Orosz akcentussal ébredt a műtétje után ez az amerikai nő

GettyImages-678960795
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy texasi nő igencsak megdöbbent, amikor a porckorongsérvműtétje után arra ébredt, hogy komoly orosz akcentussal beszél.

A 39 éves Abby Fender identitásproblémákkal küszködik a bizarr tünet óta, és úgy érzi, hazudnia kell arról, honnan származik, hogy elkerülje a kínos beszélgetéseket.

Az orvosok egy ritka állapotot, az idegenakcentus-szindrómát diagnosztizálták Fendernél. Ezt a beszédzavart valamilyen agykárosodás, tipikusan traumás agysérülés, szélütés, aneurizma vagy egy központi idegrendszeri állapot, az úgynevezett szklerózis multiplex okozza. Egyes esetekben viszont nem tudják azonosítani a mögöttes okot.

Az orosz akcentus eltűnt, de jött helyette más

Miután Abby Fender túlesett egy beszédterápián, hogy korrigálják az „orosz hangját”, újabb problémával szembesült – ausztrál akcentusa lett.

Mi az idegenakcentus-szindróma?

Az idegenakcentus-szindróma a 20. század eleji leírása óta vitatott téma a neurológusok és beszédszakértők körében.

1907 óta összesen körülbelül 100 esetet diagnosztizáltak, néhány eset a különlegessége miatt került a címlapokra az elmúlt években.

Az esetek többségében a szindróma az agy beszédközpontjának, a Broca-terület károsodásának következménye. Ez a terület döntő fontosságú ahhoz, hogy képesek legyünk artikulálni és a szavakat pontosan használni a beszélt és írott nyelvben. Az állapot gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, és jellemzően stroke következtében alakul ki, de fejlődési, pszichés zavarok, traumák vagy daganatok következtében is kialakulhat.

Az idegenakcentus-szindróma esetei a szavak kiejtésének módozataiban, szintaxisában és szókincsében, valamint a magánhangzók hosszában és feszességben bekövetkező változásokat is magukban foglalhatják.

Abby Fender esetében nem számoltak be agysérülésről. Az utóbbi időben az akcentusa ausztrálra váltott. Azt mondta: „Nem akarok hazudni arról, hogy honnan származom, de néha megteszem, mert így könnyebb. Minden alkalommal, amikor ezt teszem, úgy érzem, hogy megtagadom azt, aki valójában vagyok, és ez nem jó érzés, de naponta legalább 10 alkalommal megkérdezik tőlem, hogy honnan jöttem. Emlékszem, egyszer azt mondtam, hogy ukrán vagyok, és a másik személy az anyanyelvén kezdett beszélni velem. Fogalmam sem volt, mit tegyek, így be kellett vallanom igazat, de a mostani háború előtt ez soha nem volt probléma.”

Mi lehet az ok?

Fender számos vizsgálaton esett át annak érdekében, hogy felderítsék állapotának neurológiai hátterét, de az erőfeszítések nem jártak sikerrel. A történteket megszenvedi a 11 éves kora óta csiszolt énekhangja is. Azt mondja, nem tudja tartani ugyanazt a hangmagasságot, mint a műtét előtt, és más hangszínt vett fel.

A porckorongsérv helyreállítására irányuló műtét során fennáll a gerinc és az idegek sérülésének enyhe kockázata. A leggyakoribb szövődmény, amely körülbelül 1-7 százalékban fordul elő, a duális szakadás. Ez akkor fordul elő, amikor a gerincvelő vagy az agyhártya feletti vékony borítást a műtéti eszköz bemetszette. Nem világos azonban, hogy Abby Fendernek volt-e duális szakadása vagy bármilyen más súlyos szövődménye a műtét során. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek