Legalább 22 halottja van a pusztító időjárásnak, több évtizedes rekord dőlt meg

GettyImages-1516582097

Már második napja vörös riasztás van Észak-Indiában a heves esőzések miatt. Vasárnap 41 éves rekord dőlt meg Delhiben, amikor másfél nap alatt 26 centiméter eső zúdult a városra, de egyes területeken még borzasztóbb volt a helyzet.

A monszun minden évben júniustól hoz jelentős mennyiségű csapadékot, idén az adatok szerint a tavalyihoz képest 10%-kal kevesebb volt a csapadékmennyiség szombatig, de az elmúlt másfél napban irdatlan mennyiségű eső hullott, 41 éves rekordot megdöntve. Észak-Indiában a dombos részeken a megáradó folyók földcsuszamlásokat idéztek elő, leginkább emiatt vannak halálos áldozatai az időjárásnak.

Delhiben 26 centi csapadék hullott másfél nap alatt, ami 1982 óta nem fordult elő ebben az időszakban itt. De Észak-India egyéb részein még súlyosabb a helyzet, 24 óra alatti 30 centis vagy afölötti mennyiségeket is mértek Pandzsáb tartományban és fővárosában, Csandigarhban.

A monszun miatti esőzések után víz borítja a városok utcáit, már halálos áldozatok is vannak
A monszun miatti esőzések után víz borítja a városok utcáit, már halálos áldozatok is vannakHindustan Times / Getty Images Hungary

Az interneten számtalan videó kering, amelyen a folyók autókat nyelnek magukba, és üzleteket mosnak el, de a legjellemzőbb a folyószerűen hömpölygő víz, amelyben mindenki megpróbál közlekedni, akár autóval, akár motorral.

Az iskolákat bezárták, a vonatjáratokat törölték, folyamatosan több ezer rendőr segít a bajok elhárításában. Észak-Indiának július 11-ig kell kitartania az előrejelzések szerint, ugyanakkor a többi országrésznek is hasonlóan kegyetlen időjárásra kell felkészülnie a következő napokban, már ki is adták a vörös vagy narancssárga riasztást több tartományra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra