Lakberendezés a szocializmusban: ilyen volt akkoriban egy lakás – Galéria

fortepan 60522
Olvasási idő kb. 3 perc

A lakberendezés mindig fontos volt az emberek számára, de a szocializmus idején egészen más lehetőségek adódtak az otthonok berendezésére, mint ma.

Több bútoráruház, nemzetközi láncolat széles kínálatából válogathatunk ma, amikor álmaink otthonát rendeznénk be: tényleg csak a fantázia, na meg a pénztárca szab határt annak, mit teszünk az egyes szobákba. Ma már nincs az a földtől elrugaszkodottnak tűnő elképzelés, amelyet ne valósítana meg egy bútorasztalos, legfeljebb busásan meg kell fizetnünk az egyedi tervezés árát.

Ilyenek voltak a lakberendezés lehetőségei a szocializmusban

Ami az anyagi korlátot illeti, az bizony az átkosban is jelen volt, de efelett még nagyban meghatározta a kínálat is azt, hogy melyik lakásnak milyen bútor lehet az éke. A koloniál, egy, mára szitokszóvá vált stílus uralta az otthonok egyik felét, míg máshova a modernnek számító, olcsó, de mai szemmel cseppet sem szebb szocialista bútorrendszerek darabjai kerültek. 

Ha már ezek terén nem volt sok lehetőség az egyéni ízlés kifejezésére, ott voltak a lakástextilek, melyekkel egyénivé lehetett tenni egy lakást – vagy el lehetett takarni azt, amit muszáj volt.

Rengeteg háziasszony otthonában bújt meg egy-egy varrógép, amellyel ügyes kéz esetén nemcsak a család ruházkodását oldották meg, hanem függönyöket, terítőket s egyebeket is varrhattak, melyekkel feldobták a lakást.

A képre kattintva nyílik a galéria, mely után a cikk folytatódik!

Ott volt sok kis csetresz a tévé tetején

Ki ne emlékezne ebből az időszakból a textil éves naptárakra, melyek konyharuhaként még évtizedeken át megmutathatták, milyen napra esett 1979-ben május 22. És ott voltak még a színekben és formákban tobzódó méteráruk, melyekből lehetett bármi, akármi, amit az ügyes kezű háziasszony elképzelt. 

A szobrok, falidíszek, vázák, egyéb kis csetreszek is az egyénítés nagyszerű eszközét jelentették.

Kitüntetett helyre, a dohányzóasztal közepére, vagy épp a tévé tetejére kerültek, természetesen egy csipketerítőre, amit nem volt elegendő mosni, keményíteni is kellett, és fehér színének megőrzése is kulcsfontosságú volt.

A gramofon, lemezjátszó, rádió, tévé meg a telefon mindenhol a család büszkesége volt, központi helyre kerültek, ezzel ellehetetlenítve egy meghittebb telefonbeszélgetés lehetőségét – ugyanakkor megmutatva, mire büszke az adott család. 

Galériánkban ismert emberek otthonait is felvonultatjuk, megmutatva, mire áhítozhatott a szocialista közvélemény: ha szívesen nézegetsz hasonló összeállításokat, ajánljuk a szocialista éra szórakozási lehetőségeit bemutató galériánkat, valamint a vidámparki szórakozásról szóló képösszeállításunkat is!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek