Az anyuka azt hitte, csak ügyetlen, de a kék foltok valami egész másra figyelmeztették

GettyImages-1403769941

Hannah Newman-Smith azt hitte, hogy egyszerűen csak ügyetlenebb a szokásosnál – mi mással magyarázhatta volna a kék és zöld színű foltokat, zúzódásokat, amelyek folyton felbukkantak a karján és a lábán?

A 34 éves Hannah esküvői stylist, és Liverpoolban él férjével, a 36 éves, irodavezetőként dolgozó Daniellel és kétéves kislányukkal. Az élet azonban nem csordogált tovább a szokásos medrében. Hannah egyre több foltot fedezett fel magán, akkor is megjelentek, ha csak aprócska ütés vagy nyomás érte a testét, ráadásul egyre nagyobbak lettek. Már attól hatalmas monokli terült el a szeme körül, hogy a távirányító sarka véletlenül hozzáért.

Egy idő után új tünet jelent meg: az anyuka egyre kevésbé bírta az iramot, gyakran fulladt ki, pedig korábban rendszeresen sportolt, sőt félmaratonokat futott. „A család azzal viccelődött, hogy már nem vagyok olyan fitt, mint régen, és én csak nevettem rajta, de anyukám azt javasolta, hogy menjek el egy vérvizsgálatra, mert lehet, hogy vérszegény vagyok” – meséli Hannah.

Az ősz színei nagyon szépek, csak nem rajtunk: ha újabban kék foltjaink vannak, forduljunk orvoshoz
Az ősz színei nagyon szépek, csak nem rajtunk: ha újabban kék foltjaink vannak, forduljunk orvoshozGetty Images Hungary

A betegség a kék foltok mögött

Mire Hannah felkereste a háziorvosát, már hat-nyolc hete szenvedett a tünetektől. A vérvizsgálat eredményének kézhezvétele után az asszonyt már utalták is be csontvelő-biopsziára, és vették fel az osztályra. Egy hétig feküdt benn, vért kellett kapnia, annyira alacsony volt a vörös- és fehérvérsejtjei száma, illetve a véralvadásával is problémák adódtak. A rémült Hannah már leukémiára gyanakodott, de kiderült, hogy „csak” aplasztikus anémiában, azaz csontvelő-elégtelenségben szenved. Ez a ritka, de súlyos vérbetegség arról ismert, hogy a csontvelő nem képes elegendő vörös- vagy fehérvérsejtet, illetve vérlemezkét termelni. Az Egyesült Királyságban évente mindössze 100-150 ilyen esetet diagnosztizálnak. A leggyakoribb kiváltó ok felnőtteknél az, hogy az immunrendszer megtámadja a vérsejteket és vérlemezkéket termelő csontvelőőssejteket. Bár a legtöbb esetben nincs nyilvánvaló kiváltó ok, a betegség tízből egy esetben vírusfertőzés – leggyakrabban hepatitis – után lép fel. Még ritkábban kemo- vagy sugárterápia, sugárzó anyag jelenléte miatt következik be, mint Marie Curie esetében. Hannah egyre súlyosabbá váló állapotát végül kemoterápiával együtt járó csontvelő-átültetéssel hozták helyre. 

Mikor gyanakodjunk?

Dr. Muhammad Saif, Hannah kezelőorvosa, a betegség specialistája szerint vannak olyan emberek, akik az átlagosnál hajlamosabbak kék-zöld foltokat szerezni. Ha ez mindig is így volt, de egyébiránt más tünetet nem tapasztalnak, akkor nincs tennivaló. Ám ha azt vesszük észre, hogy az utóbbi hetekben megszaporodtak a bevérzések, zúzódások, pedig erre nincs valós ok (például egy új sport), szinte ok nélkül vagyunk kék-zöldek, érdemes vérvételre menni és kivizsgáltatni magunkat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek