Sokkal hamarabb ráncos leszel, ha ezt a hétköznapi eszközt használod

GettyImages-525469727
Olvasási idő kb. 3 perc

Bőrgyógyászok szerint a szívószál rendszeres használatától felgyorsulhat az ajkak körüli ráncok kialakulása.

A szívószál nemcsak a környezetnek árthat, hanem a szépségnek is – figyelmeztetnek szakemberek, akik szerint gyakori használat mellett ez a hétköznapi eszköz visszafordíthatatlan károkat okozhat az arcbőrben. Most megtudhatod, hogy pontosan mi a gond a szívószállal, illetve hogyan védekezhetsz a ráncok ellen. 

Mitől jelennek meg a száj körüli ráncok?

A ráncok az öregedési folyamatok és az UV-sugárzás eredményeként alakulnak ki, de egyesek hajlamosabbak lehetnek a ráncosodásra, mint mások. Hogy kit milyen mértékben érint, abban szerepet játszhat a genetika, illetve bizonyos izomcsoportok koncentrált, ismétlődő használata is.

Ha ugyanazok az izmok újra és újra összehúzódnak, az idővel lebontja a bőr rugalmasságáért felelős kollagént. Ez azt jelenti, hogy a ciklikus izomhasználat finom ráncok megjelenéséhez vezethet, amelyek később mély ráncokká válhatnak.

Bizonyos mozdulatok és szokások felgyorsíthatják a száj körüli ráncok megjelenését
Bizonyos mozdulatok és szokások felgyorsíthatják a száj körüli ráncok megjelenésétWestend61 / Getty Images Hungary

Mi a gond a szívószállal?

Amikor szívószállal iszol, mozgásra készteted a szád körüli izmokat, ami felgyorsítja a kollagén lebomlását és a bőr rugalmasságának elvesztését. Az eredmény: ezen a területen az indokoltnál korábban szaporodhatnak el a ráncok.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy nem a szívószál az egyetlen tárgy, ami ilyen veszélyeket rejt magában. Hasonló következményekkel járhat az is, ha vizespalackból iszol.

Persze sok múlhat azon is, hogy az ember milyen gyakran fogja munkára az érintett izmokat. Ha valaki napi rendszerességgel, több alkalommal is szívószálat használ, annak olyan hatása lehet, mint a rendszeres dohányzásnak vagy egy fúvós hangszeren való játéknak.

Ha már szívószállal iszol, környezetbarát terméket használj!
Ha már szívószállal iszol, környezetbarát terméket használj!d3sign / Getty Images Hungary

A bőrgyógyászok azt mondják, a ráncok elkerülése végett nem feltétlenül kell teljesen mellőzni a szívószálat. A lényeg, hogy ne vidd túlzásba, és csak alkalomszerűen használd (lehetőség szerint akkor is újrahasználható vagy biológiailag lebomló változatban, hogy a környezetnek se árts).

Ha aggódsz a ráncok miatt, a legbiztosabb megoldás, ha pohárból iszol.

Hogyan lehet megelőzni a ráncok kialakulását?

A ráncok megjelenéségét elkerülni nem, legfeljebb csak késleltetni lehet. A szakemberek ennek érdekében azt javasolják, hogy mindennap használj fényvédőt, éjszakára pedig vigyél fel valamilyen retinoltartalmú krémet. Emellett hasznos lehet az antioxidánsokat és peptideket tartalmazó ajakkrémek alkalmazása is.

A kollagén 25 éves kor körül kezd lebomlani. Ekkor kell elkezdeni tudatosnak lenni, mivel a ráncok megelőzése sokkal egyszerűbb (és olcsóbb), mint megszabadulni tőlük, ha egyszer már kialakultak” – jegyzik meg a szakemberek.

Végül, de nem utolsósorban, ne feledd: a ráncosodás az öregedés természetes velejáróra, és általában nem bőregészségügyi, hanem sokkal inkább kozmetikai jellegű probléma.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek