A Nobel-díjas Karikó Katalin hálás azoknak, akik hátráltatni próbálták

GettyImages-1238309916 (2)
Olvasási idő kb. 3 perc

Első magyar Nobel-díjas nőként Karikó Katalin tudja, milyen a kitartó és áldozatos munka. Ennek elismeréséül Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után harmadik magyarként a Svéd Királyi Akadémia most fiziológiai-orvostudományi megosztott Nobel-díjjal jutalmazta kutatótársával, Drew Weismannel együtt.

Karikó Katalin a koronavírus elleni új típusú védőoltás kifejlesztésében és gyors gyakorlati bevethetőségében nyújtott elévülhetetlen érdemeinek elismeréséül már számos tudományos elismerést tudhatott magáénak, amikor ma, 2023. október 2-án megosztva, a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat is neki ítélték.

Küzdelmeiről és elszántságáról több interjúban és nyilatkozatban hangot adott már, melyek egységes üzenete:

Kitartóan bízni abban, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét, alázattal küzdeni, és soha fel nem adni meggyőződésünket!

Karikó Katalin nemcsak mint biokémikus, kutató, Nobel- díjas tudós, hanem mint egy kétszeres olimpiai bajnok aranyérmes sportember édesanyja is gyakorlatra váltotta messzire vivő életfilozófiáját és küzdeni tudását, melyeket jól jellemeznek korábbi nyilatkozataiból szemezgetett mondatai:

Karikó Katalin
Karikó KatalinSteve Granitz / Getty Images Hungary
  • „Ha valami nem elérhető, nem dőlünk hátra, hanem alkotunk. Mert ha valamit meg akarsz tenni, akkor megtalálod a módját.”
  • Tanuld meg kezelni a stresszt, különben megöl. Próbálj meg nem azokra a dolgokra koncentrálni, amelyeken nem tudsz változtatni, különben »eltévedsz«. Ehelyett összpontosíts arra, amit tenni tudsz.”
  • „Tanuld meg kezelni a kritikát; légy kedves, és fogadd el az építő jellegű kritikát, amely segít a tanulásban és a fejlődésben. Értsd meg, hogyan lehet megkülönböztetni ezt az olyan kritikától, amely csak aláásására szolgál.”
  • „Ma már hálás vagyok azoknak, akik megpróbálták a munkámat ellehetetleníteni.”
  • „Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az. Én egy biokémikus vagyok, aki ért az RNS-ekhez.”
  • „A kemény munka az élet része, ha ezt elfogadod, meglesz a jutalom.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek