Cu, Au, Br – meg tudod mondani, minek a vegyjele?

GettyImages-90337992

Az iskolai kémiatananyag része a periódusos rendszer ismerete. Mengyelejev-táblázatnak is szokták hívni a híres orosz kémikus után, aki 1869-ben közzétette az első, szélesebb körben elismert periódusos rendszert. Te még emlékszel, melyik vegyjel melyik kémiai elemhez tartozik?

A periódusos rendszer a kémiai elemeket jeleníti meg táblázatos formában, rendszámuk, elektronszerkezetük és kémiai tulajdonságuk szerint rendezve őket. Alapvetően a bal oldalon találjuk fémeket, a jobb oldalon pedig a nemfémeket. Vannak kiemelt oszlopok a periódusos rendszerben – a 18-as csoport például a nemesgázoké, a 17-est pedig halogénekként ismerjük.

Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus volt az, aki felismerte, hogy az akkor ismert elemek tulajdonságai a rendszámuk alapján periodikusan változnak. Innen a táblázat elnevezése. Mengyelejev táblázatában üres mezők is voltak, az akkor még ismeretlen elemeknek, melyek tulajdonságait a tudós többnyire helyesen jósolta meg. Azóta a periódusos rendszer az iskolai tananyagba is bekerült. Te még emlékszel rá?

Az értékelésért görgess lejjebb!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Értékelés:

0-3 pont: Úgy tűnik, nem a kémia volt a kedvenc tantárgyad.

4-7 pont: Ez már szép eredménynek számít, hiszen voltak nehéz kérdések is.

8-10 pont: Gratulálunk, igazi profi vagy, ha vegyjelekről van szó.

Tedd próbára magad ebben a kémiai kvízben is, kattints ide!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek