Extrém melegre figyelmeztetnek: akár 44 fokos hőség is előfordulhat

GettyImages-1155215354

A Szaharából érkező, Cerberus névre keresztelt anticiklon miatt pusztító hőség várható Dél-Európában – figyelmeztetnek a meteorológusok.

A hőség eddig sem kímélte Dél-Európát: Olaszországban egy, a tűző napon dolgozó 44 éves férfi összeesett, majd a kórházban meghalt. A közeljövőben sem várható enyhülés: Szicília és Szardínia szigetén, továbbá Dél-Spanyolországban 45 fok körüli hőmérsékletet jósolnak.

Egész Dél-Európa szenved a rendkívüli hőségtől: Athénban 44 fokot mértek, a hőség elleni védekezésül napernyőkkel szerelték fel az Akropoliszt, és a Vöröskereszt vizet osztogatott a látogatóknak. Cipruson 41, Horvátországban 39 fokot mértek, de Franciaországban is 34 fokkal tetőzött a hőség.

A szélsőséges hőhullámért a beszédes, Cerberus névre keresztelt anticiklon a felelős: a Szaharából érkező légáramlat a mitológiai alvilág kapuját őrző háromfejű kutyáról kapta a nevét. A tartósan magas hőmérséklet különböző egészségügyi problémákat okozhat: megnő a hőguta, a szív- és érrendszeri panaszok, valamint a kiszáradás kockázata.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra