A világ leghosszabb földrajzi nevei – Te ki tudod mondani őket?

GettyImages-1301666173

Noha Magyarországnak is van leghosszabb nevű települése, Jászfelsőszentgyörgy a maga 16 betűjével elbújhat a világ legkimondhatatlanabb helységnevei mögött. Listánkban csupán hat földrajzi név szerepel, mégis együtt összesen 462 betűt számlálnak.

Vicces településnevekből kicsiny hazánkban sincs hiány, de ami a leghosszabb nevű földrajzi helyeket illeti, azokból inkább határainkon kívül bővelkedik a világ. Azt már tudjuk, hogy vannak egybetűs települések is, de mi a helyzet a végtelen karakterekből álló nevekkel? Lássuk!

Kimondhatatlan nevű falu Walesben

Mielőtt más vizekre eveznénk, kalandozzunk először egy kicsit Európában, ugyanis kontinensünk is bővelkedik kimondhatatlan nevű településekben. Ilyen a walesi Anglesey szigetén található Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch is, amely helységnév a történet szerint nem más, mint egy tréfás kedvű helyi viccének szüleménye.

Akárhogy is, a településre felfigyelt a világ, turisták tucatjai kíváncsiak az 58 „karakteres” falura, ahova, ha tehetik, inkább vonattal utaznak csak azért, hogy megkaphassák az itt nyomtatott, 15 centiméteres menetjegyüket.

A helyiek által csak Llanfairként emlegetett település egyébként nem csak a földrajzi nevére büszke: 2002-ben a domain neve bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe, köszönhetően annak, hogy a korábbi internetes domainnevek maximális karakterszám-korlátját kibővítették. Így kaphatta meg a világ leghosszabb egyszavas, értelmes internetes domainneve címet is.

Kétségtelen, hogy Wales büszkélkedhet a világ egyik legfurcsább településnevével
Kétségtelen, hogy Wales büszkélkedhet a világ egyik legfurcsább településnevévelAngela May / Getty Images Hungary

Egy tó Észak-Amerikában

Első ránézésre nincs semmi különös ebben a Massachusetts államban található tóban. Egészen addig, ameddig nem látjuk leírva a nevét. A tónak már az egyszerűsített formája is nyelvtörő, bár a Chaubunagungamauggal még csak-csak megbirkózik az ember, a hivatalos nevének kiejtése azonban még a helyieket is alaposan megizzasztja. Nem is csoda, hiszen a Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg-tó egészen pontosan 45 betűből áll, amelyből 15 „g”.

A tó eredeti, rövidebb neve – amely azt jelentette, hogy 'halászhely a határon' – a területen élő nipmuc indiánoktól származik, akik gyülekezőhelyül használták a tavat.

A Chaubunagungamaug név azonban az angol gyarmatosítók érkezésével tovább bővült, így lett belőle Chargoggaggoggmanchoggagogg. A két elnevezés aztán később egybeolvadt, 1830 óta viszont a leghosszabb formájában tündököl mindenhol. Megnyugtatásul azoknak, akik meg sem próbálják kimondani: a tó Webster-tóként is ismert, amely nevet a közvetlenül mellette lévő kisvárosról kapta.

Furcsa nevű farm Dél-Afrikában

Furcsa nevű helyeket Dél-Afrikában is találni, az egyik legkülönlegesebb azonban mégiscsak egy Pretoriától mintegy 200 kilométerre nyugatra található farmé. Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein 44 karakterből álló neve is bekerült a világ leghosszabbjai közé, amelynek jelentése: 'a forrás, ahol két bivalyt egyetlen lövéssel megöltek'.

Új-Zéland hegye

Nem mehetünk el szó nélkül az új-zélandi Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipuka- kapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu mellett sem, amely egy, a Porangahau közelében található 305 méter magas hegy maori elnevezése.

Szerencsére nem kell kimondani mind a 85 betűjét, a rutinos helyiek ráragasztottak egy sokkal rövidebbet: Taumata.

A hosszú földrajzi név, mily csoda, bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe is.

Thaiföldön a leghosszabb

Vétek lenne kihagyni a sorból Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit is, már csak azért is, mert tényleg ez a világ leghosszabb nevű városa.

Megijedni azonban nem kell ettől a 168 betűtől, ennek ugyanis van egy sokkal egyszerűbb neve is, ami nem más, mint Bangkok.

A thaiföldi főváros hivatalos irodalmi nevét nem sokan használják, a helyiek is csak Krung Thepként emlegetik, amely Angyalok városát jelent. 

Bangkok hivatalos irodalmi neve is 168 betűből áll
Bangkok hivatalos irodalmi neve is 168 betűből állKittikorn Nimitpara / Getty Images Hungary

62 betűs spanyol név

Az utolsó a listánkon egy ugyancsak becsapós név: még talán sosem hallottad, mégis a világ egyik legismertebb városáról van szó. Vajon ebből kitalálod-e, melyikről: El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles del Río de la Porciúncla? Ha azt gondolod, valamelyik spanyol nyelvű országban kell keresgélned, messze is jársz, meg nem is. A város ugyanis nem más, mint a Mexikó szomszédságában található amerikai állam, Kalifornia egyik leghíresebbje, Los Angeles – csak épp valóban spanyol nyelven, és 10 helyett 62 betűből.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra