Idén karácsonykor tégy jót valakivel – most fontosabb, mint valaha volt

GettyImages-675120068

Az idei tél más lesz, mint az eddigiek – mondogatjuk ezt már pár éve, de valójában a mostani télhez foghatót rég élhettünk már át. A jó cselekedetek jelentősége idén karácsonykor minden korábbihoz képest felértékelődik, sőt, akár életeket is menthet.

Korábban azt hihettük, a koronavírus okozta „csonka karácsonyok” jelentették a legfeketébb ünnepet ebben az évtizedben, de könnyen lehet, hogy óriásit tévedtünk. A pandémia csak a kezdet volt, következett az ukrajnai háború, az energiaválság, és most ott tartunk, hogy 2022 karácsonya olyan sötét lehet rengeteg család vagy idős ember számára, amilyenre korábban sosem gondoltunk.

Mindenkit megvisel ez az időszak

Az infláció 20 százalék fölött, az élelmiszerek Európa országai közül hazánkban drágultak a legnagyobb mértékben. Hiába az ársapkás cukor vagy tej, ha időnként arra megyünk be a boltokba, hogy ezekből a termékekből a vásárlási korlátozások ellenére sincs egyetlen grammnyi sem a polcokon. 

Sóhajtozva nézzük, hogy a trappistának már négyezer fölött van kilója, aztán jön a következő sokk, amikor azt vesszük észre, hogy lassan lehetetlen 20 ezer forint alatt kijönni egy élelmiszerboltból, ha tényleg rakunk is valamit a kosárba.

Sokak sorsa nehezebb idén télen, mit tavaly volt: itt a jó cselekedetek ideje
Sokak sorsa nehezebb idén télen, mit tavaly volt: itt a jó cselekedetek idejediephosi / Getty Images Hungary

Még azok is elkezdték a kilónkénti árakat összehasonlítgatni, akik egyébként korábban sosem csinálták. Fél éve még mosolyogtunk azon, ha valaki akciós újságokból rakta össze a heti beszerzőkörút útvonalát, ma már huszonévesek is akciók szerint tervezik meg vásárlásaikat. Nagyon kis töredéke teheti meg a társadalomnak, hogy egyáltalán ne nézze, mit tesz a kosarába: mindenki ingerküszöbét elérte a jelenlegi gazdasági helyzet.

Nehéz hónapok következnek

Ha mindez nem lenne elég, ott az energiaválság, a maximalizált gáz- és áramfogyasztási lehetőség, ha lakossági áron szeretnénk csak fizetni az energiahordozókért. Idős emberek, akik a gyerekeknek a fészekből való kirepültével egyedül maradtak egy nagy lakásban vagy házban, 17 fokos nappaliban ébrednek – jó esetben. Felújítani nincs esélyük, a meleget viszi ki a cúg, miközben rettegve várják a gázszámlát.

Magyarországon, ahol minden télen rengetegen fagynak halálra fűtetlen otthonukban, idén szintet léphet a nyomor. Aki már akkor is nehezen jött ki nyugdíjából, amikor még nem kellett nyögni e háború és az energiaválság következményeit, most mihez kezdjen?

Ennivalót vegyen, vagy inkább számlát fizessen?

Csoda lenne, ha idén nem születne rekord e téren is: szomorú hónapok elé nézhetünk.

Tedd mások karácsonyát szebbé – vagy könnyebbé
Tedd mások karácsonyát szebbé – vagy könnyebbéSbdigit / Getty Images Hungary

Most kell jót cselekedned

Ebben a környezetben az önzetlen jó cselekedeteknek nemcsak karácsonykor, hanem minden hónapban, minden héten helyük van. Csöngess be a szomszéd nénihez, vigyél neki egy tál süteményt – és ha úgy látod, hogy van miről panaszkodni, tedd fel neki azokat a kérdéseket, amiket talán senki nem tesz fel. Ha az utcán fagyoskodó embert látsz, ne habozd tárcsázni a Menhely Alapítványt, hogy segíthessenek rajta! Ha a közeledben olyan család él, ahol tudod, hogy nehezek a téli hónapok, és megengedheted magadnak, támogasd őket egy bevásárlással.

Adományozz, ha van miből, keress olyan csoportokat, amelyek segítő akcióikkal könnyebbé teszik az ajándékok beszerzését a rászorulók gyerekei számára

– vagy adakozz azoknak a megbízható szervezeteknek, amelyek évtizedek óta azon dolgoznak, hogy az élet könnyebb legyen a rászorulók számára.

Ne csak a külsőségekben, a feldíszített lakásban, az ünnepi illatokban és ízekben éld meg az ünnepet, hanem abban is, hogy szereteted kiterjeszted azokra is, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Ez lehet az ünnep fő ajándéka – nemcsak tőled másoknak, de magadtól neked is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra