Újabb mindennap használt tárgyról derült ki, hogy mérgező, pedig környezetbarátnak hisszük

GettyImages-1266490066
Olvasási idő kb. 5 perc

Emlékszel még a jó öreg műanyag szívószálakra, amelyeket kiszorítottak a különféle alternatív, de mindenesetre környezetbarát megoldások? Nagy örömünkre miattuk nem kellett lemondanunk az ízletes kortyolgatásról, ám mint kiderült, azért ezek használata sem életbiztosítás. De akkor miért ragaszkodunk annyira ezekhez az eszközökhöz?

Noha évekkel ezelőtt fellélegeztünk, hogy nem fosztják meg a világot a szívószálaktól, csak az anyagát változtatják zölddé, egy nemrégiben készült tanulmány szerint a papír szívószálakkal is van gond. Nem is kicsi, hiszen mint kiderült, hosszan tartó és potenciálisan mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak.

39-féle szívószálat teszteltek

Belga kutatók a Food Additives and Contaminants című folyóiratban megjelent tanulmányában 39 különböző márkájú, papírból, bambuszból, üvegből, rozsdamentes acélból és műanyagból készült szívószálat teszteltek a poli- és perfluoralkil anyagok (PFAS) néven ismert szintetikus vegyszerek csoportjára, amelynek eredményei sokakat megdöbbentettek.

Napvilágra került ugyanis, hogy ezek a vegyszerek leggyakrabban épp a papírból és bambuszból készült szívószálakban fordultak elő.

Azt pontosan nem tudni, hogy a káros anyagokat a gyártók adták-e a szívószálhoz vízszigetelés gyanánt, vagy esetleg szennyeződés útján került azokba. Az viszont majdhogynem biztosnak tűnik, hogy a vegyszereket valószínűleg vízlepergető bevonatként használták.

Egy tanulmányból kiderült, hogy a papír szívószálak sem azok, aminek látszanak
Egy tanulmányból kiderült, hogy a papír szívószálak sem azok, aminek látszanakAshley L Duffus / Getty Images Hungary

Mindennap használjuk

A PFAS-okat olyan mindennapi termékek készítésére használják, a kültéri ruházattól a tapadásmentes serpenyőkig, amelyek ellenállnak a víznek, a hőnek és a foltoknak. Kiderült azonban, hogy ezek nemcsak a vadon élő állatokra és a környezetre, hanem az emberekre is károsak. Számos egészségügyi problémával hozták összefüggésbe ugyanis, többek között a védőoltásokra adott gyengébb reakcióval, az alacsonyabb születési súllyal, a különféle pajzsmirigybetegségekkel, a megnövekedett koleszterinszinttel, a májkárosodással, a vesetumorral és a heredaganattal. E vegyszerek ráadásul rendkívül lassan bomlanak le, akár több ezer éven át is megmaradhatnak a környezetben.

Még az üvegben is kimutatták

A főként üzletekből, szupermarketekből és gyorséttermekből beszerzett szívószálakat két körben tesztelték. A vizsgált szívószálak többségében, 27 szívószálban összesen 18 különböző PFAS-t találtak. A papírból készült eszközök 90, a bambuszrudak 80 százalékában mutatták ki a vegyszereket, de még az üveg szívószálak 40 százaléka is tartalmazott egészségre káros anyagokat. Jó hír viszont, hogy a vizsgált öt rozsdamentes szívószál egyáltalán nem találkozott PFAS-szel. 

Italokba szivárgó anyagok

A legijesztőbb az a tény, hogy a szívószálakban leggyakrabban előforduló PFAS pont az a perfluor-oktánsav (PFOA) volt, amelyet 2020-ban világszerte betiltottak. A rudakban ugyanakkor trifluor-ecetsavat (TFA) és trifluor-metánszulfonsavat (TFMS) is kimutattak, amelyek vízben jól oldódó tulajdonságuk miatt a szívószálakból az italokba szivároghatnak.

Szerencsére azonban a PFAS-koncentráció mindben alacsony volt, az pedig még megnyugtatóbb, hogy miután a legtöbb ember csak alkalmanként használ szívószálat, korlátozott kockázatot jelenthet az egészségre.

De nem szabad elbagatellizálni, mert az alacsony kockázat is kockázat, ráadásul az Antwerpeni Egyetem környezettudósa, dr. Thimo Groffen kutató szerint a PFAS sok évig a szervezetben maradhat, és idővel felhalmozódhat a koncentrációja.

A kis mennyiségű PFAS, bár önmagában nem káros, növelheti a szervezetben már jelen lévő kémiai terhelést. 

Ugyan a szívószálak korlátozott kockázatot jelentenek, attól még a PFAS felhalmozódhat a szervezetben
Ugyan a szívószálak korlátozott kockázatot jelentenek, attól még a PFAS felhalmozódhat a szervezetbenXsandra / Getty Images Hungary

Ezért szeretjük a szívószálakat

PFAS ide vagy oda, a szívószálakban mindig volt valami titok, ami miatt csak nagyon nehezen tudjuk elengedni. A rejtély hátterében pedig nem más, mint egy tudományos tény áll: bizonyos italok ízét lényegesen jobbá teszik. Lássuk, hogy is van ez!

A nyelv a négy alapíznél sokkal többet érzékel, ráadásul ízlelésünk a szaglásunkkal kéz a kézben jár.

Ha kortyolunk valamit, az orrunkban lévő receptorok felszívják az illékony szerves vegyületeket, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az aromák előállításában. Ha szívószállal fogyasztunk egy italt, akkor a folyadék kisebb adagban kerül a nyelvünkre, így az ízélmény sokkal tovább tart. Aztán ott van egy másik tényező, a hőmérséklet is, amely ugyancsak befolyásolja az érzékelésünket. Szívószállal ugyanis hatékonyabb az olvadás-melegedés, ezért amikor érzékelik a száj és az orr receptorai, az ízek felerősödnek. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek