Egyik nap még Elvis Presley szerelmét játszotta, másnap zárdába vonult a híres színésznő

GettyImages-1262799644
Vermes Nikolett

Története megbotránkoztatta a világot, ma is sokan kérdezik, hogy miért tette. Az idős hölgy pedig frappáns választ ad a kíváncsiskodók számára.

„Isten a nagyobb Elvis” – ezzel elintézi, hogy további kérdéseket szegezzenek neki. Dolores Hart amerikai római katolikus bencés apáca könyvet is írt a témában, a kötet alapján készült dokumentumfilmet 2012-ben Oscar-díjra is jelölték. Ez is csak azt igazolja, hogy a világot érdekli, miért mond le valaki a csillogásról csak azért, hogy kolostorban éljen.

A fiatal Dolores nem volt vallásos

Hogy megértsük, miért szegeződik a figyelem újra és újra erre az amerikai nőre, ismerni kell az előzményeket. Az 1938-ban született Dolorest nagyszülei nevelték fel, és következetesen egyházi iskolába íratták. Igaz, nem hitbeli meggyőződésből, sokkal inkább praktikus okokból, ugyanis a katolikus intézmény közelebb volt az otthonukhoz. Mivel a nagyi rettegett attól, hogy a villamos elgázolja a kisunokáját, ezért nem volt kérdés, hogy a lány kizárólag a legközelebbi helyre járhat. Innen ment tanítás után nagyapja munkahelyére, aki mozigépészként dolgozott.

Dolores szeretett a papával lenni, és lelkesen segített neki a munkában is, habár egyetlen feladata volt: neki kellett felébreszteni a filmek alatt elszenderedett nagypapát, ha véget ért a vetítés.

Dolores viszont egy szemhunyást sem aludt a vetítőteremben ülve, helyette árgus szemekkel figyelte a színészi játékot. Ahogy a legtöbb kislány, ő is arról álmodott, hogy híres színésznő lesz, és meghódítja Hollywoodot. A Jóisten meghallotta a kérését, és Dolores hamarosan szerepet kapott egy iskolai előadásban. Ezt követően színészválogatókra járt. Szép volt, csinos, energikus, és áradt belőle a szeretet. Egymás után kapta a kisebb szerepeket, majd jött a nagy lehetőség. 

Dolores Hart ma 84 éves
Dolores Hart ma 84 évesGettyImages

Elvise Presley oldalán ragyogott

A gimnázium végére Dolores elég tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy nagyobb játékfilmekben is lehetőséget adjanak számára a rendezők. Első fontosabb színészi munkáját a Gyilkos szerelem című alkotásban kapta, majd 19 éves korában Elvis Presley oldalán játszott a Szívem a tiéd című mozifilmben, egy pikáns jelenetben színpadi csók is elcsattant a művészek között. Sosem volt köztük több munkatársi kapcsolatnál, de Doloresnek több udvarlója is akadt, akik közül Don Robinson üzletembert választotta.

Hamarosan eljegyezték egymást, megszervezték az esküvőt, kiküldték a meghívókat, és Dolores ruhája is elkészült, amelyet egy híres hollywoodi tervező álmodott meg a színésznőnek.

De a lány meglepő módon felbontotta a jegyességet. Egy másik férfi állt a háttérben, egy olyan isteni vonásokkal rendelkező ember, aki miatt sok nő mondott nemet a férfiaknak. Dolores Krisztust választotta jegyesének. Elmondása szerint már jó ideje fontolgatta a szerzetesi hivatást, és az esküvő előtt felismerte, hogy valóban ez az ő útja. Vőlegénye hívő ember volt, megértette a fiatal nőt, aki lehúzta ujjáról a jegygyűrűt. 

Egy film hatására tért meg

Az amerikai művésznő történetében fontos momentum a megtérés, amit egy forgatás alatt élt meg. Az ellenőr című alkotás egy II. világháború utáni zsidó menekült hitéről szólt, ami megérintette Dolorest. Itt született meg benne a vágy, hogy ezentúl Istennek szenteli életét. Ez a hollywoodi sikerek és az eljegyzés között történt, és Dolores csak egy pappal osztotta meg. Maga az atya azt mondta neki, hogy egy hirtelen jött gondolat miatt ne vessen véget a színészi karriernek, hiszen szerzetesnek lenni nehéz feladat. A fiatal nő ennek ellenére novíciátus lett, vagyis hivatalosan készült a szerzetesi életre a Regina Laudis apátságban. A szigorú előkészítő év alatt még jobban megerősödött benne a vágy, hogy Istent szolgálja, majd 28 éves korában örök fogadalmat tett, és csatlakozott a bencés nővérekhez. Színészi tudását nem dobta sarokba, szabad idejében színdarabokat kezdett szervezni az apátság udvarán, hogy az előadásokkal még többeket evangelizáljon. A ma 84 éves Dolores Hart habitusban jár, rendtársnőivel osztja meg életét, szerény körülmények között telnek napjai a regula alapján, és minden kíváncsi embernek türelmesen mondja: így boldog igazán, hiszen tudja, hogy a földi javak keresése a közelébe sem ér az Istennek szentelt életnek. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra