7 háztartási eszköz Amerikából, aminek az égvilágon semmi értelme

GettyImages-623939528

Otthonunk legforgalmasabb helyisége a konyha, ahol szeretünk időt spórolni. Úgyhogy bevalljuk-e vagy sem, a legtöbben elcsábulunk a praktikus háztartási eszközök láttán. De vajon hol húzódik a határ a hasznos és a teljesen haszontalan holmik között? Erre a kérdésre egy amerikai háziasszony konyhájában kaptunk választ.

Egy „házi” kutatásunkból kiderült, hogy mely hat háztartási gépért rajongunk mi, nők, sőt, már azt is tudjuk, hogy melyek a legenergiazabálóbb készülékek. Ám, bekukucskálva egy amerikai háziasszony konyhaszekrényébe, már arra is fény derült, melyik az a nyolc konyhai munkát segítő eszköz, amelynek az égvilágon semmi értelme. 

Kifelé, csuma!

Lánykoromban kétféleképpen sajátítottam el a paprikacsumázás fortélyait: vagy késsel levágom a száras végét, majd kikanyarítom a paprika belsejét, vagy egyszerűen csak benyomom a szárát, és kiemelem a csumáját.

Mindkettő a legszigorúbban véve is 2-5 másodperces folyamat.

Hivatalosan azonban van egy ilyen eszköz, ami tényleg paprikacsumázásra született – és nagyjából megötszörözi a konyhában töltött időnket. Az önmagában egy fél óra, hogy rájöjjünk, hogyan működik, és még hosszú-hosszú percek, mire kiderül, vajon sikerül-e úgy belepréselnünk a zöldséget, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel. Aztán jöhet a mosogatás plusz két percben.

Az eszköz, amivel ki lehet szedni a paprika belsejét
Az eszköz, amivel ki lehet szedni a paprika belsejétHrdina-Bárány Zsuzsi

Le a levelekkel!

A friss fűszerleveleket a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé véve egy mozdulattal el tudjuk távolítani a szárról – legfeljebb két másodperc alatt.

A háziasszonyok munkáját „megkönnyítendő” azonban készítettek egy kifejezetten erre a célra használatos eszközt különböző méretű lyukakkal.

Egyszerűen csak bele kell helyezni a megfelelő nyílásba a kakukkfű, tárkony, petrezselyem vagy akármi szárát, majd a lyukon keresztül lehúzni róla a leveleket. Ha van erre időnk a mosogatással együtt, végül is…

A fűszerek leveleit a lyukakon keresztül lehet eltávolítani a szárról
A fűszerek leveleit a lyukakon keresztül lehet eltávolítani a szárrólHrdina-Bárány Zsuzsi

3, 2, 1, kész!

Megnyugodhatunk: már nem kell álmunkból felébredve is tudnunk, hogy forrástól számítva hány perc kell a lágy-, a közepesen lágy és a keménytojásnak, van ugyanis egy vízbe meríthető tojásfőző-időzítő.

A pici maroknyi eszközt a tojással együtt kell a vízbe meríteni, majd ahogyan melegszik, fokozatosan változtatja a színét.

Ha úgy vesszük, egyébként tényleg egy zseni szerkentyű, mert a hőmérséklet alapján „számítja ki” a főzési szakaszokat, és pontosan úgy nyeli el a hőt, mint a tojás. Ha tojásfőzés közben épp nem volna más dolgunk, csak a melegedő főzővízzel együtt árnyalódó tojáshasonmást fürkészni, akkor szuper ötlet. 

Egy eszköz arra, hogy tudjuk, mennyi idő alatt fő meg a tojás
Egy eszköz arra, hogy tudjuk, mennyi idő alatt fő meg a tojásHrdina-Bárány Zsuzsi

Két fél tojás

Ha már tojás, akkor legyen kerek a történet ezzel a szeletelővel! Az egyébként – szívből mondom – hasznos eszköz nem sokban különbözik az itthonitól, ám pluszban van hozzá egy olyan rész, amivel ketté lehet hasítani a tojást. Még hogy késsel félbe – ez annyira maradi! 

Kés helyett itt a tojásfélbevágó
Kés helyett itt a tojásfélbevágóHrdina-Bárány Zsuzsi

Fogókesztyű helyett

Óriási bakot lőttünk, mert eddig fogókesztyűvel próbáltuk kikotorni a forró rácsot a sütőből. Persze csak azért, mert nem tudtuk, hogy létezik kifejezetten erre a műveltre hivatott eszköz: fából készült, éppen ezért hasonlít egy kicsit a fakanálhoz, csak éppen nem tudunk vele egyetlen ételt sem megkavarni. 

Ezt a fakanálhoz hasonlatos eszközt a forró rács kiszedésére találták ki
Ezt a fakanálhoz hasonlatos eszközt a forró rács kiszedésére találták ki

Nem biztos, hogy az, aminek gondoljuk

Hazudnék, ha azt mondanám, teljesen értem, mire lehet használni e konyhai eszközt. Tortakanálnak pont jó lenne, de van még egy nyél összenyomásával aktiválható „letoló” része is, amit igazán kemény izommunkával lehet csak megmozdítani. Ha jók a feltételezéseim, akkor ez tényleg egy tortaszeletet kiemelő és tányérra toló szerkezet – amelynek használata pont csak a balkezeseknek esik jól.

Tortakanál letolóval – csak erre tudunk gondolni
Tortakanál letolóval – csak erre tudunk gondolniHrdina-Bárány Zsuzsi

Letörölhető névelfedő

Ez a nem kifejezetten konyhai eszköz az érzékeny adatok eltüntetésére hivatott, így például nagyon hasznos (lenne) az orvos által felírt gyógyszerek tégelyére nyomtatott név és gyógyszeradagolás elfedésére is. Több felületen is kipróbálva azonban kiderült, hogy az egész egy mozdulattal letörölhető, vagy legalábbis elmaszatolható annyira, hogy látszódjon minden, amit el akartunk takarni.

Ezt az eszközt az érzékeny adatok eltüntetésére használják, ha épp nem törlődik le
Ezt az eszközt az érzékeny adatok eltüntetésére használják, ha épp nem törlődik leHrdina-Bárány Zsuzsi

A jövőbe tekintve

Egy jótanács a végére: ha eddig is megvoltunk ezek nélkül, ezután sem okoz majd gondot a hiányuk. Pláne akkor, ha arra gondolunk, hogy tíz év múlva egyébként is jó pár otthoni feladatot átadhatunk a robotoknak. A tojásfőzést azért ne!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra