Ne csak a kismamaruhák közt keresgélj! – Trükkök, mit viselj abban a kilenc hónapban

Jennifer Lawrence Diorban kismama, de mit vegyünk mi fel abban a kilenc hónapban?

Talán ami közös a várandós nőkben, hogy minden terhességnél eljön az a pont, amikor már tényleg nincs egy rongy, amit felvehetnének. Ahány kismama, annyiféle igény, és ugyanannyira vonzó egy Meghan Markle-féle klasszikus megoldás…

GettyImages-1135129872
Samir Hussein / Getty Images Hungary

…mint Cardi B extravagáns szettje. Leginkább persze a skála két pontja közötti átmeneteket keresik a kismamák. 

Cardi B stílusa kismamaként is megmaradt
Cardi B stílusa kismamaként is megmaradtJohnny Nunez / Getty Images Hungary

De vajon mit és honnan vehetnek fel a nem celeb kismamák a hétköznapokban vagy alkalomra, ha stílusosan szeretnének öltözködni, és van más szempont is, mint a praktikum?

Jennifer Lawrence nem volt szívbajos játszóruhában az utcára menni kivillanó pocakkal. A leggings, a néhai cicanadrág egyenes ági leszármazottja egyesek szerint (magam is idesorolom), egy Gina Lollobrigida-féle 90-60-90-es testideálon is sokkal inkább csak szükségmegoldás, mint utcai viselet. Naná, hogy pocakkal még jobban borzolja a kedélyeket, még akkor is, ha mindenki tiszteletben tartja, hogy van az a várandós állapot, amikor a kényelmi szempontok messze magasabb rendűek minden esztétikainál.

Félreértés ne essék, a kismamapocak az életben a legszebb dolog, úgy, ahogy van! Ami általában nem szerencsés, az az, ha a leggingset nadrágként, tunika, vagy bizonyos részleteket elfedő ruhadarab nélkül viseljük. Ugyanakkor, egy címlapokon gyakran megforduló híresség könnyen feledtet egy előnytelen pillanatban elkapott paparazziképet egy jól sikerült vörös szőnyeges outfittel.

Jennifer Lawrence a premieren egy arany Dior ruhában jelent meg
Jennifer Lawrence a premieren egy arany Dior ruhában jelent megTheo Wargo / Getty Images Hungary

A Don’t look up (Ne nézz fel!) New York-i premierén december 6-án Jennifer Lawrence Dior estélyi ruhájában bájos, decens csillogása ellenére mégis visszafogott, elegáns kismamaként tündöklött. Ha viszont nem ragaszkodik a kismamaklisékhez (bő fazon, zárt, hosszú ruha), és egy szűkebb darabot választ, akkor vagány kismamának tűnik. 

GettyImages-1357573442
Gotham / Getty Images Hungary

De mi van azokkal a kismamákkal, akiket nem stylistok öltöztetnek és nem egy divatcég szponzorál? Valljuk be őszintén – bár egyre több próbálkozás van az utóbbi időkben e téren –, a kismamadivat továbbra is inkább csak kényelmes és praktikus, semmint nőies, sikkes, játékos vagy klasszikusan elegáns lenne. Egyszóval, hiányzik belőlük az a kis plusz, ami karaktert ad a megjelenésnek, vagy éppen annyira érvényesül benne a kismama stílusa, hogy magabiztosan érezze magát a ruhájában. Mind mások vagyunk, de ha kismamaruhák közül kell választanunk, be vagyunk szorítva mindannyian ugyanarra a keskeny mezsgyére.

Hogyan tudjuk megőrizni öltözködésünkben egyéniségünket állapotosan is? 

A titok valahol abban keresendő, hogy nem kell felhagynunk egyéni stílusunkkal, nem kell máshogy öltözködni pocakkal sem, mint a nélkül. Helyenként kicsit több textil kell hozzá, de nem kell feltétlenül kismamaruhákban gondolkodni, és feladnunk saját stílusunkat. Amellett, hogy eredeti ruhatárunkból is lesz számos cucc, ami jó lehet, az üzletekben fellelhető aktuális trendek kollekciói között is mindig találni olyan bő fazonú darabokat, oversize felsőket vagy elasztikus egyberuhákat, nadrágokat, amiket egy várandós hölgy is fel tud venni. Egy laza, bő szabású vagy elasztikus felsőhöz a derekukban elég rugalmas leggings várandósan jó viselet lehet, csak törekedni kell arra, hogy ülepet eltakaró hosszúságú felsővel kombináljuk. Egy egyszerű, A vonalú miniruha, például, egy vidám színes, vagy éppen egy klasszikusabb, esetleg mintás harisnyával könnyen kivitelezhető megoldás többféle hangulatban. Tűsarkú helyett balerinacipővel életszerűbb, de még mindig nem trampli.

A pamut állapotosan is barátunk. Míg kedvenc farmerünk biztosan hamar a szekrényben ragad. és kivehet egy komolyabb szabadságot, addig a most trendi elasztikus pamutnadrágok simán bírják tartani a lépést.

Nem kell mindenből az óriásit sem keresni. Ha követi a test vonalát és kiadja a ruha a pocak fazonját, azzal sincs semmi baj, sőt, lehet kifejezetten csinos, lásd Jennifer pöttyösét. Ilyesmi szabású elasztikus pamutruhát bármely színben és méretben könnyű beszerezni, és szuper kreatívan variálható alapdarab lesz belőle.

Szögezzük azért le, hogy öltözködés szempontjából nyáron várandósnak lenni összehasonlíthatatlanul könnyebb, mint télen (ezt tapasztalatból is tudom). De mivel ezt a családtervezési szempontok közé aligha emelhetjük be, ilyenkor jönnek jól az olyan mentőövek, mint például a kiegészítők. Ezek az apró kellékek amellett, hogy nem kerülnek nagy összegbe, mindig öltöztetnek, hangsúlyozzák a stílusjegyeket és erőteljesebbé teszik a jelenlétet. Nyáron egy napszemüveg, hajpánt vagy szalmakalap, a megfelelő nyaklánc, fülbevaló, szandál és táska csodákra képes.

Nyáron könnyebb a kismamáknak
Nyáron könnyebb a kismamáknakEdward Berthelot / Getty Images Hungary

Tavasztól őszig nem vagyunk nagyon szigorúak a farmerdzseki, ballonkabát, blézer, kardigán, átmeneti kabát és egyéb felöltőkkel szemben, vagyis szemet hunyunk afelett, hogy képtelenség begombolni őket. Elég, ha lezseren nyitva viseljük, így viszont azokat a kedvenc darabjainkat is játékba hozhatjuk, amikben már pocak előtt is otthon éreztük magunkat. A poncsó vagy kimonófazonok egyenesen kismamabarát darabok, hiszen a kilenc hónap bármely pillanatában éppolyan jól használhatók, mint azelőtt voltak.

Télen a fülbevaló, nyaklánc, napszemüveg(!), kesztyű, táska mellett számíthatunk még egy kalap vagy sapka, sál vagy műszőrme gallér és/vagy ezek bármelyikén egy ügyesen kiválasztott bross jótékony közbenjárására is.

Télen egy fokkal nehezebb megfelelő kismamaruhákat találni
Télen egy fokkal nehezebb megfelelő kismamaruhákat találniJOCE/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Tartsuk szem előtt, hogy az első a baba és a mama biztonsága, kényelme és jó közérzete, de egy nőnek ez utóbbihoz az is kell, hogy jól érezze magát a bőrében. Ez pedig úgy lehetséges, ha minden helyzetben merünk önmagunk lenni, és keressük a módját, hogy komfortzónánkon belül maradjunk ideiglenesen megváltozott külsővel is, bármilyen stílus is legyen a sajátunk.

MOLNÁR-ZOLNAY FRUZSINA

Az Ez kell a Nőnek stílustanácsadója, a Dívány szakértője. Divat- és stílustervezői képesítését a Budapesti Divatiskolában szerezte bölcsész-, nyelvtanári és marketingdiplomái kiegészítésére 2006-ban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra