Ezt árulja el rólad, ahogy a kormányt fogod vezetés közben

GettyImages-1407712461
Gerhát Petra

A biztonságos autóvezetés egyik sarkalatos kérdése a kormányfogás. A jogosítvány megszerzését követően mindenkinek kialakul a saját, kényelmes technikája, melyből sok mindenre lehet következtetni, többek között az általános életstílusunkra is.

Két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül? Nem kell Forma–1-es pilótának lenni ahhoz, hogy hamar kialakuljanak a saját közlekedési stratégiáink. Hogy miként irányítjuk az autónkat, többet is elárul a személyiségünkről, mint gondolnánk. 

Autót vezetni mindenki tud? Valószínűleg majdnem mindenki, kivéve e sorok íróját, akit a motiválatlansága rekordszámú elvetélt kísérletbe taszított már eddig is, hogy elsajátítsa eme nemes tudományt. Éppen ezért lehet igazán érdekes egészen távoli szemszögből végiggondolni, vajon számít-e, hogyan irányítjuk az autónkat. 

Mindig két kézzel fogod a kormányt vezetés közben?
Mindig két kézzel fogod a kormányt vezetés közben?Martinns / Getty Images Hungary

Vezetés közben minden kiderül?

A téma rendkívül izgalmas, és gyalogosként vagy utasként tudatosan szemlélve a hazai közlekedési kultúrát, azt minden bizonyossággal kijelenthetem, hogy az autóvezetés kíméletlenül lerántja a leplet minden egyes sofőr személyiségének legrejtettebb zugáról is. Elég egy ügyetlen sofőrtárs vagy a kelleténél tovább húzódó utazás, egy figyelmetlen biciklis a buszsávban vagy egy jó kis közlekedési dugó a negyvenfokos melegben, máris előbújik a fenevad a bal első ülésen ülőkből.

Éppen ezért igencsak érdekes az a brit pszichológiai kutatásokon alapuló teszt, ami a kormányzási szokásokhoz csatol bizonyos személyiségtípusokat. De mielőtt végignéznénk, mik a legáltalánosabb módszerek, és vajon kik miként tartják egyenesben az autójukat, nem árt, ha meghatározzuk a ténylegesen biztonságos módszert. 

Biztos kézzel fogod a kormányt?

Ha te is 10 és 2 óránál tartod a kezeid, biztosan jó régóta vezetsz. A nyolcvanas-kilencvenes években ugyan még így tanították, de az autók karosszériájának fejlesztései miatt ma már ezt tekintik az egyik legveszélyesebb pozíciónak. A légzsák kötelező felszereléssé vált, és egy esetleges balesetnél pont a nyílási útvonalába kerülnek a kézfejeid, ha ebben a pózban kormányzol. Ha pedig nyílik, éppen a csuklóid irányába robbanhat a műanyag burkolat, felesleges és komoly sérüléseket okozva – akár az ujjaidat is leszakíthatja.

A legújabb ajánlások szerint egy fogással lejjebb, 9 és 3 óránál ideális markolni a kormánykereket, akkor biztosan nem lesz útban a kezünk semmilyen körülmények között, és kanyarodáskor sem akadályoz majd bennünket.

Valószínűleg ennek az új fogási pozíciónak köszönhető, hogy már a kormányok ergonómiája is ehhez igazodik, az előre formázott mélyedésekre ráfogva éppen a 9-3 óra pozíciója esik majd kézre.

Ettől függetlenül természetesen adott a lehetőség egyebekre is, és bizonyos rutin megszerzése után mindenkinek kialakul a számára kényelmes kéztartás a kormányon. Egy brit pszichoterapeuta, dr. Lohani Noor egy vizsgálat során összeállított egy listát a kilenc leggyakoribb vezetési kézpozícióról és arról, mely személyiségtípusok miként fogják autójuk kormányát. 

Sokféleképpen foghatjuk a kormányt. Vajon mind biztonságos?
Sokféleképpen foghatjuk a kormányt. Vajon mind biztonságos?nurlankani / Getty Images Hungary

A perfekcionista, a kalandor, a főnök és a buldózer

Beszédes neveket kaptak az egyes típusok Noor elemzésében, és biztosan mindannyian ismerünk legalább egyet mind közül. Vajon te melyik csoportba tartozol? És ha a lista végén úgy ítéled meg, hogy létezik a megszokottnál biztonságosabb módszer a kormányzásra, hajlandó leszel változtatni rajta?

  • A perfekcionista kormányzás közben a vezetésórákról ismert 10 és 2 órás pozícióban tartja kezeit. Mindig a szabályok szerint játszik, figyelmet fordít a legapróbb részletekre is az élet minden területén. A mottója dr. Noor szerint az, hogy „bármit is csinálunk, érdemes jól csinálni”. 
  • A minimalista jobb keze a kormányon, valahol 4 óránál, a másik az ölében vagy az ablakban pihen. Nem kerít nagy feneket semminek, lételeme az egyszerűség. Feleslegesnek tart minden pluszmozdulatot vagy tevékenységet, megelégszik azzal, ami van. 
  • A főnök két kezét az alsó kormányrészre, 8-4 órához helyezi, stabilan támasztja csuklójával a két pont közti ívet. A vezető tulajdonsággal bíró, határozott fellépésű, felelősségteljes emberek kéztartása ez a pszichoterapeuta szerint. 
  • A támogató kezei egymás mellett, a kormány legalsó ívén helyezkednek el, összezárt ujjakkal markolva a kormány felületét. Az ilyen típusú sofőrök Noor szerint szintén kiváló vezetői affinitásokkal bírnak, amit viszont visszautasítanak, mert jobban szeretnek a háttérben maradni. Pozitív életszemléletük, jó megfigyelőképességük és innovatív ötleteik népszerűvé teszik őket a mindennapokban. 
  • A menő csávó domináns kezével felülről fog rá a kormány felső ívére. A mindennapi életben ezek az emberek nem stresszelnek feleslegesen, lazán, hűvös nyugalommal élik mindennapjaikat. 
  • A kalandor szintén egy kézzel irányít – ez Noor szerint a magabiztosság egyik leglátványosabb jele az autóban ülve –, de ő középen fogja a kormányt. A kalandor típusú sofőrök népszerűek, élvezik az életet és keresik az izgalmakat. 
  • A diplomata mindkét kézzel a kormány középső, egyenes részét fogja. Noor szerint ez a megfontolt, konfliktuskerülő, átfogóan gondolkodó-elemző jellemű emberek sajátos viselkedési formája vezetés közben. 
  • Az ideges ugyan a tökéletes vezetési pozícióban, 9-3 óránál tartja a kezeit, de olyan erővel markolja a kormányt, ami már akadályozhatja a finommotorikában. Az ideges típus képviselői szorongóak, lelkiismeretesek, és ragaszkodnak a szabályokhoz, mert azoktól várják a remélt biztonságot. 
  • A buldózer domináns kezével a kormány kellős közepén tenyerelve tartja a kormányt, hogy bármikor dudálhasson. Noor szerint a buldózer típus nem szereti, ha bármi az útjába áll, merész hozzáállásával átlendül az akadályokon, nem hagyja, hogy feladata teljesítésében bármi akadályozza.
Oszd meg másokkal is!
Mustra