Akár a piacról, akár saját fáról, bokorról, akár szedd magadból származzon a gyümölcs, a saját kézzel készített lekvár íze egészen más, mint a boltié: van, aki azért vág bele a befőzésbe, mert olcsóbban szeretné a polcra tenni a dzsemet, más örül annak, ha alacsonyabb a cukortartalom, mint a boltban kapható változatban, megint más pedig egyszerűen szeret pepecselni a házi lekvárral. Van olyan is, aki vegyszermentes gyümölcsöt szerez, hogy egészségesebb legyen az édes finomság, és még sorolhatnánk: bármi is legyen az ok, amiért befőzöl, biztosan megvannak a magad trükkjei, melyektől a te lekvárod finomabb a családod számára, mint bárki másé. A mi tippjeink közül is kipróbálhatsz párat – hátha még finomabbá varázsolhatjuk együtt a lekvárod.
Ne zacskóból adj a dzsemhez pektint!
A lekvár sűrítéséhez használt pektin természetes anyag: nagyanyáink azért főzték a lekvárokat hosszú órákon át, hogy az a gyümölcs héjából vagy magjából kioldódva biztosan besűrítse a lehűlést követően az üvegbe töltött finomságot.
Ma már vásárolhatsz olyan készítményeket, melyek tartalmazzák ezt az anyagot. Segítségükkel percekre rövidíthető le egyes gyümölcsök esetén a lekvár főzési ideje, de nem mindenki szereti, ha a dzsemnek összetevőlistája van.
Számukra jó hír, hogy ezek a fixek és cukrok kiválthatók magas pektintartalmú gyümölcsök hozzáadásával: citromlevet is adhatsz a lekvárhoz, vagy akár szeletekre vágott citromot vagy lime-ot is tehetsz a fazékba. Az is segít, ha nem teljesen érett gyümölcsből főzöd a lekvárt.
Próbálj otthon kevesebb cukorral lekvárt főzni
Ha már lekvárt készítünk, nem a cukor, hanem a gyümölcs ízét szeretnénk érezni. Általános tapasztalatom, hogy a legtöbb háziasszony úgy találja: a tradicionális házi receptek, de a különböző, dzsemkészítéshez használt pektinkészítmények csomagolásán találhatók is egyszerűen túl sok cukor hozzáadást kívánják meg. Ezzel nemcsak egészségtelenül cukrossá válik a lekvárod, hanem a gyümölcs ízét is elveszted. Kísérletezz bátran a cukormennyiség csökkentésével – az én általános receptem a „végy feleannyi cukrot, mint amit a recept ír”.
Sterilizálj másképp
Emlékszem arra a ceremóniára, amelyet annak idején nagymamám számára a lekvárfőzés jelentett: túlzás nélkül egész napos elfoglaltság volt, amiben része volt annak is, hogy a befőttesüvegeket is ki kellett forralni. Én, bevallom, már nem ezt a módszert alkalmazom.
A kiválasztott üvegeket kimosom – persze erre a mosogatógép is tökéletesen megfelel –, majd egy ujjnyi vízzel a mikrohullámú sütőbe teszem őket, és másfél percen át ott melegítem őket a legnagyobb fokozaton.
(A lezárófedőket természetesen nem!) A folyamat ideális esetben akkor ér véget, amikor a lekvárt már bele is szeretném tölteni az üvegekbe. Fogókesztyűvel kiveszem az üveget, a maradék vizet kiöntöm belőle, és már mehet is bele a lekvár, még forrón rá a tető, és fejre állítom a befőttesüveget. Amikor a lekvár nem forró, csak meleg, mehet vissza a talpára. A dzsemek sosem romlottak még meg így.
Ízesíts fantáziadúsan
A bazsalikomos eperlekvár nagy siker lett háztartásunkban – persze nem a gyerekek körében, de ettől még érdemes próbálkozni a különböző ízesítésekkel. A fahéjas fekete cseresznye például a felnőttek nagy kedvence, de gyömbérrel, csillagánizzsal és más finomságokkal is fel lehet dobni a dzsemeket.
Lekvár helyett készíts csatnit
Bónusztippünk: ha a lekvárok világa már a kisujjadban van, próbálj ki egy jó csatnireceptet. Igazán különleges világba léphetsz be ezzel a finomsággal, melyet a legkülönbözőbb sült húsok vagy akár grillezett ételek mellé tálalhatsz. Nagy házi kedvencünk a gyömbéres mangócsatni, amit a csípős, egzotikus ízvilág kedvelőinek ajánlok, de almából is készíthetsz csatnit. Karácsony előtt sok aszalványt tartalmazó, édes ünnepi csatnit főztünk: ez a műfaj gyakorlatilag kimeríthetetlen variációkat kínál a kézműves gasztroajándék kategóriájában. Ne hezitálj megkóstolni!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés