18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Turisták fotózkodtak az autóval, amiben pár perccel később bomba robbant

Fénnyel írt történelem

terrorfoto

Néha egy-egy híressé vált fénykép látszólag semmilyen rendhagyó dolgot nem ábrázol, azonban ha megismerjük a fotó háttértörténetét, nem várt, olykor egészen sokkoló jelentések tárulnak fel. A fentebb látható, 1998-ban, az észak-írországi Omaghban készült fotó egy kedélyesen mosolygó, sárga pulóvert viselő férfit ábrázol, nyakában egy gyerekkel, a háttérben egy piros autóval – amikor a kép készült, még senki sem sejtette, hogy néhány perccel később az autóban bomba fog robbanni.

Az 1998. április 10-én aláírt nagypénteki egyezményben a dublini kormány és az ír pártok, köztük a radikális köztársaságpárti Sinn Féin kölcsönösen megegyezett Tony Blair miniszterelnök brit kormányával, a Sinn Féinhez köthető félkatonai szervezet, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) pedig tűzszünetet hirdetett, ezzel véget ért a bajok hosszú évtizedek óta tartó időszaka. A szervezet egyes radikális tagjai azonban nem értettek egyet Gerry Adams Sinn Féin-pártelnök politikájával, ezért egy Igazi IRA-nak (Real IRA) nevezett szakadárcsoportba tömörültek, és folytatták a fegyveres terrorakciókat.

Augusztus 13-án csütörtökön Igazi IRA-tagok elloptak egy piros színű Vauxhall Cavalier személyautót az írországi Carrickmacross városkából, kicserélték a rendszámát egy hamis északír rendszámra, majd két nappal később, szombaton a határon át az észak-írországi Omagh városába hajtottak vele. A Belfasttól százhúsz kilométerre fekvő csendes kisváros húszezer fős lakosságának mintegy kétharmada katolikus, emellett Omagh a brit hadsereg támaszpontja, vagyis tökéletes célpontnak tűnt a köztársaságpárti terroristák számára.

A Lower Market Street nem sokkal a merénylet után
A Lower Market Street nem sokkal a merénylet utánBritannica.com

29 emberrel végzett az autóba rejtett pokolgép

Az ellopott autóba az IRA-tagok pokolgépet helyeztek, majd 14 óra 19 perckor leparkolták a város központjának északi részén található, nyüzsgő bevásárlóutcaként ismert Lower Market Streeten – eredetileg közvetlenül a városi bíróság épülete mellett akarták felrobbantani a 230 kilogrammnyi robbanóanyaggal ellátott szerkezetet, de ott nem találtak parkolóhelyet. A bomba időzítőjét negyvenöt perces visszaszámlálásra állították be, majd tíz perccel később, fél 3-kor egy telefonfülkéből felhívták a helyi televízió szerkesztőségét, és közölték, hogy a városközpontban, a bíróságtól nem messze robbanószerkezet fog felrobbanni.

A tévé személyzete komolyan vette a fenyegetést, a telefonáló ugyanis bemondta az Igazi IRA által korábban elkövetett merényletek esetében is használt jelszót – „Martha Pope” –, és azonnal értesítették a hatóságokat. A rendőrség kiürítette a bíróság környékét, a bámészkodók tömegét a Market Street túloldalára terelte. Az 15 óra 10 perckor felrobbant pokolgép így is 29 halálos áldozatot követelt, több mint 300 ember pedig súlyosabban megsérült – a helyszíni beszámolók szerint a szétrombolt bevásárlóutcában szerteszét hevertek a megcsonkított sebesültek és a leszakított végtagok. Az áldozatok között volt hat gyerek, több turista és egy ikrekkel várandós asszony is.

Gonzalo Cavedo és egy, a spanyol turistacsoporthoz tartozó kislány a híressé vált fotón
Gonzalo Cavedo és egy, a spanyol turistacsoporthoz tartozó kislány a híressé vált fotónWikimedia Commons

Pár perccel a merénylet előtt készült a vidám turistafotó

Az egyik elhunyt spanyol turista táskájából egy épségben megmaradt fényképezőgép került elő, benne egy tekercs filmmel: a felvételeket előhívva került nyilvánosságra egy utólag döbbenetes erejű fotó, melyen a turistacsoport egyik tagja, Gonzalo Cavedo nyakában egy kislánnyal éppen a pokolgépet rejtő piros gépkocsi mellett pózolt mosolyogva. A fotó, amely mindössze néhány perccel a robbanás előtt készült, bejárta a világsajtót; a felvétel készítője elhunyt a merényletben, Cavedo és a lány azonban csodával határos módon túlélték a terrortámadást.

A merényletet – amely a bajok időszakának legtöbb áldozatot követelő terrorakciójaként vonult be a történelembe – az Igazi IRA három nappal később magára vállalta, és bocsánatot kérve közölték, nem volt szándékukban ártatlan civil célpontokkal végezni; néhány héttel később a szervezet tűzszünetet hirdetett. A tragikus incidensre válaszként a brit kormány új, szigorúbb terroristaellenes törvényeket léptetett életbe; ugyan az azóta eltelt negyedszázadban többeket is megvádoltak és összefüggésbe hoztak a merénylettel, sohasem sikerült azonosítani és törvény elé idézni az elkövetőket. Egyesek azt feltételezik, az ír és az északír rendőrség az Igazi IRA-ban működő besúgók révén tudott a merénylet tervéről, mégsem tettek meg mindent annak megakadályozásáért.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra