Sok pénzt bukhatnak el az autósok: fontos határidő közeleg

GettyImages-1456102192

Pénteken van az utolsó lehetőséged, hogy lecseréld az autód kötelező biztosítását.

Néhány napja maradt 850 ezer gépjármű, köztük csaknem 450 ezer személygépkocsi üzemben tartójának arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb); a felmondásoknak péntek éjfélig el is kell jutniuk a biztosítókhoz – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szervezet szerint az új szerződések átlagdíja mintegy 15 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló értéket, az egyes járművekre vonatkozó lehetőségek azonban jelentősen eltérhetnek egymástól.

Nem érdemes halogatni a kötelező biztosítás cseréjét

Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke jelezte: a törvény szerint az év végi évfordulós szerződések felmondásainak legkésőbb december 1-jén éjfélig be kell érkezniük az illetékes biztosítóhoz, emiatt pénteken már az összehasonlító alkuszi portálok is csak korlátozásokkal, általában a nap első felében fogadnak be ilyen megbízásokat.

Kockázatos lehet az utolsó pillanatra hagyni a kötelező biztosítás cseréjét
Kockázatos lehet az utolsó pillanatra hagyni a kötelező biztosítás cseréjétJung Getty / Getty Images Hungary

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kampányban váltók mintegy 20 százaléka a következő 3-4 napra hagyta a döntését. Ez kockázatos gyakorlat, mert

az az autós, akinek a felmondása nem érkezik be határidőn belül a biztosítójához, automatikusan a következő egy évre megállapított új díjon viszi tovább a jelenlegi kötelező biztosítását.

Ha ennek ellenére egy másik szerződést köt, az a törvény értelmében érvénytelen lesz. A december 1-jei határidő csak a jelenlegi szerződés felmondására vonatkozik, új szerződés megkötésére december 31-ig van lehetőség.

A két lépést az autósok túlnyomó része egy időben teszi meg. Ezután már csak az új szerződés első díjrészletének megfizetésére kell figyelni. Ha ugyanis a befizetés nem történik meg a február 29-én esedékes határidőig, a biztosító törli a megkötött szerződést.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra