Mágikus égi látvány vár holnap: vörös fényben izzik majd egy ritka jelenség

GettyImages-1354328326
Olvasási idő kb. 2 perc

A hétvége nemcsak az óraátállítást hozza el, hanem egy részleges holdfogyatkozást is.

Európa, Ázsia és Afrika lakói részesülhetnek október 28-án, szombatról vasárnapra virradóra abban a szerencsében, hogy ritka, vörös részleges holdfogyatkozást figyelhessenek meg szabad szemmel. Ha te sem szeretnél lemaradni a látványról, úgy időzíts, hogy azt a legerőteljesebben este 22.14 perckor csodálhatod meg.

Aki nem csak a holdfogyatkozás maximumát szeretné látni, az két órával korábban kezdheti kémlelni az eget, és ugyanígy két órán át tűnik el fokozatosan ez az egyedi látvány az égről. 

A részleges holdfogyatkozás különleges látványt nyújt majd
A részleges holdfogyatkozás különleges látványt nyújt majdNurPhoto / Getty Images Hungary

A megfigyeléshez semmilyen különleges eszközre nincsen szükség, csak arra, hogy azon a területen élj, ahonnan a holdfogyatkozás látható, és persze a felhőmentes égbolt is alapkövetelmény.

Minden különleges felszerelés nélkül is megfigyelheted majd, ahogyan a Hold színe vörösre vált.

Részleges holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Holdnak mindössze egy része került a Föld árnyékába, melynek két része van: a legsötétebb, belső rész – az umbra – és a külső félárnyék. A vörös szín akkor jelenik meg, amikor a Hold az umbrába lép. 

A vörös szín megjelenését az magyarázza, hogy ilyenkor a Nap fényének hosszabb hullámhosszúságú – a spektrum vörös végét alkotó – részei jutnak el a Föld légkörén a Holdig. Az égitest ezeket visszaverve tündöklik ilyenkor narancs vagy vörös fényben. A csillagászok szerint ugyanez az oka annak, hogy napkeltekor és napnyugtakor a Nap vörösnek tetszik. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek