Az előrejelzés szerint ezeket az otthoni feladatokat adjuk át a robotoknak 10 év múlva

GettyImages-1447723392

Egy új kutatás szerint 2035-re a házimunka 44 százalékát és a családtagokról való gondoskodás 28 százalékát átveszik majd tőlünk a gépek. Otthonunk robotizálása elsősorban a nőknek jelenthet több szabadidőt, akik jelenleg világszerte átlagosan napi négy órát töltenek fizetetlen munkával. Bár a feladatokból a férfiak is kiveszik a részüket, ám ők a nők által elvégzett idő felét fordítják csupán az otthoni teendők elvégzésére. Mindenképpen jól jönnek majd a háztartási robotok, melyek előreláthatólag egyáltalán nem lesznek olcsók. Te milyen házimunkát adnál át legszívesebben a robotoknak?

A jó hír, miszerint egyre nagyobb teret kapnak a háztartásokban a robotok, az Oxfordi Egyetem és az Ochanomizu Egyetem közös felméréséből derült ki. A 65 mesterséges intelligencia-kutató megkérdezésével készült vizsgálat szerint az élelmiszer-vásárlásban lesz a legnagyobb változás. A jelenlegihez képest csaknem 60 százalékkal kevesebb időt töltünk majd az üzletekben. A sütésre és a főzésre, valamint a takarításra fordított idő pedig 46 százalékkal csökken. Mindemellett a kutatók arra is választ adtak, melyek lesznek azok az új gépek és szolgáltatások, amelyek a kényelmünket szolgálják majd.

Jól jönne még egy robot, ami elpakol otthon

A hír kapcsán a Dívány szerkesztőségében végzett rögtönzött közvélemény-kutatást követően kiderült, hogy bár a legtöbb háztartásban szinte már alapkelléknek számít a mosogatógép és robotporszívó, jól jönne még néhány automatizált eszköz, ami elvégezné helyettünk a házimunkát. A mosógép, a porszívó, a szárítógép, a kávéfőző és a mikrohullámú sütő ellenére is úgy érezzük, bőven lenne még olyan munka, amit ki lehetne szervezni. Például a robotporszívóval kapcsolatban elég nagy probléma, hogy nem pakol el, mielőtt porszívózni kezd…

A legtöbb otthonban már használnak robotporszívót
A legtöbb otthonban már használnak robotporszívótSouth_agency / Getty Images Hungary

Szerkesztőségünk jelentős részét kisebb vagy nagyobb gyerekeket nevelő édesanyák alkotják, akiknek nagy többsége egy olyan robotnak örülne a legjobban, amelyik elpakolna a lakásban. Legyen szó a gyerekek játékairól, a szobákban „elejtett” vagy „ottfelejtett” holmikról, hogy ne kelljen minden alkalommal ösvényt vágni a lakásban, hogy el lehessen jutni A-ból B-be.

Kardinális kérdés volt még a ruhák hajtogatása, elpakolása és a ruhásszekrény rendben tartása is, miután erre szánjuk a legkevesebb időt. A kollégák bevallása szerint az már a jobbik eset, ha a ruhák eljutnak a gardróbig, hiszen annak ajtaja úgyis mindig csukva van…

Van, aki az ablakpucolással járó nyújtózkodásról is szívesen lemondana, ahogyan a „nagyon gázos” felületek, például a fuga, a vízköves szaniterek vagy a nehezen elérhető zsíros részek megtakarítását is átengedné a robotoknak.

Gyerekjáték lesz a bevásárlás

Kíváncsi vagy rá, hogyan lehet majd behozni azt a majd 40 százaléknyi, jelenleg még a házimunkára és a szeretteidről való gondoskodásra fordított időt, amit a szakértők szerint csaknem tíz éven belül automatizálhatunk?

A kutatók szerint a robotok továbbra sem veszik majd le a vállunkról a gyerekekkel való foglalkozást
A kutatók szerint a robotok továbbra sem veszik majd le a vállunkról a gyerekekkel való foglalkozástDonald Iain Smith / Getty Images Hungary

A kutatók szerint segítségünkre lesznek majd a bevásárlási rutinjainkat elsajátító alkalmazások, a házhoz szállítást vállaló cégek, a konyhai előkészítést segítő gépek, a rövidebb sütési és főzési idők, a robotporszívók, a gyűrődésmentes és tiszta ruhákat kiadó mosó- és szárítógépek, valamint az automatizált kerti kisgépek.

A szakértők jóslata szerint az élelmiszer-vásárlásoknál számíthatunk majd a legnagyobb könnyebbségre, ám a mesterséges intelligencia továbbra sem tudja majd átvenni tőlünk a gyerekek és idősek gondozásával járó feladatok jelentős részét. Ezeknek a feladatoknak mindössze csak a 28 százalékát bízhatjuk majd a gépekre.

A kutatók azt is megállapították, hogy a házimunkához használt és a világon legszélesebb körben gyártott és eladott robotok közül a robotporszívók állnak az élen.

A vizsgálat érdekessége továbbá, hogy az Egyesült Királyság férfi szakértői általában optimistábbak voltak a hazai automatizálással kapcsolatban, mint női kollégáik, szemben a Japánban tapasztaltakkal.

Az egyik szemünk sír, a másik nevet

A kutatás nyomán készült tanulmány kitér arra is, hogy a szakemberek által jósolt automatizálás csak akkor eredményez majd több szabadidőt, ha megfelelő módon működésre tudjuk bírni a robotokat.

Ugyanis hiába lesznek a nagy reményű elképzelések, ha az önmagukat vezető autókhoz hasonlóan az otthonunkban segédkező gépek is csak tervek maradnak.

A szakemberek úgy vélik, hogy a technológia a későbbiekben is nagyobb valószínűséggel segíti az embereket, mintsem helyettesíti majd őket. Ennek pedig az az oka, hogy sokkal nehezebb és költségesebb olyan robotot készíteni, amely többre képes, mint az ember. Ehelyett egyszerűbb és hasznosabb olyan kisegítő technológiát létrehozni, amely segít nekünk, nem pedig helyettesít minket.

Olcsóbbak és hasznosabbak lesznek azok a robotok, amelyek csak segítenek, nem pedig helyettesítenek bennünket
Olcsóbbak és hasznosabbak lesznek azok a robotok, amelyek csak segítenek, nem pedig helyettesítenek bennünketonurdongel / Getty Images Hungary

Kiderült az is, hogy a növekvő automatizálás a nemek közötti egyenlőtlenséget is jelentősen csökkentené. Mindez azért fontos, mert jelenleg a nőkre háruló háztartási munka aránytalanul megterheli a nők szabadidejét, ráadásul az otthon végzett jövedelem nélküli munka hatással van a nők keresetére, nyugdíjára és megtakarítására is. 

Ám a jövőkép mégsem olyan rózsás. A kutatás szerint a háztartási robotok nem lesznek olcsók, így nem mindenki engedheti majd meg magának a teljes gépesítést. És miután a házimunkát segítő rendszerek csak a társadalom egy része számára lesz megfizethetők, az a szabadidő egyenlőtlenségének növekedéséhez vezethet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra