Már az első napra sincs meg minden fogás, vagy az elsőre még igen, de a többire még rejtély, hogy mit esztek?
Ne aggódj, ha épp a napokban esett le, hogy amúgy karácsony van, és lehet, hogy nem bolognait és melegszendvicset kéne enni ma is. Hoztunk egy menütippet, amihez az alapanyagokat bármelyik nagyáruházban megtalálod, az ára sem fog földhöz vágni, és akkor is nekiláthatsz, ha a konyhában leginkább a mikrót használod. Ezek a fogások szenteste és a karácsony többi napján is bevethetők. Már mutatjuk is, mit érdemes összedobnod az utolsó pillanatban két főre!
Előétel: házi, tárkonyos májpástétom, fehérboros mazsolával
- 1 marék mazsola, fehérborba áztatva
- 30 dkg szárnyasmáj
- só, bors tárkony és egy mokkáskanál barna cukor
- 2 ek. mascarpone
- 1 ek. vaj
- 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
- 10 dkg bacon felkockázva
- bagett a tálaláshoz
Csak süsd meg a hagymát 5 perc alatt a vajon, majd mehet hozzá a bacon, és így is pirítsd még 5 percet. Ekkor add hozzá az apróra vágott májat és fűszereket, majd 6-8 perc alatt puhítsd meg, figyelve arra, hogy se süsd túl a májat. Ha elkészült, pürésítsd a mascarponéval, majd add hozzá a mazsolákat. Friss, pirított bagettel (és ha van otthon, akkor birsalmasajttal) a tetején tálald.
Leves: Tejszínes fehérborleves pirított mandulával
Ezek legyenek a bevásárlólistádon:
- 5 dl félédes fehérbor (a maradékot az előételnél felhasználhatod)
- 3 dl főzőtejszín
- 8 tojássárgája
- 4 kanál barna cukor
- egy fahéjrúd
- 8-9 db szegfűszeg
- egy csipet só
- fél citrom leve
- tejszín
- pirított mandulaszeletek a tetejére
Az elkészítése pofonegyszerű. Fél liter vizet tegyél fel főni a szegfűszeggel, a csipet sóval és a fahéjjal. Ha elkészült, szűrd le, majd add hozzá a bort és a fél citrom levét. A tojást dolgozd össze a cukorral, majd a főzőtejszínnel, és a keveréket lassan öntsd a levesbe, majd kis lángon csak addig főzd, míg krémes állagú lesz. Hűtsd le, majd tálaláskor szórd meg pirított mandulával.
Főétel: Lazac narancsos szósszal és párolt, szerecsendiós fehérrépával vajban megforgatva
Ezeket kell megvenned hozzá:
- 4 kisebb vagy 2 nagyobb szelet lazacfilé
- 1 ek. narancsszörp
- 3 ek. mascarpone
- só, szerecsendió és bors
- 4 nagyobb darab fehérrépa
- 3 ek. puha vaj
- 1 bionarancs leve és héja
- 2 ek. olaj
Egy evőkanál vajat melegíts össze a narancs héjával, majd add hozzá a szörpöt, a narancs felének levét, egy kis sót, a fűszereket és a mascarponét. A szósszal el is készültél, tedd félre.
A fehérrépát vágd karikákra, párold meg 10 perc alatt a zöldségpárolóban, majd a vajban pirítsd meg. Sóval és szerecsendióval szórd meg, és tedd félre.
Egy evőkanál vajban és a két evőkanál növényi olajban a befűszerezett, a narancs levével meglocsolt halat süsd készre oldalanként 4-7 perc alatt.
Tálald a halat a szósz tetején, mellette a fehérrépával, és ha van otthon, egy nagy adag rukkolával. Gránátalmamagokkal díszítheted a fehérrépa tetejét a még ünnepibb hangulatért.
Desszert: Mákos-barackos tiramisu poharakban
Ezeket kell megvenned hozzá:
18 darab babapiskóta
2 ek. darált mák
35 dkg mascarpone
2 nagy ek. tejföl
2 adag hosszú kávé
0,5 dl máklikőr
friss vagy konzervbarack apróra vágva
5 ek. porcukor
1 mk. só
(kakaópor a tetejére ízlés szerint)
Két háromemeletes adaghoz mártsd a kávéba a babapiskótákat, a többi hozzávalót (a barack kivételével) robotgéppel dolgozd össze. Ha elkészült, add hozzá a barackokat is, majd ezzel a krémmel rétegezd a piskótákat. Kakaóporral megszórva tálald.