Bármennyire is ijesztő, az otthonodban a legjobb barátod lehet a mesterséges intelligencia

GettyImages-579056275

Sokan vagyunk, akik számára a mesterséges intelligencia első hallásra ijesztő lehet. Elképzelhetetlennek tűnhet, hogyan és milyen mértékben képes majd beleavatkozni a mindennapjainkba, ám számtalan olyan előnnyel is járhat elterjedése, melyek megkönnyítik a dolgunkat.

Alig tíz éven belül a háztartási munkák közel 40 százalékát átvállalhatják a robotok. A mesterséges intelligencia térnyerése ugyan egyelőre elképzelhetetlen, de valljuk be, mindannyian örülnénk, ha egy-egy fárasztó nap után nem várna ránk az otthoni teendők garmadája. De mégis mire lehet képes az AI?

A 90-es években felnövő generáció volt talán az első, akik számára látványossá vált, hogy micsoda fejlődésen megy keresztül majd a közeljövőben az emberiség. Ha akkoriban megkérdeztek volna egy gyereket, szinte biztos, hogy a robotikában látta volna a jövőt, ám kicsit talán másképp, mint ahogy az végül alakult. Azt hittük, repülő autókon járunk majd dolgozni, robotok mosnak és főznek helyettünk. Ha lassabban is, mint amire számítottunk, eljöhet ennek az ideje is. 

Okosotthonunk legapróbb részleteit is irányíthatjuk a telefonunkon keresztül
Okosotthonunk legapróbb részleteit is irányíthatjuk a telefonunkon keresztülSolStock / Getty Images Hungary

Mint a mesékben

Míg pár évtizede az intelligens épületek gondolata inkább tűnt sci-fi-regényekbe vagy mesékbe illő érdekes ötletnek, ma már nem csak álom az okosotthonok világa. A robotika fejlődése sosem várt méreteket öltött az elmúlt pár év során. Olyan okoseszközökkel osztjuk meg életünket, melyek távolról, akár mobiltelefonról vezérelve egyre több feladatot vesznek le a vállunkról. 

Az előzetes elemzések szerint 2024-re világszerte megduplázódhat a smart home-ok száma, az intelligens berendezések alig egy év múlva már várhatóan a lakások 20%-ában jelen lesznek. A smart home az egyik legerősebb hívószóvá vált, miközben kiegészítői is egyre inkább a megfizethető kategóriába kerültek. 

Az okosotthon a lakástervezés egy olyan koncepciója, mely azon technológiai megoldásokat foglalja magában a lakóhelytervezésnél, ami képes automatizálni és kényelmesebbé tenni életünket a négy fal között. A saját igényeinkre, életvitelünkre szabható, akár távolról is vezérelhető háztartási eszközök általánossá válása már nemcsak a felső tízezer egyik lehetősége a könnyebb életvitel kialakításához, hanem ténylegesen bárki számára megvásárolható, sőt, a modern várostervezésnek köszönhetően szinte alapvetővé válik. 

A 90-es években azt hittük, a jövő sci-fibe illő lesz. Egyre közelebb vagyunk hozzá?
A 90-es években azt hittük, a jövő sci-fibe illő lesz. Egyre közelebb vagyunk hozzá?Warner Bros / Getty Images Hungary

Futurisztikus utópia Kínában

A kínai Csengtu városának legújabb központja például ötvözni kívánja a terület domborzati viszonyait azokkal a környezetvédelmi alapvetésekkel, melyeknek köszönhetően zöld és élhető városrész születhet majd a szecsuáni főváros szélén. A tervezők célja a világon egyedülálló módon egy, a természetbe illeszkedő, fenntartható településrész kialakítása, mely teljes egészében a fenntarthatóságra és a technikai innovációra épít. A dél-kínai metropolisz bővítése során olyan intelligens mobilitási hálózatot igyekeznek kialakítani, mely a régi sci-fiket idézi a lehető leginkább környezetbarát módon. Az intelligens közlekedési hálózattal kiegészülve tudja biztosítani egy teljes kerület dolgozói, lakói és az ottani intézményekben tanulók számára a megújuló energiákat használó, önvezető járműveken való közlekedést. A robotika és a zöldenergiák összehangolása hamarosan nemcsak álom, hanem működő projekt lesz a Csengtu Hi-Tech Ipari Fejlesztési Zóna lakói számára, és példaképül szolgálhat a világ többi részének is. 

Távvezérelt otthon

A kínai kísérleti fejlesztés ráadásul nem egyedülálló, a világ számtalan országában, például Kanadában, a Maldív-szigeteken vagy az Egyesült Arab Emírségekben is találkozhatunk hasonlóval, nekünk azonban a jelenlegi lehetőségeinkhez mérten meg kell elégednünk közvetlen környezetünk okosításával. Bár az okosotthonok központilag vezérelt kialakításukkal a beköltözés pillanatától képesek a benne élők minden életfunkcióját és napi rutinját monitorozva az önálló működésre, apránként is eljuthatunk arra a pontra, amikor tényleg nincs már dolgunk azzal, hogyan alakítsuk ki a lakásunk komfortját. 

A legelső eszköz, mely a smart home tematikába beleillik, és talán a legtöbbeknek már meg is található otthonában, az okosporszívó. A telefonos vezérlésű takarítóeszköz képes a lakásban elhagyott tárgyakat és a szobák kialakítását felismerve tisztaságot varázsolni. Sokak rendelkeznek már okos mosó- és szárítógépekkel is, melyeket távvezérelve friss és száraz ruhák várhatnak bennünket a munkából hazatérve, és csak wifire van szükségünk ahhoz, hogy önműködően kiszolgáljanak.

Megfőz, kitakarít és időben szól, ha elfogyott a tej, az AI a legapróbb terhet is leveheti a vállunkról a konyhában
Megfőz, kitakarít és időben szól, ha elfogyott a tej, az AI a legapróbb terhet is leveheti a vállunkról a konyhábanpicture alliance / Getty Images Hungary

Sokan a konyhai eszközöket is lecserélik az automatizált verziókra. Ezalatt azonban nehogy a szimpla időzítést értsük, az intelligens konyhai készülékek, legyen szó kávéfőzőről vagy sütőről, képesek megtanulni időbeosztásunkat, felmérni, hogy a nap mely szakában van szükségünk egy forró kávéra vagy meleg ételre, s a mindennapi mintákhoz igazodva, önmaguktól készítik majd el azokat. A hűtőszekrények jelzik majd, amikor a tárolt ételek megromlanak vagy kifogynak, s üzenetben értesítenek bennünket arról, mit vásároljunk meg a boltban – vagy éppen önmaguk képesek leadni a rendelést a házhoz szállításhoz, online. 

A berendezések saját hibáikat is felismerik majd, esetenként meg is javítják önmagukat, vagy szólnak a szervizszolgálatnak, hogy hol és mikor lesz szükség a munkájukra – hiszen napi beosztásunkat is pontosan ismerik. 

Felismer a házunk, de vajon jó-e ez?

Ha eddig aggódtunk, hogy elhagyjuk a lakás- vagy kocsikulcsunkat, jó szolgálatot tesznek majd az ujjlenyomat- és arcfelismerő zárak, hiszen ezek a biometriai adatok teljesen egyéniek. Ha elmegyünk otthonról, maguktól záródnak az ablakok, ajtók. Ha megérkezünk, már a villany felkapcsolásához szükséges mozdulatra sem lesz szükségünk, hiszen a ház alkalmazkodik.

A smart home-ok lakóinak nem kell attól tartaniuk, hogy elhagyják a lakáskulcsukat. Nincs rá szükségük
A smart home-ok lakóinak nem kell attól tartaniuk, hogy elhagyják a lakáskulcsukat. Nincs rá szükségükZephyr18 / Getty Images Hungary

Amikor belépünk a zuhany alá, azonnal a megfelelő hőfokú víz érkezik majd a csapból. Okosóránk monitorozza aktuális egészségi állapotunkat, értesítést küld majd az orvosainknak, időpontot szerez nekünk a különféle vizsgálatokra. Jelzi, ha túl sok kalóriát fogyasztunk – netán el is zárja majd a nasis fiókot, hogy ne tegyük? 

Ha eljátszunk a gondolattal, hogy mindenben egyre könnyebbé válik az életünk az okoseszközök által, azért felmerülhet, hogy a rutin rugalmasság nélkül ugyan kevesebb energiát igényel, de korlátozhatja is szabad döntéseinket. Szerencsére azonban lehetőségünk van úgy alakítani a robotok részvételét mindennapjainkban, ahogy nekünk kényelmes, legyen szó fizikai komfortról vagy arról, mennyit engedünk át a technika vívmányainak döntési szabadságunkból. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra