Ezek a hírességek fittyet hánynak a kötelező dress code-ra

GettyImages-1252740779

Udvariatlanok rosszul megválogatott szavainkkal, illetlen viselkedésünkkel, de akár csak szúrós tekintetünkkel is lehetünk. Egy helytelenül megválasztott ruhadarabbal is sérthetünk meg valakit, válthatunk ki megbotránkozást. Egyeseknek ez kimondottan célja is, mások véletlenül hágják át a dress code-ot lépten-nyomon.

Az öltözködés szimbolikájában az egész világon vannak eltérések. Ezért aztán akaratlanul is áthághatjuk a szabályokat, ha nem tájékozódunk előre. Az egyik fontos különbség, hogy míg nálunk a gyász színe a fekete, Japán, Kína és India egyes részein éppen a fehér jelenti ugyanezt. Hasonlóan éles eltérés, hogy míg Magyarországon egy decens ünnepi megjelenés fekete és fehér színeket kíván, addig Afrikában a legszínesebb, mintás, tarka textíliák fejezik ki az emelkedett hangulatot.

Van, amit be kell tartani

Mégis vannak olyan kultúrákon és földrajzi határokon átívelő alkalmak, ahol fontos az egységes előírások követése és bizonyos alapszabályok betartása. Ezt elősegítendő, a 20. század elején a nyugati világban kialakult egy egységes etikett, öltözködési protokoll, azaz dress code, amely, úgy is mondhatnánk, a gyengébbek kedvéért egységessé és egyértelművé hivatott tenni, hogy hol és mit szabad, illetve nem szabad viselnünk.

Dress code kisokos

A rendszer nem terjed ki minden létező részletre, inkább alapvető kategóriákban tartalmaz öltözködési tanácsokat. Persze mindent tovább lehet boncolgatni, de a főbb irányvonalakat azért meghatározzák.

Finom kis ikonokkal jelzik, ahol kötelezően betartandó dress code van, de egyes hírességeknek így is derogál betartásuk
Finom kis ikonokkal jelzik, ahol kötelezően betartandó dress code van, de egyes hírességeknek így is derogál betartásukVicgmyr / Getty Images Hungary

Casual

Ez jelenti azt, hogy viselheted, ami jólesik. Előtérbe kerülhet a kényelmes az elegánssal szemben, érvényesülhet a saját ízlés és preferencia: ha jobban érzed magad egy farmerben, flip-flop papuccsal, mint kiskosztümben, akkor ez a casual kód alatt tökéletesen elfogadott.

Business casual

Ez a hétköznapi irodai outfit standardját takaró kód, vagyis férfiak esetében inkább egy vasalt nadrág és egy ing, talán egy galléros ing, esetleg egy zakó. Nők esetében egy decensebb szoknya egy blúzzal, vagy kellemes felsővel, amit egy körömcipő tesz még nőiesebbé.

Smart casual

A fenti kettő kombinációja olyan alkalmakra, amikor még nem engedheted el magad teljesen, de lazíthatsz az irodai look feszességén, egy és felvillanthatsz benne kicsit többet egyéni stílusodból. Lehet egy sportzakó piképólóval férfiaknak, míg nők esetében a szoknyát felválthatja egy sötétebb farmer egy blúzzal, toppal és egy vele harmonizáló blézerrel.

Business/informal

Az informal megnevezés ebben az esetben arra utal, hogy a valóban formális, alkalmi megjelenésnél eggyel lehetünk lazábbak, de valójában a business look megköveteli az öltönyt, vagy legalábbis a vasalt nadrágot, inget és zakót, nőknél a kiskosztümöt (akár magas sarkú) körömcipővel, színeiben pedig alapvetően nem rugaszkodik el a feketétől, a barnától, a szürkétől és a tengerészkéktől, természetesen fehérrel kombinálva.

Semi-formal

Ez a kategória már közelít az igazán elegánshoz, így férfiak esetében az öltöny dukál, és hozzá még a nyakkendő is. Női viseletnek tökéletes választás lehet ezekre az alkalmakra az a bizonyos „kis fekete”, ami gyakran követi a kevesebb több elvét, de ez nem a szoknya hosszára vonatkozik, inkább a szabás eleganciájára.

Black tie/formal

Ez pedig immár minden viseletek legalkalmibb változata, tehát férfiak esetében előkerül a szmoking, széles selyemövvel, csokornyakkendővel, mandzsettagombos inggel, és persze mellénnyel. Női kísérője nagyestélyit ölt majd hozzá, hogy harmonikusan kiegészítsék egymást, és emeljék megjelenésük fényét.

Dress code-ot sértő hírességek

Ezeken az aranyszabályokon kívül egyes társadalmilag fontos események fenntartják maguknak a jogot, hogy további kritériumokat támasszanak a résztvevők megjelenésével kapcsolatban, ilyen lehet akár egy koronázási ünnepség, egy díjkiosztó gála, egy filmfesztivál vörös szőnyeges megnyitója, de akár egy wimbledoni teniszdöntő is. Mégis, vannak, akik elszúrják. Vagy direkt csinálják?

  • Woody Harrelson 2015 novemberében Az éhezők viadalának második részének bemutatójára pizsamában érkezett…
…pedig nem tűnt álmosnak
…pedig nem tűnt álmosnakPascal Le Segretain / Getty Images Hungary
  • Ugyanebben az évben Lewis Hamiltonnak nem sikerült megugrania Wimbledon szigorú, a vendégekre is kötelező, jegyártól függően is változó öltözködési elvárásait. A Forma–1 sztárja szereti a laza eleganciát, de azt nem mindenhol értékelik…
Nem csoda, hogy 2018-ban egyenesen Anna Wintour szoknyája mögé bújt
Nem csoda, hogy 2018-ban egyenesen Anna Wintour szoknyája mögé bújtKarwai Tang / Getty Images Hungary
  • Julia Roberts a 2016-os cannes-i filmfesztiválon valószínűleg nem akart kecses, bár szűk tűsarkúban feszengeni, egy magyar népmesékbe illő fordulattal inkább mezítláb jelent meg az eseményen. Vagy a Hamupipőkéből vette az ötletet?
Döntésével minden nő tud azonosulni
Döntésével minden nő tud azonosulniAndreas Rentz / Getty Images Hungary
  • Kendall Jenner 2017-ben, szintén a cannes-i filmfesztiválon, deréktól fölfelé beleillett a mezőnybe, de forrónacihoz közelítő farmersortja kisütötte a fotósok lencséjét. Vajon Alexandre Vauthier, amikor a nagyszabású estélyiruha-felsőt tervezte, tudta, hogy egy rojtos farmergatyóba ugrik majd hozzá viselője?
Persze, neki el lehet ezt nézni…Getty Images Hungary
Persze, neki el lehet ezt nézni…Getty Images HungarySamir Hussein
  • 2018-ban Emma Thompson a Buckingham-palotában verte ki a biztosítékot, ahová pedig azért hívták, hogy egy rangos elismerést, a Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjének parancsnoki kitüntetését tűzzék mellkasára.
Hiába ápol baráti kapcsolatot a királyi családdal, ez nem jött be nekik
Hiába ápol baráti kapcsolatot a királyi családdal, ez nem jött be nekikWPA Pool / Getty Images Hungary

Talán ezért gondolhatta a művésznő, hogy a mellétől távol eső lábára már választhat egy sneakert lábbeli gyanánt. Nem aratott osztatlan sikert választásával.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra