Hosszú Katinka ma már boldog, és el tudja képzelni az életét úszás nélkül

Katinka jelenetfoto (7)

Hosszú Katinkának rémálmai vannak arról, hogy pakol, és nem találja, amit kell – többek között ez derült ki a Katinka című filmből, amit május 12-étől játszanak a hazai mozikban. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő pályafutását bemutató filmből fény derült arra, mitől volt különleges a kapcsolata volt férjével és edzőjével, Shane Tusuppal, valamint hogy ma már egyre többet gondol a családalapításra, és el tudja képzelni az életét úszás nélkül.

Hosszú Katinka, vagy ahogy a világ ismeri: Iron Lady, háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszónő. Az első versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó-számban (25 és 50 méteres medencében). Katinka azon túl, hogy sikeres úszó lett, fiatal nő is, aki megküzdött azzal, hogy Iron Lady lett belőle.

„Te nem nő vagy, hanem sportoló!”

Legnagyobb sikereit Shane Tusuppal érte el, aki edzője és férje volt, ám ennek a sikernek párkapcsolati szempontból nagy ára volt. Katinka egyszer felrótta Shane-nek, hogy nem érzi magát nőnek, a férfi csak annyit mondott: „Te nem nő vagy, hanem sportoló.” Ekkor döntött Katinka a válás mellett…

Hosszú Katinkáról elkészült a hivatalos életrajzi dokumentumfilm
Hosszú Katinkáról elkészült a hivatalos életrajzi dokumentumfilmintercom

A róla szóló hivatalos életrajzi dokumentumfilm 2020 eleje óta, több mint két évig forgott. A film az úszónő portréja mellett bemutatja a tokiói olimpiára való felkészülését, a Covid–19 okozta nehézségeket, és magát az olimpiai szereplését is. De a dokumentumfilmből megismerhetjük Katinka gyermekkorát, első interjúit, amikor még csak 7 éves volt, felnőtté válását, magánéletének és sportkarrierjének meghatározó személyiségeit, állomásait.

Keményen dolgozik, él és szeret, örül és csalódik

A film stábja két éven át mindenhova követte: Amerikába, Európába, a Közel- és Távol-Keletre is elkísérték, ott voltak vele a nagy sporteseményeken és az apró hétköznapi pillanatokban. A film egy „átlagos reggellel” kezdődik. Csak, ami nálunk hat-hét óra, az Katinkánál hajnali fél négy.

Az úszónő a filmbemutató utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy idő után már megszokta, hogy állandóan mellette vannak az operatőrök.

„Talán 75 napot forgattunk, igyekeztünk inkább többet, hogy majd, ami nem kell, azt nem használják. Az volt a cél, hogy csináljam természetesen a dolgomat, mintha ott sem lenne a stáb. Néha a nap végén kezdtem el gondolkozni, hogy tulajdonképpen mit is mondtam? Aztán amikor láttam az első vágást, tudtam, hogy jó az irány” – mesélte a kezdeti nehézségekről Katinka.

Katinka csak a kemény munkában hisz
Katinka csak a kemény munkában hiszInterCom

Egerszegi Krisztina filmje motiválta

A stáb ott volt, amikor kiderült, hogy elmarad a 2020-as tokiói olimpia, akkor is, amikor Katinka maga alatt volt, vagy épp boldogan költöztek új otthonukba Gelencsér Mátéval, aki azóta Katinka vőlegénye, és akivel nyár végére tervezik az esküvőt.

„Máté mellett minden más. Nem kell már minden versenyt megnyernem. Ennyi idő elteltével már azt mondhatom, hogy nagyon boldog vagyok a magánéletemben. A karrieremben is megérte a sok befektetett munka, de tény, hogy voltak időszakok, amikor egészen máshogy gondoltam. Mostanra kiegyenlítődött a mérleg nyelve” – mondta az úszónő, aki azt is elárulta, mi volt az a nagy dolog, ami a film elkészítése mellett szólt.

„Gyerekkoromban az Egerszegi Krisztináról szóló dokumentumfilmet legalább ezerszer láttam. Igazából kívülről fújtam minden részletét. Beszélgettem több úszóval is, főleg az én generációmból – Verrasztó Evelynnel, Jakabos Zsuzsával, Risztov Évával –, és ők is hasonlóan nyilatkoztak erről a filmről. Úgy éreztem, most az én felelősségem megcsinálni ezt a filmet. Ahogy anno mi táplálkoztunk Egér filmjéből, ahogy minket motivált akkor, úgy most a Katinka-film is inspiráció lehet a mai gyerekek számára.”

Shane nélkül nem lenne hiteles a történet

A stáb szárazon és vízen, hullámhegyeken és hullámvölgyeken keresztül követte kamerájával a magyar úszófenomént. 

Megpróbáltak fizikailag és lelkileg minél közelebb kerülni Katinkához, hogy minél összetettebben és mélyebben tudják megmutatni nekünk, nézőknek mindazt, amit egy kívülálló soha nem láthat.

A film egyik lényeges része a riói olimpia, ahol háromszor állt a dobogó tetejére, de fontos az odáig vezető út is, amiben már Shane Tusup segítette. Kiderült, hogy kettejük rendkívül aktív mindennapjaiba nem fértek bele a barátok, a család, de még az úszótársak sem. Különleges szimbiózist alkottak, de ahogy Katka fogalmaz: „Volt egy célom, és el akartam érni, mindenáron.” A filmben Katinka édesanyja azt is elárulta, hogy akkor érezte meg igazán, hogy lánya mennyire hajt az olimpiai címre, amikor azt mondta: „Anyu, ha savat kell innom a győzelemhez, akkor azt iszom.”

Katinka sokat köszönhet a nagypapájának
Katinka sokat köszönhet a nagypapájánakintercom

Az életrajzi dokumentumfilmben felbukkannak régi edzők, családtagok, barátok, úszótársak, de hiányzik belőle Shane Tusup. A készítők elmondták, hogy Shane nagyvonalúan hozzájárult az archív felvételek használatához, nem akarták kihagyni, nem is lehetett volna, hiszen nélküle a történet nem lenne hiteles. Katinka hozzátette: „Nagyon sok felkérést küldtünk neki, hogy szólaljon meg a filmben, de ezt a részét elutasította.”

Cél a 100. érem megszerzése

Katinka ma már egészen más motivációval úszik. Júniusban vizes világbajnokságot rendeznek Magyarországon, és ott lesz a rajtkövön. 

A cél, hogy megszerezze 100. érmét világversenyen. Jelenleg 96-nál tart, tehát 4 érmet szeretne nyerni Budapesten.

Elárulta, ma már egyre többet gondol a családalapításra, és el tudja képzelni az életét úszás nélkül.

A Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, társproducere Bederna László, gyártásvezetője Závotszky Melinda, vezető operatőre Nagy András, operatőre Tóth Zsolt. A dokumentumfilm zeneszerzője Tövisházi Ambrus, vágója Gotthárdi Balázs. Május 12-től a mozikban!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra