Ha ez a munkád, megnyugodhatsz: a mesterséges intelligenciánál jobban teljesít az ember e téren

GettyImages-1404749040

Sokan attól tartanak, hogy az egyre nagyobb teret nyerő mesterséges intelligencia veszélyeztetni az emberek által végzett munkát - magyarán elveszítjük az állásunkat, mert egy gép olcsóbban, hatékonyabban végzi el ugyanazt.

Ráadásként gyakran még maguk a létrehozók és fejlesztők sem értik a mesterséges intelligencia működését: a gép hihetetlen sebességgel fejlődik, gyorsabban, mint hogy azt utolérhetnénk. Eddig minden emberi számítást lekörözött, épp ezért aggódnak olyan sokan amiatt, hogy teljesen kikerül az irányításunk alól. Egy olyan dolog veszi át a hatalmat felettünk, aminek működését átlagemberként egyáltalán nem értjük - nem mintha a számítógépét vagy az internetét igen. 

Jelenlegi számításaink szerint a mesterséges intelligencia az írók, művészek, zenészek és kódolók munkáit is átveheti. Egy friss tanulmány azonban megnyugtatja a kedélyeket, legalábbis a könyvelőkét: ők még mindig jobban végzik a munkájukat, mint bármilyen gép. 

A Brigham Young Egyetem tanulmányában 327 társszerző vett részt 14 ország 186 különböző oktatási intézményéből, összesen 25 181 tantermi számviteli vizsgakérdéssel. A kérdések a számviteli információs rendszerekre, a könyvvizsgálatra, a pénzügyi számvitelre, a vezetői számvitelre és az adókra vonatkoztak. Különböző nehézségűek és típusúak voltak, beleértve az igaz és hamis, a feleletválasztós és a rövid válaszokat. A ChatGPT pedig – amely korábban többek között jogi vizsgát is tett – nem meglepő módon jól teljesített. Átlaga 47,4 százalék volt, a kérdések 11,3 százalékánál jobban teljesített mint az emberek, különösen jól teljesített a számviteli információs rendszer és az auditálás terén.

A mesterséges intelligencia végzi jobban a munkát, vagy a könyvelők?
A mesterséges intelligencia végzi jobban a munkát, vagy a könyvelők?Westend61 / Getty Images Hungary

A munka, amit nem tud átvenni a mesterséges intelligencia

Csakhogy a diákok összességében mégiscsak felülmúlták a gépet. Átlagpontszámuk 76,7 százalék volt, és jobban teljesítettek az adózási, pénzügyi és vezetői értékelésekkel kapcsolatos kérdésekben, valószínűleg azért, mert a ChatGPT az utóbbi típushoz szükséges matematikai folyamatokkal küszködött. A tanulmány további érdekes eredményekre is rávilágított, például arra, hogy a ChatGPT nem mindig ismeri fel, amikor matematikai számításokat végez, és értelmetlen hibákat követ el, például két számot hozzáad egy kivonási feladathoz, vagy helytelenül osztja el a számokat. A válaszaihoz magyarázatot is ad, még ha azok helytelenek is. Tehát nem tökéletes, és messze nem veszi fel a versenyt a könyvelőkkel. Alig várjuk, hogy hasonlóan jó híreket kapjunk más szakmákkal, munkákkal kapcsolatban is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra