Ez a munka szűnik meg legelőször a mesterséges intelligencia miatt

GettyImages-1006671124
Olvasási idő kb. 7 perc

Bár teljes bizonyossággal senki sem tudja, a jövőben mely szakmák esnek áldozatul a mesterséges intelligenciának, a jóslatok szerint a könyvelőké az elsők között lesz. De vajon mikor kell búcsút intenünk a pénzügyeinket segítő szakembereknek, és melyik lesz az a terület, amelyet teljesen kiválthat az automatizmus? Minderről megkérdeztünk egy pénzügyi vezetőt, no és magát a mesterséges intelligenciát.

Igen sokak szerint jelenthet nagy veszélyt a mesterséges intelligencia, dacára annak, hogy egyre többször hallani: ha jól használjuk, az előnyünkre is fordíthatjuk, még akár az otthonunkban is. De ha az AI (artificial intelligence) kapcsán érkeztek olyan megnyugtató hírek is, hogy sok jól fizető munkát is teremt Magyarországon, akkor vajon miért nem bánik kesztyűs kézzel a könyvelői szakmával?

Mit csinál a könyvelő?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megfogalmazásában egy könyvelő könyvviteli feladatokat lát el, számítási, adatbeviteli és ellenőrzési feladatokat végez a számviteli nyilvántartásokhoz felhasznált elsődleges pénzügyi adatok összegyűjtése érdekében. A feladatai közé tartozik az analitikus könyvelés előkészítése, kontírozás, analitikus számla és napló vezetése, időszak végén feladások, valamint ellenőrző és összesítő kimutatások készítése, havi zárási feladatok előkészítése, zárótételek kontírozása és könyvelése. Részt vesz az eredménykimutatás és a mérleg elkészítésében, bizonylati renddel kapcsolatos feladatokat végez el, illetve adatokat, könyvelést és dokumentumokat ellenőriz az adatok megfelelősége, matematikai pontossága és megfelelő kódolása szempontjából. Mindemellett számviteli szoftverrel rendelkező számítógépeken információkat rögzít, tárol és elemez, valamint készpénzbevételekkel, kiadásokkal, kötelezettségekkel és követelésekkel, nyereséggel és veszteséggel kapcsolatos statisztikai, pénzügyi, számviteli vagy könyvvizsgálati jelentéseket és táblázatokat állít össze. Ezt mondja a mesterséges intelligencia.

Elsőként a mesterséges intelligenciától érdeklődtünk arról, hogy a jelenléte miként befolyásolja majd a könyvelői szakmát. Az AI szerint a mesterséges intelligencia, ahogyan a világ más részein is, úgy valószínűleg Magyarországon is tovább erősödik a jövőben, ez pedig kétségtelenül hatással lesz a könyvelői szakmára. 

Szerinte segítségével előrelépés lesz az automatizált adatfeldolgozásban, nagy mennyiségű adatot képes ugyanis gyorsan és pontosan feldolgozni, ezzel lehetővé téve az egyszerűbb könyvelési feladatokat, amely időt takaríthat meg a könyvelőknek.

Az AI szerint a mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével a könyvelők előrejelzéseket tudnak készíteni az ügyfelek számára, segítve az üzleti tervezést és a költségcsökkentést, emellett segíthetnek a jogszabályi követelmények és adózási szabályok követésében. Nem utolsósorban az ügyfélszolgálati feladatokban, chatbotok és automatizált ügyfélszolgálati rendszerek segítségével általa az ügyfelek gyorsabb és hatékonyabb válaszokat kaphatnak a kérdéseikre, anélkül, hogy azonnal egy igazi könyvelővel kellene kapcsolatba lépniük.

A mesterséges intelligencia szerint az AI időt takaríthat meg a könyvelőknek
A mesterséges intelligencia szerint az AI időt takaríthat meg a könyvelőknekYuichiro Chino / Getty Images Hungary

Nem akar helyettesíteni

A mesterséges intelligencia magabiztosan állítja, hogy az AI-nak esze ágában sincs helyettesíteni a könyvelőket, hiszen mint azt kifejtette:

a könyvelői munka sok, emberi intelligenciát, tapasztalatot és döntéshozatalt igénylő nézőpontot tartalmaz.

Az AI szerint a mesterséges intelligencia tehát nem elvenni fogja a könyvelők munkáját, hanem kiegészíteni és hatékonyabbá tenni, hogy a felszabadult idejüket és energiájukat az ügyfeleknek nyújtott értékes szolgáltatásokra tudják fordítani. 

Rájuk jelenthet veszélyt

Valamelyest egyetért ezzel Vályi Etelka pénzügyi vezető, ám, mint mondja, a könyvelők egy részére igenis veszélyt jelenthet a mesterséges intelligencia: az adatrögzítőkre.

Ha valaki könyvelőként csak bizonyos számlák adatainak felvitelével, például vevő- vagy szállítói számlák kontírozásával foglalkozik, akkor előbb-utóbb nem lesz rá szükség, hiszen e feladatait egy automatizmus is el tudja végezni.

Tény azonban az, hogy az automatizmussal elvégzett munkát jelenleg még szükséges ellenőrizni, sok esetben nem pontos vagy hiányos a végeredmény. A szakértő hozzátette: a könyvelés azonban nemcsak egy adatrögzítés, hanem egy aktív együttműködés jó esetben a cégvezetővel, egy jól megválasztott könyvelő ugyanis a cégvezető jobbkeze – ez pedig egyetlen automatizmussal sem helyettesíthető.

Az adatrögzítő könyvelőkre veszélyt jelenthet a mesterséges intelligencia térhódítása
Az adatrögzítő könyvelőkre veszélyt jelenthet a mesterséges intelligencia térhódításakrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Ez biztosan nem helyettesíthető

Vályi Etelka szerint a könyvelői szakmában tehát bár sok munkafolyamat kiváltható, a menedzseri szemlélet nem helyettesíthető a mesterséges intelligenciával, miután éppen ez a stratégiai együttműködő szerep az, amelyet sosem fog tudni elvégezni egy automatizmus.

Annak a könyvelőnek, aki teljes mélységében képes ezt a szakmát megtanulni, érti és hajlandó az összefüggéseit meglátni, valamint menedzseri szemlélettel dolgozni, nem kell félnie attól, hogy felválthatja őt a mesterséges intelligencia.

„Az AI képes riportokat készíteni és adatokat feldolgozni, de adatokat értelmezni olyan kontextusban már nem, amibe már szubjektív tényezők is bejönnek” – tette hozzá a szakértő.

Ezért lehet veszélyes az AI térhódítása

A szakértő szerint veszélyt jelenthetne a vállalkozásokra az, ha az emberi ellenőrzés teljesen kikerülne a könyvelői szakmából, hiszen abból nem egy probléma adódhat, ha egy automatizmus nem megfelelően sorol be akár egy költséget, vagy éppen hiba csúszik az adatok feldolgozásába. A másik szempont, amit a mesterséges intelligencia és a könyvelői szakma kapcsolatánál érdemes megvizsgálni, az a nézőpont, amelyet már egyre több kisebb cég és vállalkozó is vall:

„Nincs szükséged könyvelőre, hiszen az alapszintű funkciókat cégvezetőként akár magad is el tudod végezni.”

„Ez mindaddig rendben is van, ameddig nem történik egy olyan törvénymódosítás, mint amilyen tavaly szeptemberben a kata-törvény változása volt. Akkoriban azért is voltak a könyvelők annyira túlterhelve, mert annak a vállalkozónak, aki addig automatizmusokkal dolgozott, hirtelen könyvelőre volt szüksége” – tette hozzá Vályi Etelka. 

Az emberi tényezőt nem lehet kivenni a könyvelői szakmából
Az emberi tényezőt nem lehet kivenni a könyvelői szakmábólNonwarit / Getty Images Hungary

Még tíz év

A pénzügyi vezető egyébként úgy véli, hogy az ügyfelek részéről is nagy szükség van a valódi szaktudással rendelkező könyvelőkre, ők ugyanis azok a köztes közvetítő személyek, akik átívelik a magyar számviteli, adózási és bizonyos jogi megfelelések, illetve a mindennapi üzleti gyakorlat, ügyvitel közötti szakadékot.
„A szakma még nem áll készen a gyorsabb változásra, éppen az emberi tényező miatt. Nem az lassítja a mesterséges intelligencia terjedését, hogy ne lennének erre eszközök, a rendszerek valószínűleg hamarabb készen állnának rá, mint az emberek és a pénzügyi kultúra.

Ha a legtöbben legalább a saját vállalkozásuk adózását, könyvelését, pénzügyi ügymeneteit értenék, nagyobb biztonsággal mernének belemenni a mesterséges intelligencia alkalmazásába is.

„Tény az is, hogy az adórendszerünk rendkívül összetett; sokat lendíthetne az AI terjedésében, ha egyszerűsödne a hazai adózás” – tette hozzá Vályi Etelka, aki ezért úgy látja, hogy akár tíz év is lehet még, mire a mesterséges intelligencia komolyabb teret tud hódítani a könyvelői szakmában.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek