„Elemeltem a barátnőm hitelkártyáját, és egyetlen éjszaka alatt kétmillió forintját játszottam el”

casino

Erik ötévesen vált játékfüggővé, 14 évesen pedig már online pókerezett. A 26 éves férfi akkor érte el a mélypontját, amikor ellopta szerelme hitelkártyáját, és több millió forintot emelt le róla. Hazudott, sikkasztott, és a legközelebbi szeretteit is becsapta, csak hogy kaszinózhasson és pókerezhessen.

Játékfüggőség. Egyre ismertebb ez a szenvedélybetegség, hiszen rengeteg gyerek és felnőtt tapad naponta akár 8-10 órában online játékokra a monitorja előtt. A játékaddikciók másik típusa a szerencsejátékos, aki pénzért és pénz reményében játszik, akár számítógépen, akár kaszinókban, de sokan – köztük rengeteg nő – kaparóssorsjegy-függőségben is szenved. 

A láthatatlan függőség

Nagyon nehéz felismerni és „beazonosítani” a játékfüggőket, hiszen míg az alkoholizmusnak vagy a drogfüggőségnek egyértelmű jelei vannak, addig egy szerencsejátékos nincs tudatmódosult állapotban, képes ellátni a munkáját, elméletben úgy él és viselkedik, ahogy bárki más. Ehhez képest az igazság az, hogy állandósuló pénzzavar, gyakori kölcsönkérések, eladósodottság jellemzi a szerencsejátékosokat. Akik képesek egyik pillanatról a másikra eljátszani a lakásukat, durva adósságokba verni magukat, és a legtöbb esetben a családjukat is elvesztik.

A szerencsejáték-függőséget láthatatlan szenvedélybetegségnek nevezik
A szerencsejáték-függőséget láthatatlan szenvedélybetegségnek nevezikJim Bastardo / Getty Images Hungary

Kisgyerekként is kellett az adrenalin

„Már kiskoromban nagyon szerettem játszani, a szüleimnek nem tűnt fel, hogy napi 4-5 órát töltök a gép előtt. Ráadásul kártyázni is imádtam, természetesen mindig nyerni akartam, mert kellett az adrenalin.”

– meséli Erik, aki egy fővárosi orvoscsalád sarja, amelyben senki nem volt a játék rabja. Kizárólag ő ült a monitor előtt, majd más játékok következtek. „Imádtam az izgalmakat és az ezzel járó adrenalinfröccsöket. Harcos játékokkal, kártyázással, verekedéssel, vagy éppen veszélyes csúszdázással, de valahogy mindig el akartam érni az adagomat” – mondja a fiatalember, aki már másfél éve absztinens.

Nem figyeltek az első jelekre

15 évesen keveredett az első botrányába a játékszenvedélye miatt. Ugyanis rádöbbent, hogy otthon hol tartják a szülei a spórolt pénzük egy részét.

„Egy üres szamovárban tárolták, észrevettem, hogy tele van papírpénzzel. Mondani se kell, hogy elkezdtem rájárni. Semmilyen szégyent nem éreztem, hogy megloptam a szüleimet.”

A tinédzser ugyanis talált egy közeli, de nagyon eldugott presszót, ahol működött még egy ősrégi flippergép. „Megláttam, és tátva maradt a szám. A leghíresebb flippermodell állt velem szemben, az Indiana Jones-gép. Lenyűgöztek a fények, a csodálatos figurák a flippergép belsején és tetején. Majd amikor hátrahúztam a golyókilövő kart, megszűnt számomra a világ, csakis a kis apró fémgömb útja számított.”

Hamar rájöttek a szülők

A fiú rekordot állított be a gépen, és napi vendég lett a csehóban.

„A kocsmárosnak sajnos esze ágában se volt elzavarni onnan kiskorúként, hiszen napi ötezreket dobáltam be a gépbe.”

A botrány két hónap múlva robbant ki, amikor a szülők észrevették, hogy „valaki” dézsmálja a szamovárt. Erik példás büntetést kapott: egyrészt leszerelték a számítógépét, elvették a telefonját, másrészt nem kapott több zsebpénzt. Az apa pedig durván megfenyegette a presszó tulajdonosát, hiszen bűncselekményt követ el, ha fiatalkorúak tartózkodnak egy italkimérésben.

Flipper után rulett

A 26 éves Erik pontosan emlékszik arra az eseményre, amely fordulatot hozott az életében. „22 éves voltam, egy főiskolán tanultam tovább, de nem fektettem rá nagy hangsúlyt, csakis a csajok meg a buli érdekelt.” Sose felejti el azt a délutánt, amikor cél nélkül sétálgatott Budapest egyik legelegánsabb sétálóutcáján.

„Egy mellékutcába kanyarodva megláttam a csodát! Egy varázslatos fényekkel kivilágított kaszinóval találtam magam szemben, a kapujában egy elegáns hölgy kedvesen invitált be. Nem haboztam. Máig tisztán látom magam előtt a fényeket a játékteremben.” 

A szűz kéz szerencsét hozott

S ahogy az lenni szokott: első alkalommal komoly összeget nyert ruletten. A fiú vérszemet kapott, és legközelebb az egyik barátjával ment vissza kaszinózni. Black jack, félkarú, rulett – mindent kipróbáltak. „Mindent el is vesztettünk, a barátom pénzét játszottuk el, de engem ez se zavart. Máris kerestem az újabb alkalmat, és negyedszer is visszaültem a rulettasztal mögé.”

Azért játszott, hogy törleszthessen

Ettől kezdve semmi más nem érdekelte a fiatalembert, csakis a szerencsejáték, a nyerési vágy. Napközben rengeteget játszott online pókeren, s amit egyik nap megnyert, azt a következő napon elvesztette. Mégis ment előre, hívogatta a kaszinók kívülről csillogó, belül romlott világa. Úgy érezte, amikor nyerő szériában van, akkor helyreáll az önértékelése, önbizalma. Bár nem hagyta abba a főiskolát, alkalmi munkákat vállalt. Taxizott, nyaranta pedig a Balatonnál sütött lángost. Megtörtént, hogy az egyik este elkártyázta a még meg sem keresett fizetését Siófokon. Erik egyik bajból a másikba esett, a szülei viszont mindig kihúzták a bajból. Bár általában hazugságokat eszelt ki, hogy mire kell a pénz, később kiderült, a szülei pontosan tudták, hogy játékfüggő a fiuk. Ráadásul Erik sokszor az apja képébe vágta, hogy egy-egy jól sikerült rulettezés után több pénz volt a zsebében, mint az orvos édesapjának.

A szerencsejáték-függőség bárkit érinthet
A szerencsejáték-függőség bárkit érinthetEric Raptosh Photography / Getty Images Hungary

Ördögi kör 

A fiatalember tipikus szerencsejátékos volt: legtöbbször azért próbált nyerni, hogy korábbi adósságait törleszthesse, és kimásszon a gödörből. Ekkoriban már szinte mindenkitől kölcsönkért: szüleitől, távoli rokonaitól, kisgyerekkori barátaitól. Erik szerint az az egyik legnagyobb tragédiája a szerencsejátékosoknak, hogy remekül lehet titkolni ezt a szenvedélybetegséget.

„Ha berúgsz, vagy bedrogozol, mindenki látja rajtad. De én játékosként rezzenéstelen arccal ültem be a főiskolai előadásra azután, hogy tíz perce buktam egy autó árát.”

Játék vagy szerelem?

Erik három éven át vergődött a rulett, a póker és a black jack fogságában. „A csajok jöttek-mentek az életemben, de egyrészt senkinek sem imponált, hogy mindig le vagyok égve, másrészt, nekem is fontosabb volt éjszaka eltűnni egy kaszinóba vagy a monitor előtt pókerezni, mint mondjuk vacsorázni vinni a hölgyet.” Aztán valami történt: szerelmes lett. „Ági joghallgatóként tanult, és szerelem volt első látásra köztünk. Elbűvölt a mosolya, a hosszú barna haja, és lenyűgözött az intelligenciája.” Nem haboztak, bár a férfinak korábban sose volt komoly kapcsolata, azonnal összeköltöztek. Azonban még a szerelem sem volt olyan erős, hogy legyőzze Erik játékszenvedélyét.

Ellopta kedvese hitelkártyáját

„Hiába mondta, hogy nem a pénzért szeret. Én kényeztetni akartam: étterembe vinni, ajándékokat venni neki. Pénzem ugyanakkor nem volt, hát tőle vettem kölcsön játékra, hogy majd többet nyerek, mint amennyit vissza kell csempésznem. Egyszerűen benyúltam a pénztárcájába, és kiemeltem a hitelkártyáját, aminek tudtam a kódját. Egyetlen éjszaka kétmillió forintját játszottam el.” Erik meg volt róla győződve, hogy vége a kapcsolatuknak, amikor Ági reggel meglátta az sms-t, amit a bankjától kapott. De nem ez történt.

„Annyit mondott, hogy orvosra van szükségem, mert beigazolódott, amit sejtett: szenvedélyes szerencsejátékos vagyok.”

Beismerte a betegségét

Azt hittem, őrjöngeni fog, és kidob a lakásból. Össze is csomagoltam a holmimat. Amikor észrevette, őszintén elmeséltem, mire kellett a pénz. Legnagyobb döbbenetemre csupán annyit mondott: „Beteg vagy, orvosra van szükséged.”

Ekkor jutott el a mélypontjára, s miután fél napig zokogott, a telefonhoz nyúlt. „Egy budapesti intézményben működött az ország egyetlen, játékfüggők számára létrehozott terápiája. Azonnal őket hívtam.” S bár Erik nem feküdt be terápiára, azóta is folyamatos orvosi felügyelet alatt van, hetente többször is jár addiktológushoz.

Nem véletlenül nevezik az „ördög bibliájának” a kártyát
Nem véletlenül nevezik az „ördög bibliájának” a kártyátClemente Jesus Martinez Diaz / Getty Images Hungary

Még mindig rengeteg adóssága van

„Másfél éve vagyok tiszta, azóta egyáltalán nem játszom. Nem érzek kényszert arra, hogy betérjek a kaszinóba vagy játékterembe. Már ritkán álmodom a szerencsejátékokkal, pedig a kezdetekben minden csalogató fényt, feliratot észrevettem. De tudom: soha nem bízhatom el magam.”

Azt is elmondta, hogy felépülő szerencsejátékosként még egy borítékos sorsjegy vagy tippmix kitöltése is szigorúan tilos számára, és természetesen a lottótól is távol tartja magátDe most nem is ez a legfontosabb neki. „Próbálom helyreállítani az igencsak megtépázott bizalmat a családommal és a barátaimmal. Hála istennek, a szerelmem azóta is mellettem áll, nyáron összekötjük az életünket. És közben szorgalmasan gyűjtök, hiszen a játékszenvedély miatt akkora adósságot halmoztam fel, amennyit még hosszú éveken át törlesztenem kell.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra