Ilyen titkokat őriznek a 100 éves házak Budapesten: idén is várja az érdeklődőket a Budapest100

fortepan 200978
Bálint Lilla

Melyik fogadóban szállt meg II. József, a „kalapos király”? Milyen barlang bejáratát falazták be egy Nádor utcai ház pincéjében? Melyik házban született Horthy Miklós menye? És miért kék ruhában repül az apáca a házfalon keresztül? A válaszokat megkaphatjuk, ha ellátogatunk a Budapest100 hétvégén megrendezésre kerülő fesztiváljára.

Idén is megnyitják kapuikat a 100 éves házak Budapesten: ezúttal a Várnegyed épületeinek történetét és lakóit ismerhetik meg a látogatók, miközben bejárják a programban részt vevő házakat pincétől padlásig. A Budapest100 program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezéseként. Idén immár tizenegyedik alkalommal mutatják be lelkes önkéntes lokálpatrióták a házak történeteit, és azt is, milyen a modern élet az évszázados falak között.

A régi utcácskák, a több száz éves téglák, az egykori ostromok nyomai és a városra nyíló lenyűgöző panoráma együtt adják a Várnegyed varázsát. „Minden ház érdekes” – szól az esemény mottója, és valóban: sokszor csak fel kell emelni a tekintetünket, hogy valami meglepő részletet észrevegyünk Budapest régi épületeinek homlokzatán. Ha pedig a Várnegyed falai mesélni tudnának, minden bizonnyal lenyűgöző történeteket hallanánk a középkortól kezdve egészen napjainkig. 

Az Úri utca 19. a harmincas években
Az Úri utca 19. a harmincas évekbenFortepan / Buzinkay Géza

A Budapest100 alkalmával megismerkedhetünk a budai Vár épületeinek érdekességeivel, hajdani és mai lakóival a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig. Megtudhatjuk, mekkora a vár legnagyobb egybefüggő pincéje, mire használták a ciszternát a török időkben, és hogyan zajlott az embermentés Raoul Wallenberg és egy görög származású grófnő segítségével az Úri utcában. Felfedezhetjük középkori lakóépületek nyomait a kapualjakban, rácsodálkozhatunk a kovácsoltvas remekművekre, vagy megtudhatjuk, milyen volt egy középkori kereskedőház, és milyen történeteket őriznek a falak a második világháború idejéből. A ház legrégebbi lakói felidézik emlékeiket, miközben háztörténeti bemutatók során bejárhatjuk az épületeket.

A gazdag programkínálatban irodalmi összeállítás, fényképkiállítás, improvizációs színház, kvízjáték, minikoncert, táncelőadás, barlangséta és pincebejárás egyaránt szerepel, Aki arra vágyik, kipróbálhatja, milyen a polgármesteri székben ülni, vagy megtekintheti a Magyar Nemzeti Levéltár raktárát, de bejárhatjuk a Mátyás-templomot, vagy hallgathatunk klezmermuzsikát is. A gyerekeket pantomimszínház, kézműveskedés, kirakózás és kincsvadászat várja. A részletes programkínálat itt található. Minden program ingyenes!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra