Ilyen titkokat őriznek a 100 éves házak Budapesten: idén is várja az érdeklődőket a Budapest100

fortepan 200978

Melyik fogadóban szállt meg II. József, a „kalapos király”? Milyen barlang bejáratát falazták be egy Nádor utcai ház pincéjében? Melyik házban született Horthy Miklós menye? És miért kék ruhában repül az apáca a házfalon keresztül? A válaszokat megkaphatjuk, ha ellátogatunk a Budapest100 hétvégén megrendezésre kerülő fesztiváljára.

Idén is megnyitják kapuikat a 100 éves házak Budapesten: ezúttal a Várnegyed épületeinek történetét és lakóit ismerhetik meg a látogatók, miközben bejárják a programban részt vevő házakat pincétől padlásig. A Budapest100 program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezéseként. Idén immár tizenegyedik alkalommal mutatják be lelkes önkéntes lokálpatrióták a házak történeteit, és azt is, milyen a modern élet az évszázados falak között.

A régi utcácskák, a több száz éves téglák, az egykori ostromok nyomai és a városra nyíló lenyűgöző panoráma együtt adják a Várnegyed varázsát. „Minden ház érdekes” – szól az esemény mottója, és valóban: sokszor csak fel kell emelni a tekintetünket, hogy valami meglepő részletet észrevegyünk Budapest régi épületeinek homlokzatán. Ha pedig a Várnegyed falai mesélni tudnának, minden bizonnyal lenyűgöző történeteket hallanánk a középkortól kezdve egészen napjainkig. 

Az Úri utca 19. a harmincas években
Az Úri utca 19. a harmincas évekbenFortepan / Buzinkay Géza

A Budapest100 alkalmával megismerkedhetünk a budai Vár épületeinek érdekességeivel, hajdani és mai lakóival a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig. Megtudhatjuk, mekkora a vár legnagyobb egybefüggő pincéje, mire használták a ciszternát a török időkben, és hogyan zajlott az embermentés Raoul Wallenberg és egy görög származású grófnő segítségével az Úri utcában. Felfedezhetjük középkori lakóépületek nyomait a kapualjakban, rácsodálkozhatunk a kovácsoltvas remekművekre, vagy megtudhatjuk, milyen volt egy középkori kereskedőház, és milyen történeteket őriznek a falak a második világháború idejéből. A ház legrégebbi lakói felidézik emlékeiket, miközben háztörténeti bemutatók során bejárhatjuk az épületeket.

A gazdag programkínálatban irodalmi összeállítás, fényképkiállítás, improvizációs színház, kvízjáték, minikoncert, táncelőadás, barlangséta és pincebejárás egyaránt szerepel, Aki arra vágyik, kipróbálhatja, milyen a polgármesteri székben ülni, vagy megtekintheti a Magyar Nemzeti Levéltár raktárát, de bejárhatjuk a Mátyás-templomot, vagy hallgathatunk klezmermuzsikát is. A gyerekeket pantomimszínház, kézműveskedés, kirakózás és kincsvadászat várja. A részletes programkínálat itt található. Minden program ingyenes!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra