3 könnyen tanulható társasjáték baráti összejövetelekre

Tedd próbára az ügyességed a Meeple Circusszel, hívd elő a kreativitásod a disney-s Fedőnevekkel és nevess nagyokat a Top 10-zel.

Közeleg a szeptember, és félő, hogy a nyárral együtt egy időre a barátainktól is el kell búcsúznunk. Nem csoda, ha az utóbbi időben többet csörögsz rá az ismerőseidre, és sűrűbben jöttök össze. Olyan társasjátékokat ajánlunk ezekre az alkalmakra, amik villámgyorsan elsajátíthatók, hogy ne a szabályok böngészésével teljen el az estétek. 

1. Meeple Circus

Életem első ügyességi társasjátékával mindössze két hónapja találkoztam a Tinderblox nevezetű, apró, építőkockákkal teli dobozka formájában. Akkor még nem igazán szippantott be, úgy éreztem, nem elég komplex ahhoz, hogy egy kisebb-nagyobb társaságot hosszú távon lekössön, mindenesetre érdekes volt kipróbálni ezt a műfajt is. Nem véletlen, hogy egy kicsit tartottam a Meeple Circustől, de az előítéleteim ellenére hamar beszippantott. 

Meeple Circusben a cirkuszok színes, vidám, de korántsem könnyű mindennapjaiba csöppenünk. Feladatunk, hogy vérbeli cirkuszigazgatóvá lényegülve instruáljuk az artistákat, a sztárvendégeket és az állatokat. A lelátók megteltek, a fények kigyulladtak, a porond készen áll, hogy fogadja a fellépőket. 

Meeple Circus társasjáték
Meeple Circus társasjátékDívány

A játékszabályok roppant egyszerűek. Három fordulónk van, hogy a lehető legtöbb pontot érő mutatványokkal rukkoljunk elő körönként népesedő társulatunk, azaz a pici, színes fabábuk segítségével. Cirkuszi csapatunk tagjait mindig a körünk elején választhatjuk ki, és a zenei aláfestéssel tarkított visszaszámláló működése alatt kell belőlük megépíteni a különböző győzelmi pontokat érő formációkat. 

Azonban nem mindegy, hogy melyik bábu hova kerül! A kék fickóknak például érinteniük kell a talajt, a sárgáknak egy másik bábu hátán-lábán-kezén-fején-púpján kell állniuk. Az utolsó fordulóban pedig plusz, meglehetősen szórakoztató feladatokat kell teljesítenünk az extra pontokért: elneveznünk a porondra kerülő figurákat, mesélni a cirkuszi társulat tagjainak magánéletéről, ráénekelni az aláfestő zenére vagy meghajolni, amikor felzúg a taps.  

Meeple Circus társasjáték
Meeple Circus társasjátékDívány

Meeple Circusben határozottan megvan az az összetettség, amit a Tinderbloxból hiányoltam, mégis villámgyorsan tanulható, és még annál könnyebben is megszerethető. A feladatok közel sem olyan egyszerűek, mint amilyennek tűnnek. Komoly kihívás a drukktól remegő kézzel egymásra állítani a változatos formájú bábukat, és az sem ritka, hogy építményünk az utolsó pillanatban dől össze. Meglepően szórakoztató játék, ami kisebb baráti társaságokban mókás péntek esti elfoglaltság lehet. 

Meeple Circus – ügyességi játék 2–5 fő részére

Korosztály: 8 éves kortól

Játékidő: 45 perc

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 11 990 forint

2. Fedőnevek – Disney

Csupa jót hallottam a Fedőnevek című társasjátékról, több barátom is ajánlotta, de sokáig nem került a kezembe. Aztán amikor Balázs (a Gémklubtól) felvetette, hogy kipróbálhatnám a Fedőnevek Disney-kiadását, úgy éreztem, nem is ajánlhatott volna kívánatosabb játékot. 

Egy bükki nyaralás esőnapján, szűk baráti körben került először elő a társasjáték. Órák múltán arra eszméltünk, hogy képtelenek vagyunk abbahagyni, pedig többször is megegyeztünk abban, hogy játszunk még egy utolsót, aztán kimerészkedünk a természetbe. 

Fedőnevek – Disney társasjáték
Fedőnevek – Disney társasjátékDívány

Hiba lenne azt állítani, hogy az egyszerűsége miatt olyan szerethető, pedig valóban nem egy bonyolult társasjátékról van szó. A játék során csapatokba rendeződünk, és a felhúzott kulcskártyák segítségével próbáljuk meg rávezetni a társunkat (vagy társainkat), hogy mely Disney-jeleneteket ábrázoló kincskártyák tartoznak hozzánk. Egyszerre akármennyi kártyára utalhatunk, viszont csak egyetlen szóval utalhatunk az általunk választottakra. 

Például ha partnerünknek egy Moanát, egy Arielt, egy Hamupipőkét és mondjuk egy Simbát ábrázoló lapkára kell ráböknie, érdemes mondjuk a „hercegnő” kulcsszót megadnunk társunknak, így három legyet is üthet egy csapásra. A bonyodalmak akkor kezdődnek, ha az asztalon nem csak ezek a hercegnők szerepelnek. Könnyen lehet ugyanis, hogy egy rosszul megválasztott kulcsszóval az ellenfél csapatának malmára hajtjuk a vizet. 

Fedőnevek – Disney társasjáték
Fedőnevek – Disney társasjátékDívány

A játék látványos fejlődésre ad lehetőséget, és ez az egyik legnagyobb vonzereje. Néhány kör elég hozzá, hogy belejöjjünk, és egyre találóbb vagy éppen bátrabb kulcsszavakat használjunk. Ennek a kiadásnak a másik bája természetesen a tematikája, de fontos megjegyezni, hogy akkor is élvezhető, ha valaki nem ismer minden mesét (vagy egy szatyorban nevelkedett, és még sosem találkozott egyetlen Disney-filmmel sem). 

Fedőnevek Disney – családi társasjáték 2 főtől

Korosztály: 8 éves kortól

Játékidő: 15 perc

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 8490 forint

3. Top 10 

A baráti és családi összejövetelekre szívesen viszek partijátékokat, mert egyrészt könnyen tanulhatók, másrészt igen szórakoztatók, ráadásul többnyire olyan elemekből állnak, amik akár egy házibulival vagy strandolással is kompatibilisek. A Top 10 pedig határozottan a nyár partijátéka. 

Képzeld el, hogy kiszemelteddel az első randitokon vesztek részt, egy étterembe mentek. A vacsora persze számtalan buktatót rejthet, ott van például mindjárt az étkezés. Ugyanis egy tál spagettit el lehet fogyasztani végtelenül szexin és szörnyen kiábrándítón is. Hogyan imitálnád partnered a legkevésbé vonzó viselkedéstől a legvonzóbbig? Vagy: filmrendező vagy. Foglald össze egy mondatban a film cselekményét, amit most rendezel a totál unalmastól a kasszasikerig. Vagy nézzünk egy ismerősebb szituációt: a felső szomszédod rémesen zajos. Mondd el, mit csinál a legkevésbé idegesítőtől a legbosszantóbbig. 

Top 10 társasjáték
Top 10 társasjátékDívány

Jól érzed, a Top 10-ben szükséged lesz a fantáziádra és a kreativitásodra is. Ha éppen nem a játékvezető szerepébe bújsz, a fentiekhez hasonló helyzetekbe kell képzelned magad, és reagálnod rájuk a tízes skála értékének megfelelően, amit osztottak neked. A kilences számú kártyát kaptad? Akkor szürcsölheted azt a spagettit! A felső szomszédod valójában egészen rendes arc, és éppen csak akkora zajt csap a porszívózással, amekkorát feltétlenül szükséges? Úgy fest, hiszen a hármas számot húztad. 

Ne felejtsük el, hogy társasjátékról van szó, tehát valakinek győznie is kell. A Top 10 egy kooperatív játék, vagyis mindannyiótoknak egy célja van: hogy a játékvezető sorba tudja állítani a hozzátok került számkártyákat az elhangzott szituációkra adott válaszaitok alapján. A feladat valójában nem is olyan egyszerű, mint gondolnátok, hiszen mindenkinek más vonzó, izgalmas vagy idegesítő. 

Top 10 társasjáték
Top 10 társasjátékDívány

Top 10-et érdemes nagyobb társasággal játszani: minimum négyen kell összeülnötök, hogy belevágjatok, de minél többen vagytok, annál izgalmasabb. A mulatságos szituációk és közös nevetések pedig gyorsan elfeledtetik veletek, hogy közeleg a nyár vége. 

Top 10 – partijáték 4–9 fő részére

Korosztály: 14 éves kortól

Játékidő: 30 perc

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 6990 forint

Oszd meg másokkal is!
Mustra