Melegrekordok, fagyzugok és a Duna legmagasabb vízállása – Kvíz!

Neked nincs olyan érzésed, mintha hullámvasúton ülnénk? Legalábbis ami az időjárást illeti? Áradások, viharok, szélsőséges hőmérsékleti értékek hívják fel a figyelmet arra, hogy valami nagyon nem stimmel, egyáltalán nem olyan, mint amilyennek megszoktuk. Ugyan, vetik el mások. Régen is változékony volt az idő. Hát nyolcvanhatban is mi volt az a nagy hóesés. És a nagy dunai árvíz?

Kétségtelen, hogy hőmérsékleti, csapadékmennyiség-béli kilengések korábban is előfordultak, de az is tény, hogy a Meteorológiai Szolgálat honlapját böngészve nem lehet nem észrevenni, hogy egyre több szélsőséggel találkozunk, legalábbis a mérések kezdete óta. Merthogy arról, hogy 300 vagy 400 évvel ezelőtt is volt-e elviselhetetlenül forró július vagy szokatlanul enyhe december hazánkban, nem sok fogalmunk van, adatokat maximum szórványos irodalmi emlékekből merítünk. Az elmúlt 150 év adatait böngészve azonban annyi érdekességre lehet bukkanni, amiből kényelmesen kijön egy kvíz is. 

Júliusban általában dögmeleg van, ez alól az idei év sem volt kivétel. De mit gondolsz, hány fok volt a Magyarországon a valaha mért legalacsonyabb júliusi hőmérséklet?

Szeretjük, vagy nem, de januárban azért az a normális, hogy az embernek mindene fázik. Nem így azon a napon, amikor a valaha volt legmagasabb januári hőmérsékletet mérték 2002-ben, egy Máza nevű településen. Mit gondolsz, hány fok volt ott január 29-én?

Mit gondolsz, hány fok volt a (mérések kezdete óta mért) legeslegalacsonyabb hőmérséklet Magyarországon?

Magyarországon az évi átlagos csapadék mennyisége 500-750 milliméter között van. Mit gondolsz, mennyi eső esett egyetlen napon Gyömrőn, 1963-ban?

Rekordok jönnek és mennek, az utóbbi két évtizedben minden korábbinál több rekord dőlt meg. De vannak olyan rekordok, amik nem könnyen adják meg magukat. Mit gondolsz, mikori a legrégebbi megdöntetlen januári hidegrekord itthon?

A január havi átlagos középhőmérséklet -1 fok. De mennyi volt vajon 2017-ben?

Szeretjük a hóesést, de a legtöbben február után már szabadságra küldenék Holle anyót. Mit gondolsz, mi volt a legkésőbbi feljegyzett időpont, amikor a meteorológiai tél elmúltával havazott itthon?

Mikor keletkezhetett a februári 23,5 fokos melegrekord?

Melyik évben döntött rekordot Nagymarosnál a Duna vízállása?

Melyik évben mérték az eddigi legalacsonyabb vízállást Budapesten a Dunán?

Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra