Okostelefon egy 17. századi festményen: bizonyíték az időutazásra?

GettyImages-1158812361

Okostelefon a kézben, Nike edzőcipő a lábon – hogyan kerülhettek ezek a meglepő részletek évszázadokkal ezelőtt keletkezett festményekre?

Nagyot nézhetett az, aki az amszterdami Rijksmuseumba látogatva megpillantotta Pieter de Hooch egyik festményét: mai szemmel nézve teljesen úgy tűnik, mintha a kép egyik alakja egy okostelefont tartana a kezében. Az „iPhone-t” először 2016-ban látta meg De Hooch festményén Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, aki egy amszterdami városlátogatás során tért be a múzeumba. „Mindig azt hittem, hogy tudom, mikor találták fel az iPhone-t, de most már nem vagyok benne biztos” – viccelődött az eset után Cook, arra utalva, hogy a telefon 2007-ben került forgalomba, a festmény viszont 1670-ben keletkezett.

Ferdinand Georg Waldmüller festményét nézve az időutazás lehetségesnek tűnik
Ferdinand Georg Waldmüller festményét nézve az időutazás lehetségesnek tűnikWikimedia Commons

Ugyancsak érdekes ránézni egy osztrák festő, Ferdinand Georg Wardmüller egyik festményére, amin, úgy tűnik, egy nő lépdel a mezőn, az okostelefonjába mélyedve. Úgy tűnik, randevúra igyekszik: egy férfi vár a kép jobb alsó sarkában, rózsával a kezében. Akár egy Tinderen megbeszélt találkozóra is igyekezhetne – ha nem éppen 163 évvel ezelőtt készült volna a festmény. A müncheni képtárban látható festmény azonban nem a festő látnoki képességeiről tanúskodik: a szereplők valójában imakönyvet tartanak a kezükben, ami hogy, hogy nem, éppen úgy fest, mint egy 21. századi okostelefon.

Legalább ilyen különös a flamand Ferdinand Bol Egy fiú portréja című festménye. Az 1652-ben keletkezett, állítólag a művész nyolcéves fiát ábrázoló képen ugyanis úgy tűnik, a kisfiú egy Nike cipőt visel. A divatos megjelenésű fiatalember sikerének a londoni National Gallery szóvivője is örült, és Twitteren hívta fel a figyelmet a különös részletre, amely egyesek szerint azt bizonyítja: a fiú valójában időutazó. A Nike logóját ugyanis hivatalosan 1964-ben kezdték el használni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra