Kutyájától kapta el a veszélyes betegséget a brit nagymama

GettyImages-610411754

Nagy-Britanniában már három esetben azonosították embereknél a Brucella canis fertőzést.

A kutyáknál meddőséghez, fájdalmakhoz és sántasághoz vezető megbetegedés aggasztóan terjed az Egyesült Királyságban: csak idén 91 esetet regisztráltak. Mindeddig csak szórványosan, főképpen Romániából importált kutyák esetében észlelték a bakteriális fertőzést, most azonban nyilvánosságra került: olykor emberre is átterjedhet a kórokozó.

A 61 éves Wendy Hayes az általa nevelt mentőkutyától kapta el a betegséget. A nő öt kutyája közül mindegyik megfertőződött, így kénytelen volt elaltatni az ebeket. A nagymama magas láztól, hidegrázástól, erős fejfájástól szenvedett. Eleinte influenzára gyanakodtak, majd kiderült: tüneteit a Brucella canis okozta. Kórházba került, tüneteit antibiotikummal kezelték, majd hazaengedték.

A kutyáknál meddőséghez és sántasághoz vezető betegség az emberek esetében influenzaszerű tüneteket okoz
A kutyáknál meddőséghez és sántasághoz vezető betegség az emberek esetében influenzaszerű tüneteket okozPhotographer Basak Gurbuz Derma / Getty Images Hungary

Noha a brit hatóságok továbbra is a fertőzés alacsony kockázatával számolnak, felhívták a figyelmet arra, hogy a Brucella canis legyengült immunrendszerű embereknél, várandós nőknél és kisgyermekeknél súlyos szövődményeket okozhat, például szívizom-, csontvelő- és agyhártyagyulladást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra