Kicsoda Ri Szoldzsu, Kim Dzsongun titokzatos felesége?

GettyImages-951940618

Kim Dzsongun kedveli az énekesnőket: a jó családból származó Ri eredetileg zenész, zenekarának vezetőit azonban férje kivégeztette.

Az észak-koreai diktátor feleségét illetően nagyon kevés a megbízható információ, hiszen az elzárt ország ügyel arra, hogy a vezetőkkel kapcsolatos tények homályban maradjanak. Egyesek szerint valójában nem is így hívják: a Ri Szoldzsu csupán álnév. Születési idejét 1985 és 1989 közé teszik, családja pedig, amennyire tudni lehet, a politikai elithez tartozik: rokonai között van a Koreai Néphadsereg légi és légelhárító haderejének egykori tábornoka, aki Kim Dzsongun egyik tanácsadója. Édesanyja nőgyógyász főorvos, apja pedig tanár. Szüleivel, mióta a kommunista ország vezetőjének a felesége lett, nem tarthatja a kapcsolatot.

Kim Dzsongun és az énekesnők

Érettségi után Ri Kínában tanult ének-zene szakon, és valószínűleg tagja volt annak az Unhasu Együttesnek, amely többször fellépett a tengerentúlon is, és egészen 2015 márciusáig működött, amikor is négy vezető tagját azzal vádolták meg, hogy Dél-Koreának kémkednek, majd kivégezték őket. Ri énekesnői múltjának mindenesetre egyre kevesebb nyoma marad: szorgos észak-koreai tisztviselők mindent megtesznek, hogy megpróbálják az erről szóló bizonyítékokat megsemmisíteni. Úgy tűnik, hogy Kim Dzsongun kedveli az énekesnőket: a kétezres évek elején, miután visszatért Svájcból, ahol húgával együtt évekig tanult, egy másik híres észak-koreai zenésszel, Hjon Szongvollal járt. Apja, Kim Dzsongil azonban helytelenítette a kapcsolatot, így hamarosan vége szakadt a románcnak.

Dél-Koreában is járt

Ami Ri Szoldzsut illeti, zenei tanulmányain kívül ekkoriban még pomponlányként tevékenykedett. Dél-koreai hírszerzők szerint az észak-koreai pomponlányokkal együtt 2005-ben Dél-Koreába látogatott. Összesen kilencven cheerleader skandálta, hogy „Egyek vagyunk”, majd Ri állítólag egy dél-koreai tanártól az újraegyesülés utáni órák látogatásáról érdeklődött.

Ri Szoldzsu a dél-koreai first ladyvel 2018-ban
Ri Szoldzsu a dél-koreai first ladyvel 2018-banPool / Getty Images Hungary

Valószínűleg valamikor 2008 vagy 2009 táján ismerkedett meg Kim Dzsongunnal. A házasságot Kim apja rendezte el sietve: miután 2008-ban agyvérzést kapott, biztosítani akarta az utódlást. A jó családból származó, csinos és visszafogott Ri jó választás, ha azt nézzük, hogy egy first ladynek képviselnie kell hazáját a politikai életben – még ha nem is kerül túlzottan reflektorfénybe, a koreai tradícióknak megfelelően.

Ki lehet a rejtélyes nő?

Az esküvőre 2009-ben kerülhetett sor, és Ri a következő évben valószínűleg megszülte első gyermekét. Ez azonban a legnagyobb titokban zajlott: 2012-ben a nemzetközi média csak találgatni tudott, ki lehet a rejtélyes nő, aki különböző eseményeken tűnik fel a vezető oldalán – a Disney-figurákat felvonultató kavalkádtól kezdve Kim nagyapjának halotti megemlékezéséig. Végül egy phenjani vidámpark megnyitásáról szóló tudósítás végére bekerült a hír az észak-koreai médiában: ő Kim Dzsongun felesége. Ez is több annál, ami az elzárkózott országban jellemző: Kim Dzsongil például soha nem mutatta be feleségét a nyilvánosságnak.

Nagyszerű apa, gyönyörű családdal

Kim Dzsongun amerikai cimborája, Dennis Rodman kosaras időnként ellátogat az elzárt országba. 2013-ban azt állította, találkozott is az egyik kislánnyal, aki a Kim Dzsue nevet viseli. „A kezemben tarthattam Dzsuét, és beszéltem Ri asszonnyal is” – nyilatkozta akkor a kosárlabdázó, hozzátéve, hogy „Kim nagyszerű apa, és gyönyörű családja van.” Az észak-koreaiak nem közölték, összesen hány gyermeke van a házaspárnak, de a hírszerző szolgálatok szerint három. A harmadik gyermek 2017-ben születhetett, ekkor Ri ismét hosszabb ideig nem mutatkozott.

Ri Szoldzsu 2018-ban
Ri Szoldzsu 2018-banUniversal History Archive / Getty Images Hungary

Ri Szoldzsu sokszor eltűnik hosszabb-rövidebb időre a nyilvánosság elől, ilyenkor a nyugati világban fellángolnak a hollétével kapcsolatos találgatások, hogy terhes-e, vagy meggyilkolták. (Legutóbb tavaly szeptembertől rejtőzködött öt hónapon át, majd 2022 februárjában ismét felbukkant férje oldalán egy művészeti előadáson.) 2018 áprilisában az észak-koreai állami média bejelentette, hogy Ri címét „elvtárs”-ról „tisztelt elnökasszony”-ra változtatják. Ez jelentős megtiszteltetésnek számít, és 1974 óta nem volt rá példa.

Chanel és Dior táskákat hord

Az észak-koreai first lady diplomáciai szerepe továbbra sem jelentős: ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, általában akkor látják, amikor Kim a rakétakísérleteit ünnepli. Mindig udvariasan mosolyog, letisztult szabású, sötét vagy pasztellszínű ruhákat visel. Mindenesetre egy közös szenvedélye a többi diktátorfeleséggel biztosan van: függetlenül attól, hogy az ország lakói mérhetetlen szegénységben élnek, éhínség és aszály sújtja őket, szívesen hord márkás ruhákat és táskákat, különösen a Dior és a Chanel kiegészítői állnak hozzá közel. Mentségére szolgáljon, hogy ezeket később akár el is ajándékozza: a Dior táskát például Kim Dzsongil japán származású szusiséfjének adta, aki nem mert panaszkodni, hogy használt táskát kapott.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra