Értük izgulhatunk: ők indulnak a Holdra az Artemis II legénységének tagjaiként: videó

GettyImages-1463515523

Több mint 50 évvel ezelőtt lépett utoljára ember a Holdra. Most egy új program keretében újra elindulunk, s ezek a szakemberek alkotják majd a legénységet, akik körberepülik a Földet kísérő égitestet.

A NASA bejelentése szerint három amerikai és egy kanadai űrhajós száll fel az Artemis II-es küldetés során, és kerülik meg először a Holdat a 2024-es évben. Amennyiben sikerrel járnak, egy évre rá jön az újabb holdra szállás az Artemis III misszióval.

A 46 éves Victor Glover, az egység parancsnoka, a 47 éves Reid Wiseman, a szintén 47 éves Jeremy Hansen és a leghosszabb női űrrepülés világrekordját elérő, 44 éves Christina Koch azok a szerencsés kiválasztottak, akik megalapozhatják a 2025-ös holdra szállást. Ezzel az első nő, és Glover személyében az első fekete vesz részt ilyen jelentőségű küldetésben. A NASA fényképeit a BBC oldalán tudod megnézni, de ez a videó is visszaadja az esemény hangulatát:

A négy leendő asztronauta már most kemény képzésben részesül, hogy elég felkészültek legyenek majd a megpróbáltatásokhoz: az Orion kapszulában kerülik majd meg 21 nap alatt a Holdat. Ahhoz, hogy annak felszínére jussunk, Elon Musk SpaceX űrvállalatának fejlesztéseire is szükségünk lesz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra