Ettől a tíz részvényestől függ a világ sorsa?

GettyImages-1317789335

Szükséges, de a klímavédelem érdekében tett egyéni akció olyan, mint csepp a tengerben. Valójában tíz nagyrészvényes tehetne érdemben azért, hogy a klímaválságot megállítsuk.

Egy friss tanulmány szerint mindössze tíz pénzügyi és gazdasági szereplő kezében van a klímaváltozás kulcsa. Ezek a nagy hatalmú befektetési tanácsadók, kormányok és független vagyonalapok óriási hatást gyakorolnak a fosszilis energiahordozók piacára. 

Soha nem látott mértékben nőhet az átlaghőmérséklet

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy mindössze kétszáz vállalat, az úgynevezett Carbon Underground 200 (CU200) birtokolja a világ összes még meglévő olaj-, gáz- és szénkészletének 98 százalékát.
A nyersanyagtartalék túlnyomó többségét nem lenne szabad kitermelni. A talajban kellene maradnia, ha el akarjunk kerülni az éghajlati klímaváltozás okozta katasztrófát. 

A nyersanyagtartalékot nem lenne szabad felélnünk
A nyersanyagtartalékot nem lenne szabad felélnünkSelÃuk KARABIYIK / Getty Images Hungary

A CU200-hoz tartozó készletek felhasználása 674 gigatonna szén-dioxid-emisszióval járna, ami hozzájárulna ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-kal az iparosodás előtti szint fölé emelkedjen. Ezzel pedig túllépnénk a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokat.

Az ő kezükben van a megoldás kulcsa

A kutatás azt is kiderítette, hogy a CU200 csoporton belül mindössze tíz részvényes birtokolja a potenciális kibocsátás 49,5 százalékát, ezzel pedig óriási befolyással bírnak a fosszilis tüzelőanyagok piacán.

Ezek a részvényesek a következők: Blackrock, Vanguard, India kormánya, a State Street, Szaúd-Arábia, a Dimensional Fund Advisors, a Life Insurance Corporation, a Norges Bank, a Fidelity Investments és a Capital Group. A kutatók szerint ezek a gazdasági szereplők kulcsfontosságúak az éghajlati válság megoldásában és a fosszilis energiahordozók korszakának lezárásában.

Mindenkinek akarnia kell a változást

A befektetők és a gazdasági vezetők együttműködése kell a katasztrófa elkerüléséhez
A befektetők és a gazdasági vezetők együttműködése kell a katasztrófa elkerüléséhezH. Armstrong Roberts / Getty Images Hungary

Truzaar Dordi, a kanadai Waterloo Egyetem munkatársa úgy véli, nagyszerű és értékelendő, ha valaki csökkenti a fosszilisenergia-felhasználását, hogy kevesebbet utazik autóval vagy repülővel, valamint kikapcsolja a légkondicionálót. 

Ezt továbbra is fontos, de csökkentenünk kellene a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését is, amiben élen járhatna az említett tíz gazdasági szereplő. Enélkül nincs a kezünkben semmi, hogy elkerüljük a katasztrófát.

Az amerikai kutató kiemelte: akár a befektetők és a kormányok is a változás élére állhatnak, ha az állampolgárok és az ügyfelek a szén-dioxid-mentesítésre ösztönzik őket. A közelmúltban a szén-dioxid-kitettség csökkentésére tett befektetési portfóliók és a fosszilis energiaiparral való együttműködések már ebbe az irányba mutatnak. 

A helyzet tehát egyszerre tekinthető problémának és lehetőségnek, az átalakulásokhoz természetesen komoly következményekkel járó döntésekre lesz szükség.

Ezekkel a hatásokkal kell számolnunk 

A klímaváltozás komoly változásokkal jár. Egyes területeken állandóvá válhat a vízhiány, amivel sokfelé gyökeresen megváltozik annak a lehetősége, hogy élelmiszert tudjanak termeszteni. Olyan betegségek jelennek meg, amelyek korábban az adott területeken ismeretlenek voltak. Mindezek miatt az emberek tömegesen elhagyhatják élhetetlenné vált lakhelyüket, hogy elvándoroljanak oda, ahol jobbak lesznek az életfeltételek.

A hőmérséklet emelkedésével, mint a hőhullámok, az aszályok, az óriási esőzések, a csapadékeloszlás megváltozása, a csapadékhullás hektikusabbá válása; egyre több lesz az erdőtűz, míg a viharok és a hurrikánok gyakoribbá és erőteljesebbé válnak. Végeredményben a korábbinál sokkal kiszámíthatatlanabb időjárás válik mindennapossá, és ezzel az élet is nehezebben lesz tervezhető.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra