Ez az óriási pók a te kertedben is feltűnhet: ezt kell tudnod róla

GettyImages-1301903465

A pókoktól való félelem mintha a zsigereinkbe lenne kódolva, pedig – főleg Magyarországon – nincs valódi alapja. Ha a kertedben egyre több méretes példány bukkant fel, és nem szeretnél velük együtt élni, van lehetőség, hogy továbbálljanak. Főleg, mert az elpusztításuk törvénybe ütközik.

A közösségi oldalak kertészettel foglalkozó csoportjaiban egyre-másra töltenek fel fotókat nagy méretű pókokról, amelyek a magaságyásban ássák meg járataikat. Nincs ok aggodalomra, a csípésük még egy darázséval sem ér fel, viszont van olyan pókfaj Magyarországon, amely nagyobb bajokat okozhat. Ám tőle sem kell tartani, a kertben nemigen bukkan fel. 

A méhlegelőn nem tűnnek fel 

Akivel jó eséllyel találkoztál, ha nagy méretű pókot láttál, az a pokoli cselőpók vagy a szongáriai cselőpók, bár utóbbi sokkal ritkább. Viszont, mivel még az avatott szemek is könnyen összekeverhetik őket, mindkettő védett faj.

„Sokan gondolják, hogy az éghajlatváltozás miatt jelentek meg nálunk ezek a nagyobb méretű pókfajok, de valójában régebb óta itt vannak, mint az ember – magyarázza dr. Szűts Tamás, az Állatorvos-tudományi Egyetem Ökológiai tanszékének főmunkatársa. „Az azonban biztos, hogy ez a szélsőséges időjárás – a tavalyi aszály és az idei extrém esős tavasz – nem tesz jót a pókoknak sem.”

A pokoli cselőpók gyakori vendég lehet a ház körül
A pokoli cselőpók gyakori vendég lehet a ház körülArtush / Getty Images Hungary

Hogy mégis többet látunk belőlük, annak számos oka lehet. Megváltoztak például a kertészkedési szokásaink.

„Egy magaságyás igazán hívogató a pókoknak, hiszen nincs a talaj növényekkel takarva, hanem kedvükre áshatnak. De nem ez az egyetlen ok, hogy gyakrabban találkozunk velük. Az utóbbi 5-10 évben rengeteg építkezés zajlott, és a frissen parcellázott területeken egyrészt feltúrták a földet, másrészt szabadon is hagyják jó időre, ami alatt a pókok beköltözhetnek. Ahol legalább bokáig érő dús, bozontos növénytakaró vagy méhlegelő van, ott valószínűleg nem fognak feltűnni. Tehát, ha valaki nem szeretné, hogy felbukkanjanak a kertjében, annak ilyen környezetet kell kialakítania.” 

A vízipók nem is annyira csodapók? 

Gyakrabban augusztus vége és október eleje között találkozhatunk a pokoli cselőpókkal, amely a farkaspókok három nagy méretű fajának egyike. Idetartozik a réti farkaspók és a szongáriai cselőpók is. 

„Gyakran nevezik magyar madárpóknak, vagy Russian tarantulának, azaz orosz tarantulának a méretei miatt, de semmi közük a madárpókhoz” – magyarázza a szakértő. „A kifejlett példányok teste általában 4 centiméter körül van, míg a lábai is nagyjából 4 centiméteresek. A tenyerünkben kényelmesen elfér. Csípni csak a legvégső esetben szokott, inkább ágaskodik, hogy elijesszen minket. Ha mégis megmar, annyit érzünk, mint amikor egy iratkapocs megszúrja az ujjunkat.”

A szongáriai cselőpók is Magyarországon a legnagyobb pókok között van
A szongáriai cselőpók is Magyarországon a legnagyobb pókok között vanphotographer / Getty Images Hungary

Ezzel szemben vannak olyan pókok itthon is, amelyeknek jobb elkerülni a csípését. Bár a mesében a Vízipók-csodapók egy kedves, bölcs állat, valójában okozhat bajokat, ha egy búvárpók megcsíp minket. 

„Az arra érzékenyeknél zsibbadást, szapora légzést, szívdobogást okozhat a marás. Ebben az esetben forduljunk orvoshoz. A másik hazai pókfaj, amelynek csípése komolyabb tüneteket válthat ki, az a mérges dajkapók. Hozzá kell tennem, hogy autót vezetni általában nem félünk – bár sajnos sokszor történnek halálos balesetek –, ám az elmúlt 200 évben biztosan nem jegyeztek fel olyan esetet, ahol a pókcsípés halállal járt.”

Közelről nézve egészen bájos

A szakértő szerint általában gyerekkorunkból fakad a pókoktól való félelem. Ha egy kicsi azt látja, hogy az anyja vagy az apja retteg a nyolclábúaktól, jó eséllyel ő is sikítva menekül el, főleg, ha egy akkora példányt lát, mint a pokoli cselőpók.

„Az én lányom például nem fél tőlük, hiszen kicsi gyermekkorától mutattam neki nagyobb példányokat is. De ha üvegben elviszek óvodásoknak egy nagy pókot, a kicsik egy fél óra elteltével már nyugodtan adogatják egymásnak az állatot. Ha feltűnik a lakásunkban, használjunk üvegpoharat és egy vastagabb papírlapot az eltávolításához” – javasolja dr. Szűts Tamás. „Borítsuk rá a poharat, csúsztassuk alá a papírt, és így vigyük ki a lakásból, majd engedjük el füves területen. Ha agyonütjük – mivel védett állat –, valójában természetkárosítást követünk el.

Ha nagyítva nézzük, szinte már kedvesnek tűnnek
Ha nagyítva nézzük, szinte már kedvesnek tűnnekGenesis – Korawee Ratchapakdee / Getty Images Hungary

Az ilyen nagy méretű pókoknak sok haszna van. Például elfogják az olyan – szintén nem kedvelt – ízeltlábúakat, mint a csótányok. Ahhoz, hogy kicsit megbarátkozzunk velük, érdemes makrófotókon közelről megcsodálni őket. Kimondottan bájosak a nagy szemükkel és a szőrös fejükkel. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra