3 könnyed társasjáték fáradt péntek estékre

Olvasási idő kb. 8 perc

Vannak olyan napok, amikor semmi kedved egy képzeletbeli birodalom térképe felett gubbasztva, stratégiai készségeidből a maximumot kihozva apró figurákat toligálni és papírtokeneket gyűjtögetni, hogy hosszú órákkal később, vért izzadva nyerd meg vagy bukd el a partit. Milyen jól jönnek ilyenkor a könnyed, pörgős társasjátékok, amiknek még a játékszabályát is egyszerű feleleveníteni!

Egész héten a gép előtt ültél, de végre itt a péntek délután! Leveszed a szemüveged, megdörzsölöd a szemed, nyújtózol egy nagyot, és becsukod a laptopod. Átülsz a kanapéra, és számba veszed, hogy milyen elfoglaltságokkal vetheted bele magad a jól megérdemelt pihenésbe. Azonnal a telefonodért nyúlsz, hogy végigpörgesd a közösségi oldalakat. Később talán megnézel egy filmet a családoddal vagy a lakótársaddal. Esetleg csetelsz a barátnőddel, akit hónapok óta nem láttál. Még az is megfordul a fejedben, hogy előásod az e-book-olvasód, és letöltesz rá egy izgalmas krimit. Aztán eszedbe jut, hogy voltaképpen azért vártad annyira a hétvégét, hogy végre ne kelljen a képernyőt bámulnod. Komolyabb, testet vagy szellemet igénybe vevő tevékenységhez viszont semmi kedved. Ismerős a helyzet? 

Cikkünkben három könnyed társasjátékot ajánlunk, amik garantált, képernyőmentes kikapcsolódást nyújtanak még a fáradt péntek estéken is. 

Képérzék

Gyerekkoromban rengeteg társasjátékom volt. Egykeként viszont nehéz volt partnert találni a Kígyók és létrákhoz, ami, valljuk be, elszórakoztat egy ötévest, de simán az őrületbe kerget egy munkából hazaeső felnőttet. Az Activity volt az első olyan társasjátékom, amivel nem kellett bociszemeket meresztve könyörögnöm, hogy szánjon meg végre valaki és üljön le velem játszani. Mi több, szinte mindig előkerült, ha kisebb-nagyobb összejövetelt tartottunk, és a szülinapi bulijaim központi elemévé vált. A Képérzék nevű társasjáték ezeket az eseményeket idézte vissza. 

Az Activity analógiája ugyanis visszaköszön ebben a szórakoztató családi társasjátékban, sőt számomra még egy másik nagy kedvencet, a Dixitet is megidézte. A Képérzék dobozában egy pakli, különféle fotókkal (várral, kiskutyával, folyóparttal, virágos réttel, stb.) ellátott kártyát, kettő darab cipőfűzőt, egy szett építőkockát, egy marék követ és fapálcikát, és apró, színes fakockákat találunk. (Nálam határozottan jó pontot ér, ha egy társasjátékban nincsenek műanyag elemek.)  

Képérzék társasjáték
Képérzék társasjátékDívány

A játékmenet rém egyszerű: magunkhoz veszünk egyet a szettek közül, és a segítségükkel megpróbáljuk azt a képet ábrázolni, aminek a számát kihúztuk. Pontot azután kapunk, hogy társainknak sikerül-e ráismerniük a fotóra az így elkészült mesterművünk alapján. Meglepő, de a feladat sokkal könnyebbnek hangzik, mint amilyen valójában. Hiszen ki ne tudna megformálni egy ollót cipőfűzőből? Na de mi a helyzet, ha építőkockákból kell kirakni egy kerti budit az előterében kerítéssel, biciklivel és két fa közé kifeszített szárítókötélen himbálózó alsóneműkkel? Ugye?

A játék legnagyobb erőssége, hogy tökéletesen ki tud kapcsolni egy hosszú és fárasztó hét után, megmozgatja a kreativitásért felelős jobb agyféltekét – amit időnként hajlamosak vagyunk elhanyagolni –, az erdőnek vagy pillangónak szánt kőhalmok vagy cipőfűzőcsomók garantáltan okoznak néhány vidám pillanatot, és biztosan leköti a legkisebbeket és feldobja a péntekre néha bizony életüket unt nagyobbakat.

Képérzék – családi társasjáték 3–5 fő részére

Korosztály: 8 éves kor felett

Játékidő: 20–30 perc

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 12 990 forint

Air, Land & Sea

Oké, bevallom: engem megviselnek a háborús filmek. Ha eszembe jut a Ryan közlegény megmentése, még mindig összeszorul a gyomrom, pedig már legalább tíz éve láttam utoljára. Nem fér a 21. századi Európában nevelkedett fejembe, hogy csak valamivel több mint egy évszázada miért tartotta jó ötletnek kétmaréknyi vezető, hogy világégést rendezzen, és éppen olyan hétköznapi embereket küldjön a frontra ölni és meghalni, mint te vagy én. 

Mindig biztos voltam benne, hogy ha valamelyik világháború idején éltem volna, elsőként estem volna el a puskaporos csatamezőn. Önkínzó elmélkedéseim során sosem láttam magam kitüntetésekkel kivert, khaki egyenruhában, tömött bajusszal és gyöngyöző homlokkal egy miniatűr hajókkal, repülőkkel meg arctalan katonákkal telepakolt térkép fölé hajolva, egy légpince hét lakat alatt őrzött termében. Képzeletbeli időutazásaimban sosem bújtam a harcokat távolról követő stratéga bőrébe, akinek a háborúban nem a nyers erejére vagy a sereg létszámát gyarapító jelenlétére volt szükség, hanem, ahogyan Poirot mondaná, a kis szürke agysejtjeire. Egészen addig, amíg ki nem pakoltam magam elé a Air, Land & Sea nevezetű társasjáték tartozékait.

Air, Land, & Sea társasjáték
Air, Land, & Sea társasjátékDívány

Ebben a kétfős stratégiai játékban ugyanis nem az események középpontjában, hanem a hátterében találjuk magunkat, a fölött a bizonyos asztal fölött, ahol bizony eldőlhet a háború sorsa, ahol a megsemmisített ezredek, az elsüllyedt csatahajók és a földbe állt vadászgépek csak a képzeletbeli harctéren feltűnő adatok. Csatát, mi több, háborút nyerni akkor sem egyszerű, ha döntéseinktől nem függnek emberéletek, hiszen a saját képességeinken túl számolnunk kell erőforrásainkkal, ellenfelünk váratlan lépéseivel és sajnos a vakszerencsével is. 

Az Air, Land & Sea könnyen tanulható, rövid körökben lejátszható társasjáték, amelyben kártyák segítségével próbálunk helytállni a levegőben, a szárazföldön és a vízen. Bár szerencsére sosem kellett olyan komoly döntéseket hoznom, amik eldönthetnek egy háborút – apró örömök az életben –, képzelőerőmre hagyatkozva számomra a komplex döntéshozatal és az ezzel járó következmények határozottan hozták az éles szituáció valóságélményét. 

Ugyan az angol nyelvű kártyák és a kétszemélyes játékmód leszűkíti a társasjáték közönségét, én ajánlom azoknak, akik szívesen mozognak a világháborús univerzumban, szeretik a stratégiai játékok kihívásait és egy gyors, egyszerűen tanulható játékra vágynak.

Air, Land & Sea – angol nyelvű stratégiai társasjáték 2 fő részére

Korosztály: 14 éves kor felett

Játékidő: 10–15 perc

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 5990 forint

Draftosaurus

A kedvenceim általában azok a nagy dobozos társasjátékok, amiknek a játékszabályát hosszú napokon át tettem a magamévá, amikben rengeteg a mütyür, és legalább fél órába telik, mire mindent kipakolok az asztallapnyi táblára, ami izgalmasabb, mint egy jól sikerült egész estés film, de persze sokkal tovább tart annál, és amikben nem elég a józan paraszti ész, hiszen bárkinek bármikor fordulhat a szerencséje. De persze nekem sincs mindig kedvem ilyen komplex játékokkal játszani. Néha valami igazán könnyedre vágyom, amit, ha tíz perc múlva már semmi kedvem sincs az egészhez, nem kell félbehagyni, és letörve összerámolni. Milyen jó, hogy olyan társasjátékok is léteznek, mint a Draftosaurus

Draftosaurus társasjáték
Draftosaurus társasjátékDívány

Draftosaurusban egy dinóparkot működtetünk, a célunk pedig természetesen az, hogy bizonyos fajok kombinációja mentén mi zsebeljük be a legtöbb pontot. A táblán, vagyis a parkban különféle kifutók találhatók, amelyek mindegyikének megvan a saját szabálya: némelyikbe csak párokat, máshová kizárólag egyforma őslényeket helyezhetünk. A dolgot tovább bonyolítja (semmi pánik, csak éppen az élvezeti szintet növelve), hogy kockadobással újabb kikötések mentén tehetjük le a kezünkbe került dinókat, amik minden körben a szomszédunktól kerülnek hozzánk.

Nem olyan bonyolult, igaz? Ráadásul a színes figuráknak hála nem kell dinoszauruszrajongónak lenni, hogy magukkal ragadjon ez vidám kis univerzum. A játékmenet valóban pörgős, a szerencsefaktor és a lehelyezés szabályai miatt pedig teljesen felesleges hosszú percekig azon töprengeni, hogy melyik dinoszauruszt válasszuk, és hova tegyük. Egy játék nem tart tovább negyedóránál, még akkor sem, ha az asztal körül teljes a létszám, de ketten játszani is ugyanolyan szórakoztató. 

Draftosaurus – családi társasjáték 2–5 fő részére

Korosztály: 8 éves kor felett

Játékidő: 15 perc

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 6990 forint

Ha szereted a vidám, családi társasjátékokat, kattints, és olvasd el ezt a cikkünket is!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek