Nagy veszélyt jelent a mesterséges intelligencia: retteghetünk még alkotói szerint is

GettyImages-1403176138

A mesterséges intelligencia használata akár az emberiség kihalásához is vezethet, és ezt nem akárkik állítják.

A Center for Ai Safety weboldalán jelent meg az a nyilatkozat, amelyben a szakterület jelenlegi legjobbjai, köztük Sam Altman, a ChatGPT-fejlesztő OpenAI első embere, illetve a Google Deepmind egyik vezetője is erre figyelmeztet.

A terület egyes szakértői szerint rémületkeltés az, amit a nyilatkozat jelent, de valós veszély nincsen mögötte, nem kell attól tartanunk, hogy sci-fi-filmekhez hasonló jelenetek során pusztuljon ki az emberiség, mivel a mesterséges intelligencia jelen formájában nem elég potens ahhoz, hogy ilyesmi bekövetkezhessen. 

Ők inkább azt emelik ki, jelenleg milyen jól használható már a technológia dezinformáció terjesztésére, ami szintén nagy veszély, még ha az emberiség kihalásával össze sem hasonlítható.

Ha azonban valódi szuperintelligenciává fejlesztik, az már nagyobb bajt okozhat.

Az emberiség kihalásának rémképét vetítik elénk
Az emberiség kihalásának rémképét vetítik elénkPhonlamaiPhoto / Getty Images Hungary

A nyilatkozat aláírói a következőket tartják reális szcenáriónak ebben az esetben:

  • a technológiát fegyverként lehetne használni, a gyógyszerkutató eszközöket vegyi fegyverek előállítására lehetne hasznosítani,
  • az általa generált félretájékoztatás destabilizálhatja a társadalmat,
  • hatalma egyre kevesebb kézben összpontosulhat, lehetővé téve a rezsimek számára, hogy saját értékrendjüket érvényesítsék a mindent átható megfigyelés és az elnyomó cenzúra révén,
  • illetve az emberek függővé válhatnak a mesterséges intelligenciától. 

A területen dolgozók ezért maguk is sürgetik a mesterséges intelligencia fejlesztésének és használatának megregulázását közös jövőnk érdekében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra