Egy „házi” kutatásunkból kiderült, hogy mely hat háztartási gépért rajongunk mi, nők, sőt, már azt is tudjuk, hogy melyek a legenergiazabálóbb készülékek. Ám, bekukucskálva egy amerikai háziasszony konyhaszekrényébe, már arra is fény derült, melyik az a nyolc konyhai munkát segítő eszköz, amelynek az égvilágon semmi értelme.
Kifelé, csuma!
Lánykoromban kétféleképpen sajátítottam el a paprikacsumázás fortélyait: vagy késsel levágom a száras végét, majd kikanyarítom a paprika belsejét, vagy egyszerűen csak benyomom a szárát, és kiemelem a csumáját.
Mindkettő a legszigorúbban véve is 2-5 másodperces folyamat.
Hivatalosan azonban van egy ilyen eszköz, ami tényleg paprikacsumázásra született – és nagyjából megötszörözi a konyhában töltött időnket. Az önmagában egy fél óra, hogy rájöjjünk, hogyan működik, és még hosszú-hosszú percek, mire kiderül, vajon sikerül-e úgy belepréselnünk a zöldséget, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel. Aztán jöhet a mosogatás plusz két percben.
Le a levelekkel!
A friss fűszerleveleket a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé véve egy mozdulattal el tudjuk távolítani a szárról – legfeljebb két másodperc alatt.
A háziasszonyok munkáját „megkönnyítendő” azonban készítettek egy kifejezetten erre a célra használatos eszközt különböző méretű lyukakkal.
Egyszerűen csak bele kell helyezni a megfelelő nyílásba a kakukkfű, tárkony, petrezselyem vagy akármi szárát, majd a lyukon keresztül lehúzni róla a leveleket. Ha van erre időnk a mosogatással együtt, végül is…
3, 2, 1, kész!
Megnyugodhatunk: már nem kell álmunkból felébredve is tudnunk, hogy forrástól számítva hány perc kell a lágy-, a közepesen lágy és a keménytojásnak, van ugyanis egy vízbe meríthető tojásfőző-időzítő.
A pici maroknyi eszközt a tojással együtt kell a vízbe meríteni, majd ahogyan melegszik, fokozatosan változtatja a színét.
Ha úgy vesszük, egyébként tényleg egy zseni szerkentyű, mert a hőmérséklet alapján „számítja ki” a főzési szakaszokat, és pontosan úgy nyeli el a hőt, mint a tojás. Ha tojásfőzés közben épp nem volna más dolgunk, csak a melegedő főzővízzel együtt árnyalódó tojáshasonmást fürkészni, akkor szuper ötlet.
Két fél tojás
Ha már tojás, akkor legyen kerek a történet ezzel a szeletelővel! Az egyébként – szívből mondom – hasznos eszköz nem sokban különbözik az itthonitól, ám pluszban van hozzá egy olyan rész, amivel ketté lehet hasítani a tojást. Még hogy késsel félbe – ez annyira maradi!
Fogókesztyű helyett
Óriási bakot lőttünk, mert eddig fogókesztyűvel próbáltuk kikotorni a forró rácsot a sütőből. Persze csak azért, mert nem tudtuk, hogy létezik kifejezetten erre a műveltre hivatott eszköz: fából készült, éppen ezért hasonlít egy kicsit a fakanálhoz, csak éppen nem tudunk vele egyetlen ételt sem megkavarni.
Nem biztos, hogy az, aminek gondoljuk
Hazudnék, ha azt mondanám, teljesen értem, mire lehet használni e konyhai eszközt. Tortakanálnak pont jó lenne, de van még egy nyél összenyomásával aktiválható „letoló” része is, amit igazán kemény izommunkával lehet csak megmozdítani. Ha jók a feltételezéseim, akkor ez tényleg egy tortaszeletet kiemelő és tányérra toló szerkezet – amelynek használata pont csak a balkezeseknek esik jól.
Letörölhető névelfedő
Ez a nem kifejezetten konyhai eszköz az érzékeny adatok eltüntetésére hivatott, így például nagyon hasznos (lenne) az orvos által felírt gyógyszerek tégelyére nyomtatott név és gyógyszeradagolás elfedésére is. Több felületen is kipróbálva azonban kiderült, hogy az egész egy mozdulattal letörölhető, vagy legalábbis elmaszatolható annyira, hogy látszódjon minden, amit el akartunk takarni.
A jövőbe tekintve
Egy jótanács a végére: ha eddig is megvoltunk ezek nélkül, ezután sem okoz majd gondot a hiányuk. Pláne akkor, ha arra gondolunk, hogy tíz év múlva egyébként is jó pár otthoni feladatot átadhatunk a robotoknak. A tojásfőzést azért ne!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés