? Ezek az intő jelek

GettyImages-1237955280

Valami lehet a levegőben – a járványon kívül is –, mintha nem férnénk meg egymástól. Még civilizáltnak mondott világunkban sem bírunk normálisan együtt élni. Volt egy rövidebb időszak, amikor a különböző kultúrák konstruktív együttélésének elérése lebegett sokak lelki szemei előtt elérendő célként, s nem gondolkodtunk már véres háborúkban, igaz, sok százezres áldozatokat szedő pandémiában sem. Közben, mégis úgy tűnik, valami nagyon elromlott a fejekben és a lelkekben, mert akik egyik és másik tragédiát is túlélni látszanak, azok is sorra ölik egymást. Mi áll az ámokfutások hátterében?

Szinte ismétlődő mintázatnak tűnik, amikor egy ámokfutó, jellemzően fiatal és általában férfi, reggel otthon felébredve előbb szeretteibe lő, majd elhagyva családi fészkét többnyire (egykori) alma materében folytatja esztelen mészárlását. A családi lövöldözés nem minden esetben halálos, bár nem az elkövetőn szokott múlni, hogy édesanyja, nagyanyja, vagy testvére túléli-e a tragédiát. Az iskolai lövöldözés azonban már annál törvényszerűbben végződik olykor tucatnyi áldozat értelmetlen és brutális halálával. A rémálom pedig gyakran az elkövető önkezű halálával fejeződik be, vagy a helyszínre érkező rendőrség beavatkozására történő kiiktatásával.

A lövöldözések, ámokfutások háttere

Dr. Karner Orsolya pszichológus, az ELTE oktatója, a Budai Tanácsadó alapítója elmondta, hogy az ámokfutás nem modern korunk szülötte, nem is civilizációnkhoz kötődő termék, hanem antropológusok által már a középkori maláj társadalomban detektált jelenség:

1849 óta vizsgálják a maláj törzsek kapcsán pszichiátriai vonatkozásban is az ámokfutás jelenségét
1849 óta vizsgálják a maláj törzsek kapcsán pszichiátriai vonatkozásban is az ámokfutás jelenségétMarka / Getty Images Hungary

„észrevették, hogy e magatartást mindig tépelődés, befelé fordulás, beszűkült lelkiállapot előzi meg, és ez torkollik hirtelen kirobbanó öldöklésbe. Megfigyelték azt is, hogy az ámokfutások a kifelé irányuló agresszió mellett mindig hordoznak öndestruktív vonásokat is. Az aktus váratlannak tűnik, pedig bizonyos jelei vannak, hiszen az elkövető részéről előkészületeket igényel.”

Egyre több helyen…

Az USA iskolai lövöldözései sajnos jó pár éve rendszeres visszatérői a nemzetközi hírösszefoglalóknak, de manapság már Oroszország is felzárkózni látszik a hasonló eseményeket sorozatban produkáló országok sorába, miközben Thaiföld óvodai tragédiájával írta fel magát az efféle rettenetek színhelyeinek listájára.

Egyre sűrűbben következik be hasonló ámokfutás, iskolai lövöldözés
Egyre sűrűbben következik be hasonló ámokfutás, iskolai lövöldözésJordan Vonderhaar / Getty Images Hungary

Bővül a kör

Idén október elején az Amerikai Egyesült Államok Ohio államának Toledo városában, hazai pályán vesztésre álló amerikaifutball-csapatának mérkőzése alkalmával, a meccs utolsó perceiben hirtelen lövöldözés hallatszott. A játékosok a szurkolókkal együtt azonnal pánikban menedéket keresve tódultak ki a stadionból, bár nem tudták azonosítani a lövések pontos eredetét. Az ijesztő ismeretlenből érkező fegyverdördülések zajára a kétségbeesett tömeg egyszerre indult meg a kijáratok felé, hiszen akkor még nem tudták, a fegyvert éppen az utcán sütötte el az elkövető, aki 3 embert sebesített meg. Mivel a mérkőzést a helyi televíziócsatorna élőben közvetítette, a kétségbeesésükben az emelvények alatt búvóhelyet kereső nézőkről szóló rémisztő képsorok is azonnal láthatók voltak, nemcsak a helyszínen jelen levő ezrek, de a tévénézők számára is.

Vannak ugyan intő jelek, de inkább csak utólag válnak egyértelművé, amikor már késő
Vannak ugyan intő jelek, de inkább csak utólag válnak egyértelművé, amikor már későCitizens of the Planet / Getty Images Hungary

Lehetséges okok

Tisztában vagyunk vele, merre van a háború, lassan a Covid különböző típusainak és hullámainak specifikumait is kiismerjük, ameddig ki nem alakul a következő mutáns. Azzal viszont nem feltétlenül számolunk, hogy a közértben vásárlás közben, az óvoda zárt falai között, a különböző oktatási intézményekben, vagy egy szórakozásnak szánt sporteseményen nézőként is halálos veszélynek vagyunk kitéve.

„A tudomány mind a mai napig nem tudta egyértelműen definiálni, hogy az ámokfutás egy önálló kategória-e, vagy más mentális zavarok mentén kialakuló képlet, diagnosztikai besorolása homályos és összetett. Annyi bizonyosan kimutatható, hogy kialakulásához köze van egyéni, családi, iskolai vagy kortárs és társadalmi hatásoknak is” – tudjuk meg dr. Karner Orsolya pszichológustól.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra