3+1 csalódást okozó film az HBO Maxon, amit már megnéztünk helyetted

GettyImages-479631235

Hálátlan feladat, amikor sok jó film és sorozat közül kell kiválasztani a rosszat. De mi a rossz? Az emberi ízlés szerencsére nagyon változó, így lehet, hogy ami az egyiknek nézhetetlen, az a másiknak épp a legnagyobb kedvence. Én a mai napig csodálkozom, hogy lehet, hogy valaki nem szereti a Trónok harcát, pedig lássuk be, nagyon is megosztó sorozat. Lehet, hogy ezzel el is árultam az ízlésvilágomat, bár hozzátenném, a Csillagok háborújában sosem találtam meg a rajongás lényegét.

Az HBO Max kínálatából most olyan filmeket szedtünk össze, amelyek enyhén szólva nem azt adták, amit vártunk.

1. Júdás és a Fekete Messiás

A 6 Oscarra jelölt film rászolgált arra, hogy nagyon várjuk. Shaka King rendező és csapata olyan témát választott, ami aktuálisabb, mint valaha, hiszen az elmúlt időszak – a járvány mellett – nemcsak Amerikában, hanem az egész világon a Black Lives Matter mozgalomról szólt, aminek elindítója, egy fekete férfi ellen elkövetett rendőri túlkapás folyamán bekövetkezett emberölés volt. A film története szerint William O'Neal (LaKeith Stanfield) FBI-informátor beépül a Fekete Párducok illinois-i szervezetébe, és megfigyeli a vezetőjüket, Fred Hampton elnököt (Daniel Kaluuya). A dörzsölt tolvaj örömmel lubickol abban a veszélyes helyzetben, hogy egyszerre manipulálja társait és kapcsolattartóját, Roy Mitchell különleges ügynököt (Jesse Plemons). Eközben Hampton egyre ügyesebb politikussá válik, és beleszeret forradalmártársába, Deborah Johnsonba (Dominique Fishback), O'Neal lelkéért pedig harc folyik.

A film valós események alapján készült, mégis hiányérzetünk marad. Mintha túl óvatosan nyúlt volta a rendező a rasszizmus témájához.

Igaz, a történet a 60-as években játszódik, de mennyire hasonlítható ez össze 2022-vel? Az alapprobléma ugyanaz, és talán megoldást vártunk a filmtől, ehelyett csak elvarratlan szálak maradtak.

Ha nem is rossz, de csalódást keltő egyik, másik film
Ha nem is rossz, de csalódást keltő egyik, másik filmChristina Reichl Photography / Getty Images Hungary

2. Hotel Coppelia

Dominikai Köztársaság, 1965. A tengerparti bordélyházban élő örömlányok élete drámai fordulatot vesz, amikor a dominikai szabadságharcosok forradalmi puccsot hajtanak végre, ami ráébreszti őket arra, hogy jobb életük lehet, és még talán a szerelemre is rátalálhatnak. De reményeik hamar szertefoszlanak, és minden megváltozik, amikor az amerikai hadsereg letöri a forradalmat, és átveszi a bordély felett az irányítást, hogy a létesítményt katonai támaszpontnak használják. 

A lányoknak szembe kell nézniük azzal a dilemmával, hogy vagy lefekszenek az ellenséggel, vagy pedig mindenáron megvédik méltóságukat, legalábbis, ami még maradt belőle.

José María Cabral filmje mély társadalmi problémával foglalkozik, de a női szerepeket nem árnyalja megfelelően. Olykor kínosan feszengünk a képernyőt bámulva, hogy ezt vajon tényleg így? Persze az is lehet, hogy csak el kell engedni, ez csak egy újabb dráma, és egyébként is, hol vannak már azok az 60-as évek…

Egy összebújós tévézéshez egy jó film is kell
Egy összebújós tévézéshez egy jó film is kellMorsa Images / Getty Images Hungary

3. Tom és Jerry

Na végre, valami jó kis családi film, gondoltuk… Amikor Jerry az évszázad esküvőjének előestéjén beköltözik New York legjobb szállodájába, a rendezvényszervező megbízza Tomot, hogy szabaduljon meg tőle. A macska-egér harc azzal fenyeget, hogy a karrierjét, az esküvőt és magát a szállodát is tönkreteszi. Meg egy kicsit a mi idegeinket.

Egy klasszikus rajzfilmet élő szereplős változatban megcsinálni mindig nehéz feladat, és ritkán sikerül jól.

Nem Tom és nem is Jerry vesztette el a régi báját, csak az új köntös nem volt megfelelő. A film 1 óra és 41 perce alatt úgy éreztük, hogy mi is vergődünk abban a bizonyos csapdában, és nincs akkora mázlink, mint Jerrynek.

+1. 8 bites karácsony

Oké, ki néz májusban karácsonyi filmeket? Igazából előre szólunk, hogy decemberben se ezzel kezdjétek az ünnepi ráhangolódást. A 8 bites karácsonyban a tízéves Jake Doyle az 1980-as évek végén, a chicagói kertvárosban herkulesi küzdelmet vív azért, hogy megszerezze karácsonyra a legújabb és legszuperebb videójátékot. Neil Patrick Harris és Winslow Fegley játsszák a felnőtt, illetve a kisfiú Jake-et, mellettük June Diane Raphael, David Cross és Steve Zahn láthatók a főbb szerepekben.

A Nintendo karácsonya, amiben már semmi újat nem lelünk. A cselekmény egyszerű, a sztori legalább annyira unalmas, mint a karácsonyi partira hazaállítani egy idegennel, majd később egymásba szeretni.

Egy jó van az egészben, hogy tényleg nem most van itt az ideje, hogy karácsonyi filmet nézzetek. Helyette vannak nagyon remek alkotások az HBO Max kínálatában.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra