13 + 1 színész, aki majdnem James Bond lett

A leghíresebb fiktív brit kém szerepére rengeteg színészt hallgattak meg vagy kértek fel a készítők az idők során, és a listán sok meglepő név is szerepel.

Az aktuális James Bond-film, a Nincs idő meghalni bemutatóját ismét eltolták, így őszig már biztosan nem láthatjuk Daniel Craig utolsó 007-es bevetését – pedig már régóta bőszen találgatják, ki lehet Craig utóda a szuperkém szerepében. Cikkünkben összeszedtünk 13 színészt, akiket valamikor kiszemeltek az ikonikus szerepre, de valamiért mégsem ölthették magukra Bond öltönyét. Ráadás: egy magyar műsorvezető, aki szinkronszínészi tapasztalatlansága ellenére majdnem James Bond hagja lett.

#1 Cary Grant

Hollywood aranykorának legnépszerűbb sármőre ideális választásnak tűnt a macsó titkos ügynök megformálására, amikor a legelső Bond-film, a Dr. No főszereplőjét keresték 1961-ben. Az angol születésű sztár azonban csak egy filmre lett volna hajlandó leszerződni, nem utolsósorban azért, mert 57 évesen túlságosan öregnek érezte magát a szerepre, a készítők pedig már a kezdetek kezdetén sorozatban gondolkodtak. A választás végül egy viszonylag ismeretlen, a harmincas évei elején járó skót színészre, Sean Conneryre esett – és a többi már történelem.

Cary Grant – Bond prototípusa?
Cary Grant – Bond prototípusa?Bettmann / Getty Images Hungary

#2 Oliver Reed

A Bond-filmeknek hála Connery a ’60-as évek egyik legnagyobb filmcsillagává vált, azonban idővel beskatulyázva érezte magát a szerepbe, és a körülötte kialakult sztárkultusz – a rajongók és az újságírók állandó zaklatása – is megviselte. Öt filmre szóló szerződése lejártával bejelentette, hogy visszaadja a 007-es revolverét, így Harry Saltzman és Albert Broccoli producereknek új főszereplő után kellett nézniük. Egy ideig Oliver Reed tűnt a legfőbb esélyesnek, az Oliver! és a Szerelmes asszonyok (később A három testőr) sztárja azonban végül zűrös életvitele miatt nem kapta meg a szerepet. Féktelen tivornyái és kocsmai verekedései miatt Reed gyakran szerepelt a bulvárlapok botrányrovatában, és a producerek úgy látták, leronthatja a sorozat imázsát, ha ő lesz a főszereplő. Végül egy színészi tapasztalattal nem rendelkező ausztrál modell, George Lazenby lett az új Bond.

#3 Burt Reynolds

Lazenby végül egyetlen film – az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában – után otthagyta a szerepet, így az alkotók ismét Bond nélkül maradtak. Megint csak több jelölt neve szóba került, köztük három amerikai színészé is: sokáig Burt Reynolds volt a producerek kedvence, a Smokey és a bandita és az Ágyúgolyófutam későbbi sztárja azonban úgy gondolta, a 007-est egy brit színésznek illik megformálnia.

Burt Reynolds – „túl amerikai” lett volna?
Burt Reynolds – „túl amerikai” lett volna?Art Zelin / Getty Images Hungary

#4 Clint Eastwood

Hasonlóképpen vélekedett Clint Eastwood is, aki szintén rajta volt a producerek listáján. A spagettiwesternekkel, később a Piszkos Harry-filmek címszereplőjeként világhírűvé vált Eastwood markáns karakteréből, angol gyökerei ellenére, valóban csak úgy sugárzik az amerikaiság – és ezt ő maga is jól tudta. A felkérés ellenére nem is próbálkozott vele, hogy ringbe szálljon a legangolabb szuperkém szerepéért.

#5 Adam West

A mai szemmel nagyon gagyinak számító, 1966 és 1968 között futott Batman-sorozat a maga idejében roppant népszerűségnek örvendett, nem véletlen, hogy Saltzman és Broccoli a címszerepet alakító Adam Westet is kiszemelte Bondnak: a Family Guy későbbi polgármestere azonban (akit egyébként egy Nestlé csokistej-reklámban láttak meg a producerek) ugyanazzal az indokkal dobta vissza a felkérést, mint két kollégája: úgy érezte, Bond csak egy brit színész előadásában lehet hiteles. Connery végül visszatért egy film erejéig (Gyémántok az örökkévalóságnak), 1973-tól pedig tizenkét évre Roger Moore vette át a sorozatot.

#6 Mel Gibson

Moore távozásával 1985-ben ismét szabaddá vált a pálya, és rengeteg név került a kalapba, köztük volt a Mad Max-filmek sztárja is. A Metro-Goldwyn-Mayer stúdió az akkoriban húzónévnek (és még nem botrányhősnek) számító Mel Gibsont szerette volna a Bond-mozik főszerepében látni, a sorozatot ekkor már önállóan vivő Albert Broccoli azonban megvétózta a javaslatot.

#7 Sam Neill

A potenciális jelöltek listája végül háromra szűkült – Pierce Brosnan, Timothy Dalton (akit már korábban is kinéztek maguknak a producerek) és az új-zélandi születésű Sam Neill maradt esélyes. A Jurassic Park későbbi sztárjával még próbafelvétel is készült, mégis inkább Brosnan lett a befutó – ő viszont a Remington Steele-sorozat miatt nem tudta vállalni a felkérést, így Dalton ölthette magára Bond öltönyét és pisztolyát.

#8 Liam Neeson

Dalton két film – Halálos rémületben, A magányos ügynök – után távozott, így a ’90-es évek derekán ismét új Bond után kellett nézni. A producerek (ekkor már Broccoli lánya, Barbara és mostohafia, Michael Wilson vitték a szériát) a Schindler listájával sztárrá lett Liam Neesonnal szemeztek. Az északír születésű színészt érdekelte az ajánlat, de végül egy különös indok miatt mégis visszadobta: menyasszonya, a később tragikus körülmények között elhunyt Natasha Richardson ugyanis nem lett volna hajlandó hozzámenni, ha elvállalja a szuperkém szerepét. A színész inkább a házasságot választotta a világmegmentés és a vodka-martinik helyett, így Brosnan hosszú várakozás után végre Bond lehetett.

#9 Christian Bale

Egy másik Batman, Christian Bale is szóba került a legnépszerűbb titkos ügynök szerepére, amikor az ezredforduló környékén Brosnan lehetséges utódját keresték. A későbbi Sötét lovagnak nem imponált a megkeresés: a nem éppen konfliktuskerülő természetéről ismert színész szerint a Bond-sorozat a lehető legröhejesebb sztereotípiákkal gúnyolja ki a briteket, továbbá – mint mondta – az Amerikai pszichóban már játszott pszichopata gyilkost, nincs kedve újra hasonló szerepben vászonra lépni.

#10 Hugh Jackman

Az X-Men-filmek ausztrál sztárja szintén visszadobta a megkeresést: egyrészt nem volt kedve párhuzamosan két blockbustersorozatra elkötelezni magát, attól tartva, nem jutna ideje más, változatosabb projektekre, másrészt úgy látta, a Bond-filmek túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól és önmaguk paródiájává váltak. A készítők osztották Jackman véleményét: nem véletlen, hogy Brosnan láthatatlan autóval és űrbeli lézerfegyverekkel operáló high-tech kalandjai után a következő 007-es, Daniel Craig filmjeiben szándékosan egy jóval földhözragadtabb stílus mellett döntöttek.

#11 Goran Višnjić

A Brosnan távoztával megüresedett hely betöltésére a Vészhelyzet Kovac doktorának is esélye volt, sőt a három dobogós közé is bekerült. A horvát származású tévés szívtipró végül azért esett ki, mert nem tudott hiteles brit akcentust elsajátítani (korábban Christopher Lambert is emiatt nem került képbe Bond szerepére).

#12 Henry Cavill

Szintén a három fő esélyes között volt Henry Cavill, aki minden tekintetben ideális választásnak tűnt: magas, sármos, elegáns, sötét hajú és angol, vagyis a megtestesült James Bond. Az egyetlen problémát a színész életkora jelentette, Cavill ugyanis mindössze huszonkét éves volt ekkor. Így aztán hiába favorizálta őt Martin Campbell rendező, a producerek végül kikosarazták az ifjú tehetséget. A sors (és Hollywood) iróniája, hogy a később Supermanként híressé vált Cavill titkos ügynököt játszott Az U.N.C.L.E. embere című, a ’60-as évek egyik „James Bond-utánzat” filmsorozatán alapuló mozi főszerepében. Végül a szőke, kék szemű, durva arcú, a korábbi Bond-színészeknél tíz centivel alacsonyabb Daniel Craig lett a befutó, akinek kiválasztása jól jelezte a széria stílus- és irányváltását, és ez a 2000-es években új lendületet is adott a Bond-filmeknek.

#13 Idris Elba

Idris Elba – a következő 007-es?
Idris Elba – a következő 007-es?Nbc / Getty Images Hungary

Természetesen Craig felett is múlnak az évek, idővel pedig szóba került az utódlás kérdése. 2004 körül röppent fel először az ötlet, hogy a Drót-sorozatból ismert, ghánai felmenőkkel bíró angol Idris Elba vehetné át a stafétát, és ez az elképzelés azóta is időről időre visszatér. Ugyan hivatalosan sohasem erősítették meg, hogy Elbát megkörnyékezték volna a készítők, egy 2014-ben kiszivárogott e-mailben a Sony stúdió fejesei egyértelműen a kifinomult stílusú és talpig macsó színészt támogatták a szerepre. Egy két évvel ezelőtti interjúban Elba – akiből időközben komoly hollywoodi sztár lett – úgy nyilatkozott, megtisztelve érezné magát, ha őt választanák Bond szerepére, ugyanakkor egyes rajongók rasszista hozzáállása miatt kétséges, hogy vállalná a felkérést. „Ha megkapnám a szerepet és nem működne a film, az is a bőrszínem miatt lenne. Ilyesminek nem akarom kitenni magam” – mondta.

+ 1 Friderikusz Sándor

Bármennyire is furcsa, 1995-ben a korszak legnépszerűbb hazai tévéshow-jának műsorvezetője komoly esélyes volt rá, hogy Pierce Brosnan szinkronhangjaként megszólaltassa a 007-est a GoldenEye – Aranyszem magyar változatában. Friderikusz Hirtling Istvánnal (aki Michael Keaton magyar hangja volt a ’89-es Batmanben) és Kautzky Armanddal versenyzett a szerepért, végül utóbbira esett a forgalmazó választása.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek